Fed yetkilileri, 2022’de oranları daha erken ve daha hızlı artırmayı tartıştı.

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Federal Rezerv yetkilileri, Aralık toplantısında faiz oranları için önlerindeki yolu tartışarak, yüksek enflasyon ve yaygın belirsizliğin olduğu bir anda ekonomiye verdikleri desteği daha önce beklediklerinden daha hızlı bir şekilde kaldırmaları gerekebileceğini öne sürdüler.

14-15 Aralık toplantılarının ardından yayınladıkları ekonomik tahminler, merkez bankacılarının 2022’de üç kez faiz artıracaklarını öngördüklerini gösteriyordu. Ekonomistler ve yatırımcılar, bu artışların, merkez bankasının şimdi büyük ölçekli tahvil alım programını tamamlamasının beklendiği Mart ayında başlayabileceğini düşünüyor.

Çarşamba günü yayınlanan tutanaklara göre, büyüme, işgücü piyasası ve enflasyon için görünümleri göz önüne alındığında, Fed yetkilileri “federal fon oranını katılımcıların daha önce tahmin ettiğinden daha erken veya daha hızlı bir şekilde artırmanın garanti altına alınabileceğini” belirtti. .

Fed’in büyük varlık alımları her geçen ay ekonomiye ve piyasalara can katıyordu, bu yüzden onları kesmek ekonomiye daha az ivme kazandıracak. Faiz oranlarını yükseltmek, aslında büyümeyi yavaşlatmak için daha fazlasını yapacaktır: Evler, bakım hizmetleri ve kredi kartları için borçlanma maliyetlerini daha pahalı hale getirerek, daha yüksek oranlar harcamaları yavaşlatacak, yatırım üzerinde ağırlık oluşturacak ve nihayetinde işe alımları geciktirecek ve fiyatları düşürecektir.


Fed, önümüzdeki yolu düşünürken ödünleşmelerle karşı karşıya. Daha yüksek faiz oranları, 2020 pandemi kilitlenmelerinin ardından hala iyileşmekte olan bir iş piyasasını zayıflatabilir. Ancak Fed çok uzun süre beklerse veya çok yavaş hareket ederse, işletmeler ve tüketiciler davranışlarını geçen yılın çoğunda ekonomiyi zorlayan çok yüksek enflasyona göre ayarlamaya başlayabilirler. Bu, fiyat artışlarını tekrar kontrol altına almayı zorlaştırabilir – daha sert ve hatta potansiyel olarak durgunluğa neden olan oran artışlarını yolun aşağısında zorlayabilir.


ABD’de Enflasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Enflasyon, Açıklaması : Enflasyon nedir, neden yükseliyor ve kime zarar veriyor? Bazı genel soruları yanıtladık.
  • Fed’in Özeti: Jerome Powell’ın ani rota değişikliği, merkez bankasını enflasyonla mücadele moduna geçirdi.
  • On Yılların En Hızlı Enflasyonu: Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 1982’den bu yana en keskin artışını kaydetti.
  • Washington Neden Endişeli:Politikacılar, fiyat artışlarının beklenenden daha kalıcı olduğunu kabul ediyor.
  • Enflasyonun Psikolojisi: Amerikalılar nakit ve iş sıkıntısı çekiyor, ancak ekonominin de berbat olduğunu düşünüyorlar.
Tutanaklar, politika yapıcıların gelecekteki eylemlerini değerlendirirken her iki düşüncenin de zihinlerinde ağırlık oluşturduğunu, ancak işgücü piyasası hızla iyileşirken dikkatlerini çok yüksek enflasyon tehdidine çevirdiklerini gösterdi.

Tutanaklarda, “Birkaç katılımcı, işgücü piyasası koşullarını zaten büyük ölçüde maksimum istihdamla uyumlu gördüklerini belirtti” dedi.

Yetkililer, satın aldıkları tahvillerin tutulduğu bilançolarını derhal küçültmeye başlayabilir ve ekonomiden desteği daha da kaldırabilir.

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar, federal fon oranını artırmaya başladıktan hemen sonra Federal Rezerv’in bilançosunu küçültmeye başlamanın uygun olabileceğini de belirttiler.”


Fed’in aktif duruşunun bir nedeni var. Enflasyon, merkez bankacılarının beklediğinden çok daha uzun bir süredir endişe verici derecede yüksek. Geçen yıl, politika yapıcılar, havayolları ve restoranlar gibi pandemiden etkilenen sektörlerin toparlanıp ardından normale dönmesiyle fiyatların geçici olarak artmasını bekliyordu.

Bunun yerine, fiyatlar Kasım ayına kadar 1982’den bu yana en fazla tırmandı ve aylık kazançlar canlı kaldı. Fabrikaların kapanması ve karışık nakliye hatları, tedarikçilerin mallara yönelik artan tüketici talebini yakalamasını zorlaştırdı ve maliyetleri artırdı. Fiyat artışları da yayılmaya başladı: Kiralar daha hızlı artıyor, bu da yüksek enflasyonu daha kalıcı hale getirebilir.

