Ağustos böceği nasıl kovulur ?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Ağustos Böceği Nasıl Kovulur? Bahçede Konser Veren Komşularla Diplomatik İlişkiler Rehberi

Geçen yaz balkonda kahvemi alıp gün batımını izlemeye hazırlanıyordum. Tam ortamın huzuruna teslim olacağım sırada bir ses yükseldi. Önce yakınlarda çalışan bir matkap sandım. Sonra küçük bir jeneratör olabilir diye düşündüm. Birkaç dakika sonra gerçeği öğrendim: Ağustos böcekleri yine sezon açılışını yapmıştı. Üstelik tek bir sanatçı da değil, adeta açık hava festivali düzenleniyordu!

İtiraf edeyim, doğanın seslerini severim. Kuş cıvıltıları, hafif rüzgâr, yağmur sesi... Ama ağustos böcekleri bazen ses seviyesini öyle bir noktaya taşıyor ki insan ister istemez "Acaba bunların ses teknisyeni kim?" diye düşünüyor.

Forumda bu konuda çok soru görünce hem kendi deneyimlerimi hem de araştırmalarımı paylaşmak istedim.

Önce Ağustos Böceklerini Tanıyalım

Ağustos böcekleri zararlı böcekler olarak bilinmezler. İnsanlara saldırmazlar, sokmazlar ve genellikle bitkilere ciddi zarar vermezler. Asıl dikkat çeken özellikleri çıkardıkları yüksek seslerdir.

Bu sesi yalnızca erkek ağustos böcekleri çıkarır. Amaçları dişileri çekmektir. Yani aslında duyduğumuz şey bir çeşit doğa flörtüdür. Ne var ki bazı bölgelerde bu flört girişimleri küçük çaplı bir rock konserine dönüşebilir.

Bu bilgiyi öğrendiğimde aklıma şu soru geldi:

Biz onların aşk şarkılarını mı dinliyoruz, yoksa onlar bizim sessizlik hakkımızı mı ihlal ediyor?

Ağustos Böceklerini Tamamen Yok Etmek Mümkün mü?

Kısa cevap: Genellikle hayır.

Uzun cevap: Ağustos böcekleri doğal yaşamın bir parçasıdır ve özellikle yaz aylarında aktif hale gelirler. Bu nedenle amaç tamamen ortadan kaldırmak yerine bulundukları alanı onlar için daha az cazip hale getirmek olmalıdır.

Zaten çoğu uzman da gereksiz ilaçlama yerine çevresel düzenlemeleri öneriyor.

Forumdan Gelen Stratejik Yaklaşımlar

Geçen yıl bu konuyu konuşurken ilginç gözlemler ortaya çıkmıştı.

Bir arkadaşımız şöyle yaklaşmıştı:

"Önce ağustos böceklerinin nerede yoğunlaştığını belirledim. Sonra ağaç yoğunluğunu ve ışık kaynaklarını gözden geçirdim. Sorunun kaynağını bulunca sesin büyük kısmı azaldı."

Bu oldukça çözüm odaklı bir yöntemdi.

Başka bir kullanıcı ise farklı düşünüyordu:

"Ben onları kovmaya çalışmak yerine oturma alanımı değiştirdim. Balkonun diğer tarafında ses çok daha azdı. Hem doğayla kavga etmedim hem de rahat ettim."

Bu yaklaşım da oldukça mantıklıydı.

İşin güzel tarafı şu: İnsanlar aynı soruna farklı yollarla yaklaşabiliyor. Kimi analiz yapıyor, kimi ortamı yeniden düzenliyor, kimi ise yaratıcı çözümler üretiyor.

Gerçekten İşe Yarayan Yöntemler

1. Ağaç ve Bitki Bakımını Düzenli Yapmak

Ağustos böcekleri özellikle ağaçlık alanları severler. Bahçede aşırı yoğun dallanma varsa düzenli budama yapmak onların yoğunlaşmasını azaltabilir.

Tamamen gitmelerini sağlamasa da belirli bölgelerdeki hareketliliği azaltabilir.

