Enflasyon Düşerken Muhtemelen Federal Rezerv Tarafından Daha Küçük Faiz Artışı

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Federal Rezerv yetkililerinin bu haftaki toplantılarında faiz oranlarını çeyrek puan artırması ve enflasyonun ne kadar hızlı düşeceğini görmeyi beklerken 2022’deki agresif oran artış hızını daha da yavaşlatması bekleniyor.

Kademeli olarak hareket etmek, Fed yetkililerine, her ikisi de yaklaşmakta olan ve önemli sorular olan yüksek oranların ne kadar artması gerektiğini ve enflasyonu tamamen boğmak için ne kadar yüksek kalmaları gerektiğini değerlendirmeleri için daha fazla zaman verecektir. Cevaplar, Fed’in fiyat artışlarını kontrol etme arayışında işgücü piyasasına ve daha geniş ekonomiye ne kadar zarar verdiğini belirlemeye yardımcı olacak.

Merkez bankacıları geçen yıl faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerden yüzde 4,25’in üzerine çıkardılar ve Çarşamba günü oranları yüzde 4,5 ila 4,75 aralığına yükseltmeleri bekleniyor. Yatırımcılar bundan sonra olabileceklere daha da duyarlı olacak ve geleceğe dair ipuçları için Fed’in 14:00 açıklamasını ve ardından Fed başkanı Jerome H. Powell’ın yapacağı basın toplantısını inceleyecek.

Fed yetkilileri Aralık ayında faiz oranlarını 2023’te yüzde 5’in biraz üzerine çıkaracaklarını ve ardından yıl boyunca yüksek bir seviyede tutacaklarını tahmin ettiler. Ancak gelen veriler, Fed’in oranları ne kadar yükselteceğini ve onları bu seviyede ne kadar süre tutacağını belirleyecek.


Fed’in son kararından bu yana enflasyon önemli ölçüde yavaşladı ve ekonomiye ilişkin veriler tüketicilerin daha temkinli davrandığını ve daha az harcamaya başladığını gösteriyor. Anekdotlar, alışveriş yapanların fiyatlara karşı daha duyarlı olabileceğini ve bunun da şirketlerin büyük fiyat artışlarını kabul etmesini zorlaştıracağını öne sürüyor. Aynı zamanda, iş piyasası çok güçlü olmaya devam ediyor ve ekonomistler ve merkez bankacıları, büyüme ve enflasyonda yeniden hızlanmanın mümkün olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bu, Fed’i enflasyona karşı erken zafer ilan etme konusunda temkinli tutacak gibi görünüyor.

TD Securities faiz stratejisti Gennadiy Goldberg, “Enflasyon konusunda uyanık kalacaklar – ‘görev tamamlandı’ pankartını henüz patlatacaklarını sanmıyorum” dedi. “Enflasyonu gerçekten kontrol altına almak istediklerine dair sinyal göndermezlerse, piyasa bunu işinin bittiğine dair bir sinyal olarak yorumlayabilir. Vermek istedikleri mesaj bu değil.”

Wall Street, Fed’in politika açıklamasında özellikle bir kelimeye odaklanacak: “devam ediyor.” Geçtiğimiz aylarda merkez bankacıları “hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını” belirtmişti.


Enflasyon SSS

5 karttan 1


enflasyon nedir? Enflasyon, zamanla satın alma gücünün kaybıdır, yani dolarınız yarın bugün olduğu kadar ileri gitmeyecektir. Genellikle gıda, mobilya, giyim, ulaşım ve oyuncak gibi günlük mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki yıllık değişim olarak ifade edilir.


Enflasyona ne sebep olur? Artan tüketici talebinin bir sonucu olabilir. Ancak enflasyon, sınırlı petrol üretimi ve tedarik zinciri sorunları gibi ekonomik koşullarla çok az ilgisi olan gelişmelere bağlı olarak da yükselip düşebilir.


Enflasyon kötü mü? Duruma göre değişir. Hızlı fiyat artışları büyü sorunu yaratır, ancak ılımlı fiyat artışları daha yüksek ücretlere ve istihdam artışına yol açabilir.


Enflasyon yoksulları nasıl etkiler? Bütçelerinin daha büyük bir kısmını gıda, barınma ve gaz gibi ihtiyaçlara harcadıklarından, enflasyonu omuzlamak özellikle yoksul haneler için zor olabilir.


