Soğuk Havalarda Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları Nelerdir?

Adanali

Member
Kış mevsiminde çocuklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonları çok sık rastladığımız bir durum. Nezle, grip, tekrarlanan sinüzit, bademcik, boğaz eti ve orta kulak iltihapları soğuk havalarda en çok rastlanan hastalıklardandır. Çocukluk çağında yılda 5-6 kez tekrarlanan bu hastalıklarda zaman kaybetmeden ve etkili tedaviye başlamak çok önemlidir. Çünkü tedavi gecikirse enfeksiyon yayıldığı bölgede sıcaklık, orta kulak iltihabı ve zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kısacası, çocuğunuzu üst solunum yollarından bir ölçüde korumak mümkündür. Bunun en etkili yolu ise grip aşısı yaptırmak ve elleri sık sık yıkamaktır. Çocuklarınızı hastalıklardan korumak için almanız gereken önlemleri bu yazımızda bulabilirsiniz.





İlk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin:

Bebeğinizi hastalıklardan korumanın en etkili yöntemlerinden biride onu ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütünün içerdiği antikorlar bebeğin genel bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.

Kat kat giydirin:



Soğuk hava vücuttaki kılcal damarların büzülmesine neden olarak, aynı bölgede kan dolaşımını azaltır. Bunun sonucunda da hastalığa zemin hazırlar. Vücut direncinin düşmemesi ve soğuktan korunması için çocuğu büyüklere oranla bir kat daha kalın giydirin. Öyle ki, çocuğun çamaşırları ortam sıcaklığına uygun şekilde, kat kat olmalıdır. Çocuğunuza bir tane kalın giysi yerine birkaç hafif kıyafeti kat kat giydirmek ısı yalıtımı açısından daha etkilidir. Sentetik olmayan, teri çeken pamuk içeren parçalardan oluşan kıyafetler giydirin.Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise çocuklarda ısı kaybı baş bölgesinde daha fazla olduğu için başına kalın şapkalar takmayı ihmal etmeyin.

Ortamı her saat başı 5 dakika havalandırın:

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçınmanın başka etkili yolu ortamı iyi havalandırmak ve enfeksiyondan uzak tutmaktır. Enfeksiyonlar hava ve damla yolu ile bulaştığı için iyi havalandırılmış ortamlarda hastalığın bulaşma riski azalır. Bu nedenle bulunduğunuz ortamı ve çocuğunuzun odasını her saat başı 5 dakika havalandırmağa çalışın.

Bu gıdaları bol bol yedirin:

Domates içerdiği likopenle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kayısı, nar, elma, portakal ve üzüm bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasındadır. Kiraz ve vişne suyu da potasyum, A vitamini yönünden zengin meyvedir. A vitamini solunum yolu dayanıklılığını artırır. Yüksek protein içeren et, süt, yumurta gibi yiyecekler de antikor üretimini arttırarak vücudun genel direncini yükseltir. hastalıklardan korunmak için mevsiminde bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin.

Maske takın:

Hasta kişilerin yanında çocuğunuza mutlaka maske takın ve hasta insanlarla iletişimini en aza indirin. Hasta insanlar çocuğu öpmekten kaçınmalıdır. Çünkü ağız ifrazındakı virüs ve bakteriler bu yolla çocuğa geçerek hastalığa yol açıyor. Çocuğunuzla aynı çatal, kaşık, bardak gibi eşyaları kullanmayın. Eller taşıyıcı olduğu için virüslü yüzeylerle teması yok etmek en etkili yoldur. Ellerinizi temiz tutun. Çocuğu enfeksiyondan korumak için el hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Çocuğunda elleri en az 2 dakika sabunla yıkanıp, kurulanmalıdır. Eğer ellerini kendisi yıkayacak yaşta ise, bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Hangi yaşta olursa olsun, ellerini kurulama işleminde ortak havlu kullanmamaya da dikkat edin.
 
Üst