Fiyatlar bir yıl öncesine göre nispeten yüksek seviyelere göre ölçüldüğünden, enflasyonun bu baharda düşmesi bekleniyor. Yetkililer, üreticilerin talebi yakalamasıyla fiyatların da düşebileceğini umuyor. Ancak politika yapıcılar bunun ne zaman olacağı konusunda kesinlikten yoksundur.

Yetkililer, Aralık ayı ekonomik tahminlerinde, enflasyonun 2022 sonunda yüzde 2,6’ya düşeceğini tahmin ediyorlardı, ancak tahminler yüzde 2 ile yüzde 3,2 arasında değişiyordu. Bu rakamları bir bağlama oturtmak için, Fed’in tercih edilen fiyat endeksi Kasım ayına kadar yüzde 5,7 arttı ve merkez bankası zaman içinde ortalama yüzde 2 yıllık kazanç hedefliyor.


Enflasyon F.A.Q.

<saat/>

Kart 1 / 6


Enflasyon nedir? Enflasyon zamanla satın alma gücü kaybıdır, yani dolarınız yarın bugün olduğu kadar ileri gitmeyecektir. Genellikle gıda, mobilya, giyim, ulaşım maliyetleri ve oyuncaklar gibi günlük mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki yıllık değişim olarak ifade edilir.


Enflasyonun nedeni nedir? Artan tüketici talebinin sonucu olabilir. Ancak enflasyon, sınırlı petrol üretimi ve tedarik zinciri sorunları gibi ekonomik koşullarla pek ilgisi olmayan gelişmelere bağlı olarak da yükselip düşebilir.


Enflasyon nereye gidiyor? Yetkililer, fiyatlar çok hızlı yükselse bile, hızlı enflasyonun ekonomik ortamın kalıcı bir özelliği haline geldiğine dair henüz kanıt görmediklerini söylüyorlar. Fiyat patlamasının azalacağına inanmak için pek çok neden var, ancak ilgili bazı işaretler bunun sürebileceğini gösteriyor.


Enflasyon kötü mü? Koşullara bağlıdır. Hızlı fiyat artışları sorun yaratır, ancak makul fiyat artışları daha yüksek ücretlere ve iş büyümesine de yol açabilir.


Enflasyon yoksulları nasıl etkiler? Enflasyonu omuzlamak özellikle yoksul haneler için zor olabilir, çünkü bütçelerinin daha büyük bir kısmını gıda, barınma ve özellikle gaz gibi ihtiyaçlara harcarlar.


Enflasyon borsayı etkileyebilir mi? Hızlı enflasyon genellikle hisse senetleri için sorun yaratır. Genel olarak finansal varlıklar, enflasyon patlamaları sırasında tarihsel olarak kötü bir performans sergilerken, evler gibi maddi varlıklar değerlerini daha iyi korudu.


Daha kalıcı yüksek enflasyon için tahminlerini açıklayan “katılımcılar, artan konut maliyetlerine ve kiralara, işgücü kıtlığından kaynaklanan daha yaygın ücret artışına ve Omicron’un ortaya çıkmasıyla daha da kötüleşebilecek daha uzun süreli küresel arz yönlü sürtüşmelere dikkat çektiler. varyant” dedi.

Enflasyon tedirginlik yaratırken yetkililer son birkaç ayda politikalarını hızla uyarladılar. Tahvil alımlarını yavaşlatacaklarını açıkladılar, ardından bu sürecin hızını hemen ikiye katladılar. 2022’de faiz oranlarını artırabilecekleri veya artıramayacakları sinyalini vermekten, bunu yapmayı planladıklarını açıkça belirttiler.

Asıl soru bundan sonra ne olacak: Merkez bankasının teşvikleri daha da geri çekme planlarını hızlandırması gerekecek mi? Yoksa enflasyon tek başına, agresif bir merkez bankası tepkisinin gereksiz olduğunu kanıtlayacak kadar azalacak mı?


Yatırımcılar ayrıca, Fed’in eylemlerinin, tahvil alımından ve düşük oranlardan yararlanma eğiliminde olan hisse senedi ve diğer varlık fiyatlarını nasıl etkilediğini yakından takip edecek. Fed’in işinin parti devam ederken yumruk kasesini elinden almak olduğuna dair bir atasözü var – ve bunu yapmaya hazırlanıyor.

ADP’nin baş ekonomisti Nela Richardson, “Piyasalar sadece bir yumruk kasesine değil, çivili bir yumruk kasesine de alıştı” dedi.

İşe alımları ve büyümeyi de yavaşlatabilecek yeni virüs çeşidi de görünüm üzerinde beliriyor.

Tutanaklarda, “Birçok katılımcı, Omicron varyantının ortaya çıkmasının ekonomik görünümü daha belirsiz hale getirdiğine dikkat çekti” dedi.
 
Üst