Şaşılık Nedir?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Şaşılık, gözlerin paralelliğinin bozulduğu ve farklı istikametlerde olduğu bir göz rahatsızlığıdır. İki gözden biri yahut her ikisi birden içe, dışa, üst yahut aşağı kayabilir. Kayma daimi yahut orta ara ortaya çıkabilir. Şaşılık, bebeklik-çocukluk devrinde daha sık görülmekle birlikte erişkin yaş kümesinde da görülebilmektedir. Şaşılık görme bozukluklarından, kas anomalilerinden ve kası etkileyen hudut felçlerinden meydana gelebilir.

Gözün hareketini gözün dışına yapışan kaslar sağlar. Her bir beğenilen göz hareketlerini sağlayan 6 adet göz dışı kas bulunmaktadır. Bu göz kaslarının göz hareketlerine tesiri pek büyük olup bu kaslarda yaşanabilecek bir sorun şaşılığın ortaya çıkmasına niye olmaktadır.

Şaşılığın oluşmasında tek bir niye yoktur. En sık sebep göz bozukluğu yani kırma kusurlarıdır. Hamileliğin nasıl geçtiği, doğumun sorunlu olup olmadığı, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıklar şaşılık için risk faktörü oluşturabilir. Baş travmaları, geçirilmiş kazalar, beyin tümörleri, hidrosefali üzere beyin ve hudut yolları ile ilgili sorunlar, şeker hastalığı hipertansiyon üzere sistemik rahatsızlıklar da etken olabilmektedir. Şaşılık için genetik yatkınlık kelam konusudur yani ailede gözünde kayma olan var ise ortaya çıkma bahtı daha fazladır.

Şaşılığın belirtileri içinde beğenilen paralelliğin kaybolması, göz ağrısı, baş ağrısı, çift görme, 3d görmenin kaybolması, baş konumunun olağandan farklı olması sayılabilir. Şaşılık çeşitleri ise genel itibariyle doğuştan ve daha sonradan şaşılık olarak ayrılmakla birlikte; içe şaşılık, dışa şaşılık, üste şaşılık, aşağıya şaşılık olarak sayılabilir. Ayrıyeten bu klinik tabloların haricinde bilinmeyen şaşılık vardır. Saklı şaşılıkta gözler olağanda paralel olmakla birlikte gözlerden biri kapatıldığında şaşılık ortaya çıkması durumudur. Göz yorgunluğu ve baş ağrısına niye olabilir.

Halk içinde yalancı şaşılık olarak bilinen durum ise burun kökünün basık olması, yüz asimetrisi, göz kapağı anomalileri sebebi ile gerçek şaşılık olmadığı biçimde kayma varmış üzere görünmesi durumudur. Yalancı şaşılık teşhisinin göz doktorlarınca şaşılık muayenesi daha sonrası konulması uygundur.


Olağanda her iki göz birebir noktaya bakar ve beyinde birleştirerek 3d imaj ve derinlik algısı oluşturulur. Şayet küçük bir çocukta şaşılık mevcutsa , beyin kayan gözden gelen imgeyi ihmal eder ve yalnızca olağan, âlâ goren gözden gelen imgeyi algılar. bu biçimdece çocuk üç boyut hissi ve derinlik algısını kaybetmiş olur. Erişkinde kayma meydana geldiğinde çoklukla çift görme ortaya çıkar, bunun niçini beyin her iki gözden gelen manzaraları görmeye alışmıştır ve kayan gözden gelen imgeyi ihmal edemez.

Şaşılık tedavisi şaşılığın tipine göre değişmekle birlikte günümüzde gözlük, ameliyat ve botoks tedavisi uygulanmaktadır. Birtakım tip şaşılıklarda kapama tedavisi ve/veya gözlük kullanması ile kayma düzelebilir. Şaşılık hastalarında cerrahi ile kayma düzeltilebilmektedir. Hangi cins şaşılıkta hangi tedavi uygulanacağına takip eden göz tabibi karar verir.

Şaşılık yalnızca estetik bir sorun olmayıp, göz tembelliği ve ruhsal problemlere yol açabilir. Şaşılık, hem görüş kalitesini düşüren birebir vakitte dış görünüşü olumsuz etkileyen bir durumdur. Tedavi için öncelikli yapılması gereken ayrıntılı bir göz muayenesidir. Bu niçinle ailelerin rutin göz denetimlerinin haricinde şaşılık kuşkusu varlığında hastaları vakit kaybetmeden göz tabibine muayene getirmeleri değer arz etmektedir.
 
Üst