İngiltere Merkez Bankası, ‘Düzenli’ Piyasaları Yeniden Kurmak İçin Tahvil Alacak

Urfalı

Global Mod
Global Mod
İngiltere Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni hükümetin mali planlarının piyasaları alt üst etmesinin ve son birkaç gün içinde borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olmasının ardından geçici olarak İngiliz devlet tahvili satın alacağını söyledi.

Merkez bankası, özellikle uzun vadeli tahvillerin etkilendiğini söyledi. Çarşamba günü yayınlanan ve piyasalar üzerinde hemen etkisi olan bir açıklamada, “Bu piyasadaki işlev bozukluğu devam ederse veya daha da kötüleşirse, İngiltere finansal istikrarı için önemli bir risk olurdu” dedi.

Merkez bankası, “Bu alımların amacı, düzenli piyasa koşullarını yeniden sağlamak olacak” dedi. Satın almalar, bu sonucu etkilemek için gerekli olan ölçekte gerçekleştirilecek” dedi.

Çarşamba günü 10 yıllık İngiliz devlet tahvillerinin getirisi, merkez bankasının açıklamasından önce yüzde 4.58 ile 2008 başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Otuz yıllık getiriler 2002’den bu yana ilk kez yüzde 5’i aştı.


Tahvil getirileri, tahvil ihalelerinin Çarşamba gününden 14 Ekim’e kadar gerçekleştirileceğinin açıklanmasının ardından sert bir şekilde düştü. 30 yıllık getiri, yarım puandan fazla düştü.

Tahvil getirilerindeki artışın hızı, bazı borç verenlerin fiyatlandırılması çok zor hale geldiği için yeni ipotek teklifleri çekmesiyle birlikte, İngiltere’nin ipotek piyasasını alt üst etmişti.

Daha geçen Perşembe günü, İngiltere Merkez Bankası enflasyonla mücadelede uzun kolay para dönemini sona erdirmeye çalışırken tahvilleri piyasaya geri satma planını açıklamıştı. Ancak Cuma günü, hükümetin bağımsız bir mali ve ekonomik değerlendirme olmaksızın sunulan, vergileri kısmak ve devlet borçlanmasını artırmak için kapsamlı bir plan açıklaması, yatırımcıları İngiliz varlıklarından kaçmaya sevk etti. Sterlin, ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye geriledi ve tüccarlar, merkez bankasının faiz oranlarını hızla yükseltmek zorunda kalacağından şüphelendi ve bu da kısa ve uzun vadeli borçlanma maliyetlerini yükseltti.

Sterlin’deki düşüş ve tahvil getirilerindeki artış, Pazartesi günü hem merkez bankası hem de Hazine’yi piyasaları yatıştırmak için açıklamalar yapmaya sevk etti. Yine de, tahvil getirileri tırmanmaya devam etti.

Salı günü, İngiltere Merkez Bankası’nın baş ekonomisti Huw Pill, hükümetin mali planlarının Kasım ayı başlarında tekrar bir araya gelmesi planlanan İngiltere Merkez Bankası yetkilileri tarafından “önemli” bir yanıtla karşılanacağını söyledi.
 
Üst