Enflasyon borsayı etkiler mi? Hızlı enflasyon tipik olarak hisse senetleri için sorun yaratır. Genel olarak finansal varlıklar, enflasyon patlamaları sırasında tarihsel olarak kötü bir performans sergilerken, evler gibi maddi varlıklar değerlerini daha iyi korudu.


Soru, politika yapıcıların önümüzdeki aylarda bir noktada faiz oranlarını yükseltmeyi bırakabileceği için bu terimin geçerli olup olmayacağıdır. Ancak bazı ekonomistler, politika belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesindeki yetkililerin, Wall Street’e enflasyonu kontrol etme çabalarının sona erdiğine dair herhangi bir ipucu vermemeyi umarak, yine de bunu elinde tutacağını düşünüyor.

Deutsche Bank’tan Matthew Luzzetti ve meslektaşları bir toplantıda, “FOMC, bir duraksamaya yaklaşırken bu dili ayarlama eğiliminde olsa da, bu toplantıda bunu yapmanın çok az olumlu tarafı var ve piyasa ile Fed arasındaki uçurumu genişletme riski taşıyor” dedi. Ön izleme.


Fed, son aylarda finansal piyasalarla bir şekilde anlaşmazlığa düştü. Merkez bankacıları, enflasyonu tamamen kontrol altına almalarını sağlamak için politika cephesinde yapacak daha çok işleri olduğu konusunda ısrar ettiler. Yine de piyasalar, Fed’in oran artışlarını yakında durdurmasını – daha erken değilse yüzde 4,75 ila 5 aralığına ulaşmasını durdurarak – ve ardından 2023’ün sonundan önce borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlamasını beklemeye başladı.

Yatırımcılar daha az agresif Fed politikası beklerken, bu reel ekonomi için önemlidir. Bu piyasa beklentileri, ev kredilerinde olduğu gibi faiz oranlarının daha da düşmesine neden oluyor. Bu da, merkez bankacıları yavaşlatmaya çalışsa bile ekonomik aktivitenin canlanmasına yardımcı olabilir.

Ancak ekonominin kabaca Fed’in umduğu gibi gittiğine dair işaretler var, bu nedenle birçok yatırımcı nispeten daha az politika düzenlemesine ihtiyaç duyulacağını düşünüyor. Enflasyon, Fed’in tercih edilen fiyat endeksinin son okumasına göre Kasım ayındaki yüzde 5,5’ten Aralık ayında yüzde 5’e geriledi.

Bu, Fed’in zaman içinde ortalama olarak hedeflediği yüzde 2’lik fiyat artışlarının iki katından fazla, ancak fiyat artışları şu anda bir dizi önlemde altı aydır yavaşlıyor ve ılımlılık genişleme işaretleri gösteriyor. Artı, talep sonunda azalıyor gibi görünüyor.

Birçok ekonomist, talepteki yavaşlamanın devam etmesini bekliyor. Daha yüksek faiz oranları, bir ev satın almak veya bir işi büyütmek için borç para almanın pahalı olduğu anlamına gelir; bu da hem büyük alımları hem de işgücü piyasasını yavaşlatmalıdır. Kötüleşen bir işe alım durumu, ücret artışının soğumasına neden olmalı – erken işaretler, bir yavaşlamanın halihazırda devam etmekte olduğunu gösteriyor ve Fed, Salı günü işçi hissesi hakkında bir başka önemli okuma alacak. Daha zayıf ücret artışları, harcamalar üzerinde daha fazla ağırlık yaratacaktır.

Ancak diğer faktörler, Fed faiz hareketleri karşısında bile ekonominin dayanıklılığını destekleyebilir. Tüketicilerin, azalsa da, pandeminin ilk günlerinden kalan tasarruf stokları hâlâ var. İşsizlik oranı, yarım yüzyılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5’te ve birçok işçi normalden daha hızlı ücret artışları yaşıyor.

Bu nedenle Fed temkinli bir duruş sergiliyor ve enflasyona yönelik saldırısından erken geri çekilmekten kaçınmaya çalışıyor.


Fed başkanı Christopher Waller en son yaptığı konuşmada “Kafa numarası yapmak istemiyoruz” dedi.


