Felsefede egoizm nedir ?

BebekBakicisi

Global Mod
Global Mod
Felsefede Egoizm Nedir? Biraz Kendimizi Sevelim, Değil Mi?

Merhaba forumdaşlar,

Bugün, felsefenin biraz daha eğlenceli ve "benim de söz hakkım var" diyen konularından birine dalıyoruz: Egoizm! Evet, doğru duydunuz, egoizm. Tam da şu an "Aa, ben zaten çok iyi biliyorum, herkes de beni dinlesin!" diye düşünüyor olabilirsiniz. Durun, biraz daha ileri gitmeden önce konuya eğlenceli bir şekilde bakalım. Çünkü aslında hepimizin içinde bir egoist var, ama bu bazen kötü değil, yalnızca biraz daha "kendini sevme" şeklinde olabilir. Hadi bakalım, egoizm nedir, felsefi anlamda ne demektir, bir de bakış açılarıyla olayı tartışalım!

Egoizm Nedir? Kendini Sevmenin Felsefesi mi?

Egoizm, felsefede, temelde bireyin kendi çıkarlarını, refahını ve mutluluğunu ön planda tutma eğilimidir. Kulağa sanki "Her şey ben, ben, ben!" gibi geliyor değil mi? Ama merak etmeyin, bu konu biraz daha derin. Çünkü felsefi anlamda egoizm, yalnızca "her şeyi kendim istiyorum" demek değil, daha çok "Ben, en iyi versiyonum olmalıyım, o yüzden kendi çıkarlarım önemli" düşüncesine dayanır.

Felsefede egoizm, aslında iki şekilde ele alınır: Bireysel egoizm ve etik egoizm. Bireysel egoizm, kişinin kendi çıkarlarını sürekli olarak takip etmesi gerektiğini savunur. Hani bir yerlerde "Kendin için yaşa, başkalarını sonra düşün!" gibi bir şeyler duydunuz mu? İşte o bireysel egoizmin ta kendisi. Etik egoizm ise, daha çok "Ahlaki olarak doğru olan şey, kendi çıkarlarını gözetmendir" diyen bir anlayışı ifade eder. Yani, aslında kimseye zararı olmadan, sadece "ben" demek felsefi anlamda sorun değil!

Ama tabii ki, burada dikkat edilmesi gereken şey, egoizmin bir şeyin kötüye gitmesi anlamına gelmemesidir. Yani egoist olmak, dünyayı kasıp kavuran kötü bir insan olmak anlamına gelmiyor. Hatta egoizm, bazen başkalarına karşı daha adil olmaya bile vesile olabilir. Çünkü bir insan, önce kendi ihtiyaçlarını karşılamadıkça başkalarına ne kadar yardımcı olabilir ki? Hadi bunu derinlemesine tartışmaya başlayalım!

Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Bakışı: "Egoizm, Başarı İçin Gerekli Bir Adım"

Erkekler genellikle olaylara daha çözüm odaklı ve stratejik yaklaşırlar, değil mi? Yani egoizm konusunda da daha pratik bir bakış açısına sahip olabilirler. "Egoizm, aslında başarıya giden yolda atılacak ilk adımdır" diyen bir erkekle karşılaşmak gayet mümkündür. Erkekler, çoğu zaman kendi çıkarlarını ve hedeflerini ön planda tutarak hayatta bir şeyler başarmaya çalışırlar. Bir iş yerinde terfi almak ya da iş dünyasında adını duyurmak isteyen bir erkek, bazen kendi çıkarlarını savunmak için egoist bir tutum benimseyebilir.

Erkeklerin bu stratejik yaklaşımı, onlara genellikle başarıyı getirir. Yani egoizm, kişisel gelişim ve bireysel zafer adına oldukça önemli bir faktördür. Bir erkeğin hedeflerine ulaşması için kendisini öncelikle düşünmesi gerektiğini vurgulamamız mümkün. Sonuçta, her zaman başkalarını düşünerek yola çıkmak, çoğu zaman kişisel başarısızlıkla sonuçlanabilir. "Başarı, başkalarını düşünerek gelmez" demek belki de erkeklerin egoizm anlayışını en iyi yansıtan cümledir.

Ama burada bir parantez açalım: Erkeklerin "egoist olma" anlayışı bazen sınırı aşabilir. Yani, bu egoizm sadece "başarı" için değil, bazen "kontrol" ve "güç" arayışıyla da birleşebilir. Bu noktada işler, daha karmaşık hale gelir.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bakışı: "Egoizm, Biraz Kendini Sevme Sanatı"

Kadınlar için ise egoizm, genellikle çok daha empatik bir yaklaşımla ele alınır. Kadınlar, başkalarını düşünmeden kendilerini sevmenin zorlukları hakkında çok şey bilirler. Fakat bazen bu, ne kadar gerekli bir şey olduğunu anlamak zor olabilir. Kadınların empatik bakış açısında, egoizm, başkalarına zarar vermek değil, önce kendilerini sevmek anlamına gelir. "Kendini sevmeden başkasını sevemezsin" cümlesi, aslında kadınların egoizm anlayışını çok güzel bir şekilde özetler.

Evet, belki de kadınlar başkalarını çok sevdiğinden, önce kendilerine biraz daha fazla özen göstermeleri gerektiğini unuturlar. Ama egoizm, burada kötü bir şey değil. Kadınlar, başkalarının mutluluğu için çok fazla şey yaparken, bazen kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini göz ardı ederler. İşte burada egoizm, bir denge meselesine dönüşür. Kadınlar, hem kendilerini sevmeli hem de başkalarına karşı empatik olmalıdır. Bu bir insanlık meselesi değil mi?

Kadınların egoizm anlayışı, bir tür "kendini şımartma" biçimi olarak da ele alınabilir. Bazen sadece kendi isteklerine odaklanmak, kadının ruhunu tazeler ve onu daha güçlü kılar. Yani, "Biraz da ben" diyebilmek, kadının gücüne güç katar. Fakat bu egoizmin, yine de başkalarına zarar vermemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Egoizm, "ben, her şeyim!" demek değil, "ben de önemliyim" demek olmalıdır.

Egoizmin Kötü Yönleri: "Ben, Ben, Ben!" Ama Nereye Kadar?

Şimdi, egoizmin en büyük risklerine de değinelim. Yani, "ben, ben, ben!" demek ne kadar da olsa iyi bir şey olabilir, ama bazen "ben" dediğimizde, herkesin bıkkınlık sınırı aşılabilir. Çünkü fazla egoizm, empati eksikliğine yol açabilir ve ilişkilerde ciddi sorunlar yaratabilir. "Bana ne, herkesin derdi beni ilgilendirmez" diye bir yaklaşım, çevremizdeki insanları uzaklaştırabilir. Bu durumda egoizm, yalnızlığa yol açar.

İşte bu yüzden, egoizm dengede tutulmalıdır. Herkesin hayatında egoist bir dönem olabilir, ama dengeyi bulmak önemli. Kendi çıkarlarını gözetirken, başkalarına zarar vermemek de gerektiğini unutmamak lazım.

Hadi, Şimdi Sizin Fikriniz Ne?

Şimdi, forumdaşlar, size soruyorum: Egoizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Egoizm, insanın kendi çıkarlarını savunması mıdır, yoksa başkalarına zarar veren bir şey midir?

- Erkeklerin stratejik bakış açısı ile kadınların empatik bakış açısı, egoizm anlayışını nasıl etkiler?

- Kendini sevmenin, egoistlik yapmakla ne kadar bağlantısı vardır?

Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum! Hadi, hep birlikte bu tartışmayı biraz daha derinleştirelim!