2. Dış Mekân Aydınlatmasını Gözden Geçirmek

Bazı böcek türleri gibi ağustos böcekleri de belirli ışık düzenlerinden etkilenebilir.

Gece boyunca gereksiz yere açık kalan güçlü ışıkları azaltmak bazen beklenenden daha olumlu sonuç verebilir.

3. Sessiz Alanlar Oluşturmak

Balkon veya teras kullanıyorsanız sesin daha az geldiği bölümleri değerlendirebilirsiniz.

Bir kullanıcı şu yorumu yapmıştı:

"Bahçenin ortasında otururken ses dayanılmazdı. Köşedeki pergolaya geçince yarı yarıya azaldı."

Bazen çözüm düşündüğümüzden daha basit olabiliyor.

4. Su Sesinden Yararlanmak

Küçük bir su fıskiyesi veya dekoratif su öğesi ortam sesini dengeleyebilir.

Ağustos böceklerini kovmaz ama algılanan gürültüyü azaltabilir.

Bu yöntem özellikle yaz akşamlarında oldukça keyifli bir atmosfer oluşturuyor.

Deneysel ve Yaratıcı Fikirler

Şimdi gelelim forum ruhuna uygun biraz daha eğlenceli önerilere.

Bir kullanıcı şaka yollu şöyle yazmıştı:

"Ben ağustos böceklerini bastırmak için klasik müzik açtım. Sonuç alamadım ama en azından artık konserin iki sahnesi vardı."

Bir başkası ise:

"Ses kaynağını bulmaya çalışırken komşunun elektrikli testere kullandığını fark ettim. Meğer suçsuz yere böcekleri suçluyormuşum."

Bu yorumlar komik görünse de önemli bir noktaya dikkat çekiyor:

Bazen duyduğumuz seslerin tamamı ağustos böceklerinden kaynaklanmıyor olabilir.

Önce gerçekten sorunun kaynağını belirlemek gerekiyor.

Hangi Yöntemlerden Uzak Durulmalı?

İnternette dolaşırken çok ilginç tavsiyelerle karşılaşabilirsiniz.

Örneğin:

* Rastgele kimyasal ilaç kullanmak

* Bilimsel dayanağı olmayan karışımlar hazırlamak

* Doğal yaşama zarar verecek uygulamalar yapmak

Bu yöntemler çoğu zaman işe yaramadığı gibi çevreye zarar verebilir.

Özellikle çocukların, evcil hayvanların veya diğer canlıların bulunduğu alanlarda dikkatli olmak gerekiyor.

Asıl Sorun Ağustos Böceği mi, Sessizlik Beklentimiz mi?

Burada biraz farklı bir bakış açısı sunmak istiyorum.

Şehir hayatında sürekli klima, trafik ve elektronik cihaz sesleri arasında yaşıyoruz. İlginç şekilde bunlara alışıyoruz.

Ama doğadan gelen yüksek sesler bazen bize daha rahatsız edici geliyor.

Bunun nedeni gerçekten ses seviyesi mi?

Yoksa kontrol edemediğimiz bir ses olması mı?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok ama düşünmeye değer.

Sonuç: Savaştan Çok Uzlaşma Kazandırıyor

Ağustos böcekleriyle mücadelede mucizevi bir yöntem aramak çoğu zaman hayal kırıklığı yaratıyor. En etkili yaklaşım genellikle ortamı düzenlemek, ses yoğunluğunu azaltmak ve onların doğal döngüsünü anlamak oluyor.

Sonuçta yaz mevsiminin en çalışkan müzisyenlerinden bahsediyoruz. Evet, repertuvarları biraz tekdüze olabilir. Evet, ses sistemlerini kısmayı pek sevmiyor olabilirler. Ama birkaç küçük düzenlemeyle aynı bahçeyi paylaşmak çoğu zaman mümkün.

Yine de akşam kahvenizi içerken uzaktan yükselen o mekanik sesi duyarsanız yalnız olmadığınızı bilin. Muhtemelen aynı anda başka bir balkonun köşesinde oturan biri de gökyüzüne bakıp şu soruyu soruyordur:

"Bu arkadaşlar albümü ne zaman bitiriyor?"