7 günlük itiraz süresi nasıl hesaplanır ?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
7 GÜNLÜK İTİRAZ SÜRESİ NASIL HESAPLANIR? (ZAMANIN HUKUKLA İMTİHANI)

Hayatta bazı 7 günler vardır ki, bir hafta tatil gibi akmaz. Mesela tatile gitsen “daha yeni geldik” dediğin o 7 gün vardır… bir de hukuki anlamda geçen 7 gün vardır ki, insanı saate, takvime ve hatta duvardaki ajandaya karşı küçük bir strateji savaşına sürükler.

“7 günlük itiraz süresi nasıl hesaplanır?” sorusu da tam olarak bu kategoridedir. İlk bakışta basit görünür: 7 gün işte. Matematik net. Ama hukuk dünyasında “net” kelimesi genelde küçük bir tebessümle karşılanır, çünkü detaylar tam da orada başlar.

Gelin bu işi ne dramatize edelim ne de hafife alalım. Ama arada hafif bir gülümseme serbest.

---

SÜRE NEREDEN BAŞLAR? ASIL KRİTİK NOKTA BURASI

7 günlük itiraz süresi hesaplanırken ilk altın kural şudur: **Süre, çoğu durumda tebliğ (bildirim) tarihini takip eden gün başlar.**

Yani sana evrak 1’inde geldiyse, “1’i de sayayım da erken bitsin” diye bir lüks yok. Hukuk burada oldukça net konuşur:

“Bugün geldi, bugün sayılmaz. Yarın başlıyoruz.”

Bu aslında hayatın küçük ama önemli bir nezaketidir. Çünkü insanın kendine gelmesi, belgeyi okuması, “bu ne şimdi?” diye tavana bakması için en az bir gün gerekir.

Örnek:

* Tebliğ: 1 Haziran

* Sürenin başlangıcı: 2 Haziran

İlk gün böyle başlar. Sessiz, sakin, ama biraz da gergin.

---

7 GÜN NASIL SAYILIR? TAKVİMLE DOST OLMA ZAMANI

Burada kritik bir detay var: Bu 7 gün genellikle **takvim günü** olarak hesaplanır.

Yani pazartesi, salı, çarşamba diye ilerler; hafta sonu “ben dinleniyorum” dese bile süreye dahil olur. Hukuk burada biraz acımasızdır ama tutarlıdır: takvim durmaz, süre de durmaz.

Bir örnekle netleştirelim:

* Başlangıç: 2 Haziran

* 1. gün: 2 Haziran’ı takip eden gün sayım başlar (yani 2’si başlangıç kabul edilmez)

* 7. gün: 8 Haziran değil, hesaplamaya göre 8 Haziran’a kadar uzanır (detaya göre değişebilir ama mantık şudur: 7 tam gün sayılır)

Burada çoğu kişinin yaptığı hata şudur: “Ben 7 gün deyince akşamına kadar sanmıştım.”

Hukuk ise hafif bir kaş kaldırır:

“Gün dediysek gün.”

---

HAFTA SONU VE RESMİ TATİL OLAYI: ZAMAN HER ZAMAN EŞİT AKMAZ

Şimdi işin en çok karıştırılan kısmına geldik: hafta sonu ve resmi tatiller.

Genel kural şudur:

* Süre hafta sonu dahil devam eder.

* Ancak **son gün tatil gününe denk gelirse**, süre bir sonraki iş gününe uzar.

Bu, hukuk sisteminin insana küçük bir kıyağı gibidir. “Tam bitirecekken pazar girdi, şanssızlık” demek yerine, “o zaman pazartesiyi de ekleyelim” der.

Örnek:

* 7. gün pazar gününe denk geldi.

* O zaman itiraz süresi pazartesiye kadar uzar.

Burada hukuk, nadiren de olsa insana “tamam seni zor durumda bırakmayayım” der gibi davranır. Ama bunu çok da alışkanlık haline getirmemek gerekir.

---

SAAT DETAYI: GÜN BİTTİ Mİ, İŞ BİTTİ Mİ?

Bir başka kritik nokta: Son günün saati.

Genellikle son gün, mesai bitimine kadar geçerlidir. Yani “akşam 23:59’da yetiştiririm” yaklaşımı bazı sistemlerde teknik olarak mümkün olsa da, pratikte risklidir.

Düşünün:

İtiraz dilekçesi 23:58’de yükleniyor…

İnternet yavaşlıyor…

Dosya dönüyor…

Ve insanın hayatı 2 saniyeye sıkışıyor.

Bu yüzden hukuk dünyasında küçük bir altın tavsiye vardır:

“Son dakikaya bırakma, çünkü hukuk sever ama internet her zaman sevmez.”

---

HESAPLAMA YAPARKEN EN ÇOK YAPILAN HATALAR

Bu konuda yılların deneyimiyle sabit birkaç klasik hata vardır. İnsanlık tarihi değişir ama bu hatalar değişmez:

1. **Tebliğ gününü saymak**

* “Ama o gün öğrendim!” denir.

* Hukuk: “Evet, ama saymıyoruz.”

2. **7 günü iş günü sanmak**

* Pazartesiden cumaya hesaplanır sanılır.

* Halbuki takvim durmaz.

3. **Son günü kaçırıp “daha vardı” demek**

* Bu cümle genelde geç kalındıktan sonra kurulur.

4. **Saat hesabını göz ardı etmek**

* Gün var ama saat yok sanılır.

* Oysa saat en sessiz ama en kritik detaydır.

---

NEDEN BU KADAR DETAY VAR?

İlk bakışta “7 gün işte, neden bu kadar karmaşık?” diye düşünülebilir. Ama hukuk dediğimiz şey, aslında belirsizliği azaltma çabasıdır.

Eğer herkes “ben şöyle anladım” dese, sistem kısa sürede küçük bir yorum festivaline dönerdi. Bir kişi 7 günü 9 gün sanır, diğeri 5 gün sayar, üçüncüsü “ben hafta sonunu saymıyorum” derken işler içinden çıkılmaz hale gelir.

Bu yüzden süre hesaplaması biraz mekanik, biraz katı ama en azından herkes için eşit.

---

PRATİK ZİHİNSEL MODEL: NASIL DÜŞÜNMELİ?

Bunu akılda tutmanın en basit yolu şudur:

* Tebliğ günü = sıfır

* Ertesi gün = 1. gün

* Sonra düz ilerler

* 7. gün = son gün

Bunu bir koşu yarışı gibi düşünmek daha kolaydır. Start çizgisine bastığın an koşuya dahil sayılmazsın, bir adım sonrası başlar.

---

SON SÖZ NİYETİNE DEĞİL, AKILDA KALACAK KÜÇÜK BİR HATIRLATMA

7 günlük itiraz süresi basit görünür ama aslında küçük bir zaman mühendisliği gibidir. Günleri doğru saymak, sadece teknik bir detay değil; hakkını doğru zamanda kullanabilmenin temelidir.

Ve bu konuda en kritik gerçek şudur: Hukuk genelde ikinci bir “şans günü” vermez. O yüzden takvimle barışık olmak, bazen kahveden bile daha önemli hale gelir.

Zaman akar, günler sayılır, süre biter… ama doğru hesaplayan için süreç oldukça sade ilerler.