Gebe Kalmayı Kolaylaştıran Öneriler

Bakec

New member
Normalde çiftlerin yüzde doksan kadarı bir yıl içinde gebe kalır.Her ay gebelik şansı yüzde 20-25 arasında değişmektedir. Bazen çiftler bu şanslarını artırmak isterler. İşte onlar için kolayca gebe kalmalarını sağlayacak altın öneriler.

  • Düzenli olarak kadın doğum uzmanına gidin
Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek. sağlıklı ve rahat bir doğum yapmak ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için hamile kalmaya karar verdiğinizde doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Bizler sizin ve dünyaya gelecek olan bebeğinizin zarar görmemesi için daha gebe kalmadan bazı önerilerde bulunuruz ve sürecin sağlıklı gelişmesi için planlamalar yaparız. Gebelik öncesi muayenede amaç sizde var olan ve belki de sizin bilmediğiniz bir sorun varsa onu araştırmak ve sizin bedenen ve ruhen gebeliğe hazır olup olmadığınıza bakmaktır. Bu ilk muayenede önce dikkatli bir öykünüz alınır. Şimdiye kadar başınızdan geçen önemli tıbbi problemler sorgulanır. PAP-Smear(rahim ağzı kanser taraması)yapılır. Jinekolojik ultrasonografide kist, myom, rahim yumurtalık problemleri araştırılır. Varsa enfeksiyonlar tedeviedilir, ki bunlar vaginapH seviyelerini bozarak çoğunlukla gebeliği kısıtlayıcı birer faktör olarak rol oynarla


  • Gebelik öncesi testlerinizi mutlaka yaptırın
Ante-natal yani gebelik öncesi şu testler yaptırılmalıdır.Kan grupları(anne ve baba adayının),tam kan sayımı,tam idrar tahlili,mikrobikserolojik testler (hbsag,anti-hbsag,hcv,anti-hıv ı/ıı,toxoplazma,rubella,cmv) açlık kan şekeri,karaciğer ve böbrek enzimleri,tiroid fonksiyon testler
Folik asit vitaminine başlayın,başka ilaç kullanacaksanız dikkatli olun.

Gebe kalmayı planlayan kadınların her gün en az 0.4 mg folik asit almaları tavsiye edilir. Bu vitamin bebeklerde nöral tüp defekti görülme olasılığını ve erken dönem bazı düşükleri azaltır. Marul,tere otu, ıspanak, ceviz, badem, brokoli, bezelye, kavun, avakado, muz, portakal, lahana, yeşil biber, unlumamüller ve ekmek çok iyi birer folik asit kaynağıdırlar. Yeterlifolik asit alındığından emin olunamıyorsa vitamin tabletler kullanılabilir, aldığınız vitaminde 0.4 mg folik asit bulunmalıdır. Gebelik planlıyorsanız her ay gebe kalma şansınız var demektir. Bu nedenle başka nedenlerden dolayı ilaç kullanmanız gerekirse dikkatli olmanız gerekir ve ilgili hekime gebelik ihtimalinden bahsetmeniz gerekir. Zaten kullandığınız ilaç varsa da doğum hekimine danışılması önemlidi


  • Sigara ve alkolü bırakın
Sigara içmenin fertilite üzeride olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Sigara içen kadının üreme kapasitesi azalır. Sigara içen çiftlerde tüp bebek tedavilerinde dahi başarı şansı düşer. Sigara içenlerde erken menapoz daha sık görülür. Ayrıca gebelik sırasında sigara kullanımı, erkendoğum, gelişim geriliği ve diğer komplikasyonların görülme riskini artırır. Düzenli alkol kullanımı, erkelerin sperm üretimini azaltır. Alkol gebe klamanızı engelleyebileceği gibi, gebelikte de doğum kusurlarının görülme olasılığını artırın.


  • Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin ve ideal kiloya inip sabit kilonuzu koruyun
Aşırı şişmanlık veya zayıflık adet düzenini bozar. Aşırı fazla veya düşük kilo yumurtlama dengesini değiştirerek gebe kalmayı güçleştirir. İdeal kiloya gelmek ve bunu sabit tutmak önemlidir. Beslenme, gebeliğin oluşması ve devam etmesini etkilemektedir. Buyüzden, dengeli bir diyetin yanısıra, normal kilonun korunması için kalori alımıda sınırlandırılmalıdır. Fazla miktarda yağ içeren yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yiyecek seçiminde antioksidan ve özellikle vitamin C ve E’den zengin olanları tercih etmekte fayda var. Bu yiyecekler erkeklerde sperm sayı ve hareketlerini olumlu etkiler. Kafein alımını tamamen bırakmanızı yada günde kafeinli sadece bir içecek ile sınırlamanızı öneririz. 1 fincan kahvede 150-200 mg, bir fincan çayda 40 mg, orta boy bir çikolatada 10 mg kadar. Eşinizde oluşabilecek sperm azlığı da hamile kalmanıza engel olabilir. Bu sorunu azaltmak için eşinize bol bol magnezyum içeren besinler veriniz. Tahıllar, fındık, fıstık, ceviz, Ayçekirdeği magnezyum açısından zengin besinlerdi
zengin besinlerdir.


  • Yaşam şeklinizi değiştirip stresinizi azaltın
Stres, infertilite üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir, direk yumurtlamayı baskılayabilir. İnfertilite nedenli stres en az kanser, AİDS yada diğer hastalıklarla karşılaştırılacak kadar önemlidir. Yapılan çalışmalar, stresi azaltmanın gebelik başarı şansını artırabileceğini göstermiştir.


  • Egzersizlerinizi ihmal etmeyin
Yüzme, bisiklet ve yürüyüş, aerobik, plates, yogayapılabilir. Spor sayesinde yağlar yakılır, stres seviyesi düşer ve hormonal seviyesi düşer ve hormonal işleyiş düzelir. Aşırı yorucu ve zorlayıcı egzersiz adet ve yumurtlama düzenini bozabilir, kaçınılmalıdır.


  • Düzenli uykunuzu aksatmayın
Gece geç saatlerde yatıp, günü yatakta geçirenlerde yumurtlama periodu bozulabilir. Uyku düzeni bozulması yorgunluk ve strese yol açar, kısır döngü çalışır ve adet düzeni bozulur.


  • Uzun yolculuklara çıkmayın
Hamile kalmak istiyorsanız, uzak ve uzun seyahatlerden uzak durun, çünkü ülkeler arası saat dilimi ve iklim farklılıkları siklusunuzu olumsuz etkileyebilir.


  • Doğru zamanda ve şekilde ilişkiye girin
Yumurtlamayı takiben yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat, spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir. Bu nedenle ilişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir. Kadınlar bekledikleri adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki yumurtlamadan önceki birkaç gün içinde gerçekleşendir. Böylece yumurtlama olduğunda spermle karşılaşma olasılığı artar. Olasılığı artırmak için hergün ilişkiye girmenin faydası yoktur. 2-3 günde bir olması yeterlidir. Haftada iki veya üç kez düzenli olarak seks yapmanız durumunda döllenme için uygun zamanı denk getirme şansınız artacaktır. Kadının üstte olduğu durumlarda sperm kolayca dışarı akacağından şansı artırmak için tam tersi şekillerde ilişki yaşanmalı, gerekirse sperm hemen dışarıya akmasın diye tebdirler alınmalıdır.
 
Üst