Politika yapıcılar zor bir zirve beklerken fiyat enflasyonunun yeniden patlaması bekleniyor.

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Hızlı fiyat artışlarının tüketici güvenini aşındırması ve ekonominin geleceği üzerinde belirsizliğe gölge düşürmesi nedeniyle enflasyon 2021’i yüksek notla kapattı, Biden Beyaz Saray ve ekonomi politika yapıcıları için kötü haber.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre Tüketici Fiyat Endeksi, büyük olasılıkla Aralık ayına kadar yılda yüzde 7 ve gıda ve yakıt gibi değişken fiyatların çıkarılmasından sonra yüzde 5,4 arttı. Ana enflasyon endeksinin yüzde 7’yi en son gölgede bıraktığı zaman 1982 idi.


ABD’de Enflasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Enflasyon, Açıklaması : Enflasyon nedir, neden yükseliyor ve kime zarar veriyor? Bazı genel soruları yanıtladık.
  • Fed’in Özeti: Jerome Powell’ın ani rota değişikliği, merkez bankasını enflasyonla mücadele moduna geçirdi.
  • On Yılların En Hızlı Enflasyonu: Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 1982’den bu yana en keskin artışını kaydetti.
  • Washington Neden Endişeli:Politikacılar, fiyat artışlarının beklenenden daha kalıcı olduğunu kabul ediyor.
  • Enflasyonun Psikolojisi: Amerikalılar nakit para ve iş sıkıntısı çekiyor, ancak ekonominin de berbat olduğunu düşünüyorlar.
Politika yapıcılar, tedarik zincirlerinin artan tüketici talebini yakalayacağını umarak aylarca enflasyonun düşmesini bekledi. Bunun yerine, devam eden koronavirüs enfeksiyon dalgaları fabrikaları kilitledi ve tüketiciler denizaşırı ülkelerden hızlı bir şekilde mal satın almaya devam ettikçe nakliye rotaları uzayan gecikmelerle çalışmakta zorlandı. Bundan sonra ne olacak, 2022’nin en büyük ekonomi politikası sorusu olabilir.


Enflasyon F.A.Q.

<saat/>

Kart 1 / 6


Enflasyon nedir? Enflasyon zamanla satın alma gücü kaybıdır, yani dolarınız yarın bugün olduğu kadar ileri gitmeyecektir. Genellikle gıda, mobilya, giyim, ulaşım maliyetleri ve oyuncaklar gibi günlük mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki yıllık değişim olarak ifade edilir.


Enflasyonun nedeni nedir? Artan tüketici talebinin sonucu olabilir. Ancak enflasyon, sınırlı petrol üretimi ve tedarik zinciri sorunları gibi ekonomik koşullarla pek ilgisi olmayan gelişmelere bağlı olarak da yükselip düşebilir.


Enflasyon nereye gidiyor? Yetkililer, fiyatlar çok hızlı yükselse bile, hızlı enflasyonun ekonomik ortamın kalıcı bir özelliği haline geldiğine dair henüz kanıt görmediklerini söylüyorlar. Fiyat patlamasının azalacağına inanmak için pek çok neden var, ancak ilgili bazı işaretler bunun sürebileceğini gösteriyor.


Enflasyon kötü mü? Koşullara bağlıdır. Hızlı fiyat artışları sorun yaratır, ancak makul fiyat artışları daha yüksek ücretlere ve iş büyümesine de yol açabilir.


Enflasyon yoksulları nasıl etkiler? Enflasyonu omuzlamak özellikle yoksul haneler için zor olabilir, çünkü bütçelerinin daha büyük bir bölümünü gıda, konut ve özellikle gaz gibi ihtiyaçlara harcarlar.


Enflasyon borsayı etkileyebilir mi? Hızlı enflasyon genellikle hisse senetleri için sorun yaratır. Genel olarak finansal varlıklar, enflasyon patlamaları sırasında tarihsel olarak kötü bir performans sergilerken, evler gibi maddi varlıklar değerlerini daha iyi korudu.


Çarşamba günü sabah 8:30’da yeni C.P.I. verileri yayınlandığında izlemeniz gerekenler. m. :


  • Kullanılmış arabalar.İkinci el araba ve kamyon fiyatları, son enflasyonda büyük bir etken oldu ve bu büyük olasılıkla Aralık’ta da devam etti. Yakından izlenen bir endekse göre, toptan araç fiyatları Aralık ayında yükselmeye devam etti. Arabalar pahalı çünkü üreticiler parçalara ve özellikle Asya’dan ithal edilen bilgisayar çiplerine ulaşmakta zorlanıyorlar. Çin’deki son zamanlarda koronavirüsü kontrol altına almak anlamına gelen kilitlenmeler, kullanılmış arabalara olan talebi artıran kıtlığı daha da kötüleştirebilir. TD Securities ABD makro stratejisti Jim O’Sullivan, artan araç fiyatları söz konusu olduğunda “henüz bitmedi” dedi.


  • Yiyecek ve gaz.Ekonomistler ve Wall Street analistleri, gıda ve yakıt maliyetlerini ortadan kaldıran bir fiyat ölçüsüne odaklanma eğilimindedir, çünkü bu fiyatlar aydan aya çok fazla değişiyor. Ama haneler için çok önemliler. Gaz fiyatları Aralık ayında bir miktar ılımlı olsa da, gıda giderek daha pahalı hale geliyor. Yüksek fiyatların hane bütçesinden bir ısırık alması, tüketici güveninin sarsılmasının nedenlerinden biri gibi görünüyor – ve gaz ve gıda alışveriş yapanlar için en göze çarpan maliyetler olma eğiliminde.


  • Yükselen kiralar.Enflasyon baskıları pandeminin başlarında tamamen mallar üzerinde odaklanmış olsa da, son zamanlarda hizmetlere ve daha da önemlisi kiralara sızmaya başladı. Konut maliyetleri Tüketici Fiyat Endeksinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor, bu nedenle ev sahiplerinin daha fazla ücret alması genel enflasyon için çok önemli.


  • Tedarik zinciri bükülüyor. Federal Rezerv, bir araba veya ev satın almak için borç para almayı daha pahalı ve yavaş talep, enflasyon üzerinde baskı yapması gereken ekonomiye verdiği desteği geri çekiyor. Ancak arz tarafı daha çok vahşi bir karttır: İşletmelerin ne zaman birikmiş işler ve kıtlıkları gidermek için yeterli mal ve hizmeti üretip taşıyabilecekleri belirsizdir. Sevkiyat rotalarındaki hırlamaların ve tükenen stokların ılımlı olabileceğine dair erken işaretler var, ancak diğer sinyaller normale dönüşün zaman alacağını gösteriyor.

    Fed başkanı Jerome H. Powell Salı günü Senato’da yaptığı açıklamada, “Her zaman birkaç kar tanesi görürsünüz, ancak bu henüz bir fırtına anlamına gelmez” dedi.


  • Muhtemel paket servis.Ekonomi 2022’ye girerken hemen hemen herkes enflasyonun biraz düşmesini bekliyor. Yine de, Çarşamba günkü yeni verilerle bile, ne kadar çabuk ve ne kadar çabuk tahmin etmek zor olacak.
 
Üst