Yurt haricinden gelen ilaçlara Türkiye’de temsilcilik açma mecburiliği getirildi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Türkiye İlaç ve Tıbbî Aygıt Kurumu, yurt haricinden gelen ilaçlar için Türkiye’de temsilcilik açılması zaruriliği getirdi. Kelam konusu yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin, bilhassa Türkiye’de ruhsatı bulunmayan ve ekseriyetle az hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları içerdiği açıklandı.

Buna nazaran, yurt dışı ilaç tedarikçileri ilgili yükümlülükleri karşılamak kaydıyla Türkiye’de temsilci olabilecekler. Yönetmelikte, “Beşeri tıbbi mamüllerin temsilcisinin ilgili beşeri tıbbi eser için yönetmelik kapsamında Türkiye’de yürütülecek faaliyetler için münhasıran tek yetkili olması zarurî tutuldu. Yurtharicinden toplu ilaç temini için müracaatlar Türkiye İlaç Ve Tıbbî Aygıt Kurumu tarafınca yayımlanan kılavuza uygun olarak sadece hastaneler tarafınca yapılacak. Toplu temin istisna olmak kaydıyla yurtharicinden ilaç temini kapsamında rastgele bir kurum yahut kuruluş tarafınca kuruma direkt müracaat yapılamayacak” kararları yer aldı.

“Rantın arttığı pazara girmek için talep yoğunluğunu sisteme oturtmak açısından yararlı”

Hürriyet’te yer alan habere bakılırsa, TİTCK’nın yeni yönetmeliğini pahalandıran eski Türk Eczacıları Birliği (TEB) Lideri Erdoğan Çolak, sonucun ender ilaçlarla ilgili Türkiye’ye yönelik talepleri regüle etmek açısından değerli olduğunu belirtti. “Türkiye’de ‘yetim hastalık’ denilen alanda yıllık 10 milyar TL’nin üzerinde pazar oluştu. Bu ilaçların Türkiye’de ruhsatları bulunmuyor. Çıkarılan bir kararla yurtharicinde ruhsatı olan lakin Türkiye’de olmayan, az hastalıklara yönelik ilaçların TEB ve SGK aracılıyla hastalara ulaştırılması mümkün kılınmıştı” diyen Çolak, rantın arttığı pazara girmek için talep yoğunluğunu nizama oturtmak açısından yönetmeliğin faydalı olacağını söylemiş oldu.

Çolak, “Herkes bu alana girmeye çalışıyor. Enzim hastalıkları, birtakım kanser tipleri, ender hastalıklar için büyük bir oluştu. Herkes bir müsaade alıp bu ilaçları mesela Kostarika’daki distribütör aracılığıyla Türkiye’ye sokmaya çalışıyorlar. TİTCK, temsilcilik açma zorunluluğuyla bunun tedbirini almak istemiş diye yorumluyorum” dedi.
 
Üst