En pahalı kuruyemiş hangisi ?

Selin

New member
KOSGEB Hangi Tür İşlere Destek Veriyor? Güncel ve Gerçekçi Bir Bakış

KOSGEB’i ilk kez duyan biri için konu genelde “devlet destek veriyor ama kimlere, nasıl?” sorusuna takılıyor. Özellikle kendi işini kurma fikri bir şekilde kafaya yerleştiyse, bu kurumun adı bir noktada mutlaka karşına çıkıyor. Ben de bu konuyu araştırırken şunu fark ettim: KOSGEB aslında tek tip bir iş modeline değil, daha çok “üretim, geliştirme ve sürdürülebilirlik” fikrine odaklanıyor. Yani sadece iş kurmak değil, o işi ayakta tutabilmek ve büyütebilmek önemli.

KOSGEB’in Genel Mantığı: Her İşe Değil, Katma Değeri Olan İşlere Destek

KOSGEB’in temel yaklaşımı aslında oldukça net: piyasada sadece var olanı kopyalayan değil, bir değer üreten ya da en azından üretime katkı sağlayan işletmeler öncelikli. Bu yüzden her sektör ya da her iş fikri otomatik olarak destek kapsamına girmiyor.

Özellikle son yıllarda hizmet sektörü tamamen dışlanmış değil ama seçici bir bakış var. Örneğin sıradan bir kafe açma fikri ile teknoloji tabanlı bir girişim aynı kefede değerlendirilmiyor. Burada belirleyici olan şey, işin yenilik seviyesi, istihdam yaratma potansiyeli ve ekonomik katkısı.

Desteklenen Ana Sektörler

KOSGEB’in destek verdiği iş alanlarını daha net görmek için birkaç başlık altında incelemek daha doğru olur.

1. İmalat ve Üretim Sektörü

En güçlü desteklerin verildiği alanlardan biri üretimdir. Özellikle küçük ve orta ölçekli imalat yapan işletmeler KOSGEB’in ana hedef kitlesi sayılır.

Buna örnek olarak:

* Gıda üretim tesisleri

* Tekstil ve hazır giyim atölyeleri

* Plastik, metal veya ahşap üretimi

* Makine parçaları üretimi

* Ambalaj ve sanayi ürünleri üretimi

Bu tür işler hem istihdam yaratır hem de doğrudan ekonomik döngüye katkı sağlar. KOSGEB’in en çok önem verdiği nokta da bu zaten.

2. Teknoloji ve Yazılım Tabanlı Girişimler

Son yıllarda en dikkat çeken alanlardan biri teknoloji girişimleri. Özellikle yazılım, mobil uygulama geliştirme, yapay zeka çözümleri ve dijital platformlar KOSGEB’in destek vizyonuna oldukça uygun.

Örneğin:

* Mobil uygulama geliştiren start-up’lar

* E-ticaret altyapısı kuran işletmeler

* Yazılım hizmeti sunan firmalar

* Ar-Ge odaklı teknoloji projeleri

Bu alanda önemli olan sadece fikir değil, fikrin uygulanabilirliği ve pazara uyum sağlaması.

3. Ar-Ge ve İnovasyon Projeleri

KOSGEB’in en stratejik alanlarından biri de Ar-Ge destekleridir. Burada amaç sadece iş kurmak değil, yeni bir şey geliştirmektir. Üniversite mezunu genç girişimciler için en cazip alanlardan biri burası olabilir çünkü proje bazlı çalışmalara oldukça açık bir sistem var.

* Yeni ürün geliştirme

* Mevcut ürünleri iyileştirme

* Endüstriyel tasarım çalışmaları

* Teknolojik prototip üretimi

Bu tür projelerde bazen laboratuvar çalışmaları, bazen de prototip üretim süreçleri desteklenir.

4. Hizmet Sektörü (Seçici Destek)

Hizmet sektörü tamamen dışlanmış değil ama daha seçici ilerleniyor. Özellikle eğitim, danışmanlık, bakım ve teknik hizmetler gibi alanlar desteklenebiliyor.

Örnek olarak:

* Yazılım danışmanlığı

* Teknik servis hizmetleri

* Mesleki eğitim merkezleri

* Nitelikli danışmanlık ofisleri

Ancak burada sıradan ve düşük katma değerli işletmeler genelde destek kapsamına alınmaz. Yani “her yerde olan bir hizmeti tekrar etmek” KOSGEB açısından çok güçlü bir başvuru sayılmaz.

Girişimcilik Destekleri: İş Kurmak İsteyenler İçin En Bilinen Alan

KOSGEB denince en çok bilinen destek türü girişimcilik destekleridir. Özellikle yeni iş kuracak kişiler için belirli eğitimleri tamamladıktan sonra verilen destekler bulunur.

Bu destekler genelde:

* Şirket kuruluş giderleri

* Ekipman ve makine alımı

* İlk dönem işletme masrafları

* Personel giderleri (bazı programlarda)

şeklinde ilerler.

Burada kritik nokta, iş planının güçlü olmasıdır. Yani sadece “ben bir iş açmak istiyorum” demek yeterli değildir; nasıl para kazanılacağı, müşteri kitlesi ve sürdürülebilirlik açıkça anlatılmalıdır.

Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler İçin Özel Alanlar

KOSGEB’in dikkat çeken taraflarından biri de belirli gruplara ekstra fırsatlar sunmasıdır. Kadın girişimciler ve genç girişimciler bu noktada daha avantajlı destek oranlarına sahip olabilir.

Özellikle 18-29 yaş aralığındaki girişimciler için iş kurma sürecinde daha esnek destek modelleri uygulanabiliyor. Aynı şekilde kadın girişimciler için hem eğitim hem de finansal destek tarafında teşvikler mevcut.

Hangi İşler Genelde Desteklenmez?

KOSGEB’in desteklemediği işler de aslında en az desteklenenler kadar önemli. Çünkü çoğu kişi başvuru yaparken burada hata yapıyor.

Genel olarak:

* Düşük katma değerli perakende satış işleri

* Sadece al-sat üzerine kurulu basit ticaret modelleri

* Yüksek rekabetli ve yenilik içermeyen işletmeler

* Sürdürülebilirliği düşük, kısa vadeli kazanç odaklı işler

çok güçlü destek alamıyor.

Örneğin sıradan bir bakkal açmak ya da standart bir kırtasiye açmak çoğu durumda KOSGEB’in önceliği değildir.

Sonuç Yerine Bir Genel Değerlendirme

KOSGEB’i anlamanın en doğru yolu aslında “neye destek veriyor?” sorusunu sadece sektör bazlı değil, yaklaşım bazlı düşünmek. Yani mesele sadece işin ne olduğu değil, o işin nasıl bir ekonomik değer ürettiği.

Üniversite çağında biri için bakıldığında özellikle teknoloji, yazılım ve Ar-Ge tarafı daha erişilebilir ve aynı zamanda daha esnek bir alan sunuyor. Ama üretim veya hizmet sektöründe bile doğru planlama ile destek almak mümkün.

Kısacası KOSGEB, rastgele bir iş kurma fonu değil; daha çok planlı, sürdürülebilir ve ekonomik katkı sağlayan iş modellerini teşvik eden bir yapı olarak çalışıyor.