S&P 500, bir yıldaki en keskin günlük düşüşüyle düzeltme bölgesine düşüyor.

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Wall Street, Pazartesi günü çılgın bir satış dalgasıyla sarsıldı ve yatırımcılar Federal Rezerv’in ekonomiye olan desteğini beklenenden çok daha hızlı bir şekilde kaldırmak zorunda kalabileceği ihtimali karşısında sarsıldıkça, neredeyse bir yılın en büyük düşüşüne yöneldi enflasyonla mücadele için.

S&P 500 yüzde 2,3’ten fazla düştü. Satış, yatırımcıların bu ayki düşüncesindeki ani değişimin yeni bir göstergesini tetikledi: Endeks şimdi 3 Ocak’taki rekorunun yüzde 10’undan fazla düştü. Wall Street’te düzeltme olarak adlandırılan bu ölçekte bir düşüş, nadir görülen bir olaydır. ABD kriteri olan S&P 500, en son düzeltmede bulunduğunda, ortaya çıkan koronavirüs pandemisi üzerindeki paniğin küresel piyasaları sardığı Mart 2020 idi.

Bu yıl pazar düşüşünün öncüsü olan teknoloji hisseleri Pazartesi günü tekrar dalgalandı: Teknoloji ağırlıklı Nasdaq kompoziti yüzde 4,5’ten fazla düştü. Nasdaq geçen hafta düzeltme eşiğini çoktan geçmişti ve şimdi Kasım ayının en yüksek seviyesinden yüzde 17 düştü.

Dow Jones endüstriyel ortalaması, üst üste yedinci kayıp günü olan Pazartesi günü yüzde 2,4 düştü ve 4 Ocak’taki zirvesinden bu yana yüzde 9’dan fazla düştü.


Bu düşüş, yatırımcıların, 40 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyonu düşürmeye çalışan Fed’in bu yıl faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmek zorunda kalacağını tahmin etmesiyle geldi. Ana politika faiz oranı olan federal fon oranı, merkez bankasının kilitlenmelerden etkilenen ekonomiyi desteklemek için olağanüstü önlemler almasıyla 2020’de sıfıra yaklaştı. Bu düşük oranlar, hisse senedi fiyatlarında büyük bir ralliyi körüklemeye de yardımcı oldu.

Artık Fed’in bu desteği alması muhtemel olduğuna göre, yatırımcılar şirket karları için beklentilerini ve hisse senetleri için ne ödemek istediklerini yeniden düşünüyorlar. Evler ve arabalar için daha yüksek borçlanma maliyetleri, borç alanlar kazançlarının daha fazlasını borcunu ödemeye yönlendirdiği için harcamaları yavaşlatabilir ve tüketici talebini azaltabilir.

Oxford Economics analisti John Canavan, “Psikolojide bir değişim görmeye başlıyorsunuz” dedi. Fed Salı ve Çarşamba günü bir politika toplantısı yapacak ve muhtemelen merkez bankasının politikasında önemli bir değişiklik olmayacak olsa da, toplantıdaki dikkat “piyasaların Fed’in uzlaşmayı agresif bir şekilde kaldırmaya hazır olduğu gerçeğine odaklanıyor. birkaç ay önce beklemiyorlardı,” dedi Bay Canavan.

İlk faiz oranı artışı – büyük olasılıkla göstergeyi bir yüzde puanının dörtte biri kadar yükselterek –

Ekonomistler,
Mart ayına kadar gelebileceğini ve bazı yatırımcıların yılın ilerleyen zamanlarında üç tane daha gelmesini beklediğini tahmin ediyor.

Bu, Fed’in ekonomiye verdiği desteğin bir kısmını kaldırmaya başlayacağını ilk kez söylediği geçen yıldan bu yana görünümde bir değişiklik. Analistler ayrıca, koronavirüsün Omicron varyantının, yatırımcıların geçen yıl beklediğinden daha az büyüme tehdidi olduğunu kanıtladı – Fed’in büyümeyi artırmak yerine enflasyonu kontrol etmeye odaklanmasına izin verdi.


Ancak T.D. Securities’de kıdemli bir ABD oran stratejisti olan Gennadiy Goldberg, yatırımcıların daha sonra ne olabileceğine dair endişelerinden de uzaklaşmış olabileceğini söyledi.

Bay Goldberg, piyasanın “aşmaya başladığını” söyledi ve bazı yatırımcıların Pazartesi günü Fed’in belirtmediği, Mart ayında büyük bir faiz artışı veya enflasyonu boğmak için diğer hızlı hamleler gibi sonuçları tartıştığını kaydetti. Bundan sonra her toplantıda bir oran artışı. “Bunun piyasayı ne kadar korkuttuğunu merak ediyorum” dedi.

Pazartesi günkü düşüş, Avrupa hisse senedi göstergelerini keskin bir şekilde aşağı çeken Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin artan endişeler arasında da geldi. Beyaz Saray, Ukrayna’ya karşı ölçülü duruşundan büyük bir değişiklik olacak şekilde Baltık ve Doğu Avrupa’daki NATO müttefiklerine binlerce ABD askerinin yanı sıra savaş gemileri ve uçaklar konuşlandırmayı düşünüyor. Pazar günü, Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın askeri harekat tehdidini öne sürerek, Kiev’deki ABD büyükelçiliği personelinin tüm aile üyelerine Ukrayna’yı terk etme emri verdi.

Bölgedeki artan gerilim Avrupa’nın enerji arzını tehdit ediyor, çünkü Rusya kıtaya doğalgazının yüzde 40’ından fazlasını ve petrolünün yüzde 25’ini sağlıyor. Avrupa, arz yetersizliğinden kaynaklanan artan doğal gaz fiyatlarıyla zaten bir enerji krizinin pençesindeyken, kesinti korkusu geliyor.

Almanya’da Stoxx Europe 600 ve Dax Pazartesi günü yüzde 3,8 düştü. İki endeks Ocak başındaki yüksek seviyelerden yaklaşık yüzde 8 düştü.

Jeanna Smialek ve Jeff Sommer raporlamaya katkıda bulundu.
 
Üst