Enflasyonu ve Sizi Nasıl Etkilediğini Anlayın

  • Federal Rezerv:Federal Rezerv yetkilileri 2023’e zorlu bir soruyla boğuşarak başladı: Merkez bankacıları, 18 ay boyunca defalarca yanlış değerlendirdikten sonra enflasyonu nasıl anlamalı?
  • Sosyal Güvenlik:Faydanın enflasyona ayak uydurmasına yardımcı olan yaşam maliyeti ayarlaması, 2023’te yüzde 8,7 olarak belirlendi. Bunun anlamı şu.
  • Vergi oranları:IRS, 2023 için birçok insanı daha düşük bir vergi dilimine itebilecek ve vergi faturalarını azaltabilecek enflasyon ayarlamaları yaptı.
  • Maaş çekiniz: Enflasyon, cüzdanınızdan giderek daha büyük bir ısırık alıyor. Şimdi, 2023’teki maaş çekinizin boyutunu etkileyecek.
Bu, özellikle Bay Powell’ın bu haftaki toplantı sonrası basın toplantısına odaklanacak. Bay Powell, aralarında başkan yardımcısı Lael Brainard’ın da bulunduğu bazı meslektaşlarına, enflasyonla ilgili son zamanlardaki olumlu gelişmeleri ve ekonominin, enflasyonun tam bir resesyona yol açmadan soğuduğu yumuşak bir inişe yönelmesinin nedenlerini vurgulama konusunda katılabilir.

Bayan Brainard kısa süre önce yaptığı bir konuşmada, “Toplam talepte devam eden bir ılımlılığın, işgücü piyasasında devam eden gevşemeyi ve önemli bir istihdam kaybı olmadan enflasyonda azalmayı kolaylaştırması mümkün,” dedi.

Veya ekonominin güçlü kaldığına dair işaretlere daha fazla odaklanabilir, Fed’in tüketici ve iş talebini dizginleme çabalarında kararlı kalması gerektiği konusunda uyarıda bulunabilir ve özellikle hizmet enflasyonunun kayda değer bir yavaşlama olmadan inatçı olacağının altını çizebilir. işgücü piyasası. New York Federal Rezerv Bankası başkanı John C. Williams, bu daha keskin satırlarda şeyler söyledi.

Bay Williams yakın tarihli bir etkinlikte gazetecilere verdiği demeçte, “Bana öyle geliyor ki talep mevcut arza göre hala çok güçlü,” dedi ve “endişe” bunun enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği yönünde.

Pek çok ekonomist, merkez bankasının enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığının altını çizmek umuduyla Bay Powell’ın daha enflasyon odaklı bir çizgi izlemesini bekliyor. Ancak yatırımcılar, anlatının baskın hale geldiğine dair herhangi bir ipucunu izleyecekler – daha düşük enflasyona doğru ilerlemeye vurgu veya yapılacak daha çok iş olduğuna odaklanma.

BNY Mellon Investment Management ABD makro başkanı Sonia Meskin, “Komitedeki görüş ayrılığının 2023 ilerledikçe daha belirgin hale gelmesini bekliyoruz” dedi.


Yetkililer ayrıca, Fed’in faiz oranlarını artırmayı durdurabileceği ve ardından ekonomi yeniden hızlanma belirtileri gösterirse yeniden başlatabileceği fikrini eğlendirmeye başlıyor – Bay Powell’ın bu konuda sorularla karşı karşıya kalabileceği bir şey. Dallas Federal Rezerv Bankası başkanı Lorie Logan, son sözlerinde aynı şeyi önerdi.

Bayan Logan, “En yüksek faiz oranına kilitlenmememiz gerektiğine inanıyorum,” dedi. Faiz artışlarını durdurmak için yeterli kanıta sahip olduktan sonra bile, ekonomik görünümdeki veya finansal koşullardaki değişiklikler gerektiriyorsa, esnek kalmamız ve oranları daha da artırmamız gerekecek.”

Bu 2023’ün ilk toplantısı olduğu için, Fed yeni oylama üyeleri alacak: Merkez bankasının 12 bölge başkanından dördü her yıl oylama koltuklarına girip çıkıyor, New York başkanı ve Washington’daki Fed’in yedi valisi sürekli olarak söz sahibi oluyor . Bu yıl Dallas’tan Bayan Logan, Chicago’dan Austan Goolsbee, Minneapolis’ten Neel Kashkari ve Philadelphia’dan Patrick Harker oy kullanacak.
 
Üst