Çöp Konuşan Bir Kripto Kardeş Nasıl 40 Milyar Dolarlık Bir Kazaya Neden Oldu?

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Güney Koreli bir girişimci olan Do Kwon, 2018’de yarattığı kripto para birimini “en büyük icadım” olarak nitelendirdi. Sayısız tweet ve röportajda, para biriminin dünyayı değiştiren potansiyelinin, Luna’nın borazanlığını yaptı ve gururla “Deliler” olarak adlandırdığı bir grup yatırımcı ve destekçiyi bir araya getirdi.

Bay Kwon’un şirketi Terraform Labs, eleştirmenler teknolojik temellerini sorgularken bile, para birimiyle inşa edilen kripto projelerini finanse etmek için Lightspeed Venture Partners ve Galaxy Digital gibi yatırım firmalarından 200 milyon dolardan fazla para topladı. Luna’nın toplam değeri 40 milyar doları aşarak, günlük tüccarları ve yeni kurulan kurucuları ve zengin yatırımcıları saran bir heyecan çılgınlığı yarattı.

Bay Kwon alaycı bir tavırla endişeleri reddetti: “Yoksulları tartışmam.”

Ancak geçen hafta, Luna ve Bay Kwon’un geliştirdiği başka bir para birimi olan TerraUSD, olağanüstü bir çöküş yaşadı. Onların erimesi kripto para piyasasının geri kalanı üzerinde domino etkisi yarattı, Bitcoin fiyatını düşürdü ve kripto ekonomisinde 300 milyar dolarlık değer kaybını hızlandırdı. Bu hafta Luna’nın fiyatı sıfıra yakın kalırken TerraUSD düşmeye devam etti.

Luna ve TerraUSD’nin düşüşü, kripto yutturmaca ve her şey çöktüğünde çantayı elinde tutan bir vaka çalışması sunuyor. Bay Kwon’un yükselişi, oldukça spekülatif finansal ürünleri desteklemeye istekli olan saygın finansörler tarafından sağlandı. Bu yatırımcılardan bazıları Luna ve TerraUSD madeni paralarını erken satarak önemli karlar elde ederken, perakende tüccarlar şimdi yıkıcı kayıplarla boğuşuyor.


Firmada bir yatırımcı olan Paul Veradittakit, Bay Kwon’un çabalarına yatırım yapan bir hedge fonu olan Pantera Capital’in, Luna’daki hisselerinin yaklaşık yüzde 80’ini geçen yıl sattıktan sonra ilk yatırımının yaklaşık 100 katı kar elde ettiğini söyledi.

Pantera 1.7 milyon doları 170 milyon dolara çevirdi. Bay Veradittakit, son kazanın “talihsiz” olduğunu söyledi. “Birçok perakende yatırımcı para kaybetti. Ben mühlet’im bir çok kurumsal yatırımcı da var.”

Bay Kwon mesajlara cevap vermedi. Diğer yatırımcılarının çoğu yorum yapmaktan kaçındı.

Tezos kripto platformunun kurucusu Kathleen Breitman, Luna ve TerraUSD’nin yükseliş ve düşüşünün, Bay Kwon’u destekleyen kurumların sorumsuz davranışlarından kaynaklandığını söyledi. “Hızlı para kazanmak için itibarlarını takas etmeye çalışan bir grup insan gördünüz” dedi. Şimdi, “hayat birikimlerinin altlarından kayıp gittiğini gören insanları teselli etmeye çalışıyorlar. Bunun bir savunması yok.”

Stanford Üniversitesi’nden 30 yaşında bir mezun olan Bay Kwon, Microsoft ve Apple’da yazılım mühendisi olarak çalıştıktan sonra 2018’de Terraform Labs’ı kurdu. (Daha sonra şirketten ayrılan bir ortağı Daniel Shin vardı.) Şirketi, kullanıcıların bankalara veya diğer aracılara güvenmeden karmaşık işlemleri gerçekleştirebilecekleri “modern bir finansal sistem” yarattığını iddia etti.

Bay Shin ve Bay Kwon, 2018’de Luna para birimini pazarlamaya başladı. 2020’de Terraform, güvenilir bir değişim aracı olarak hizmet etmek üzere tasarlanmış bir tür kripto para birimi olan stabilcoin olarak bilinen TerraUSD’yi sunmaya başladı. Stablecoin’ler tipik olarak ABD doları gibi istikrarlı bir varlığa sabitlenir ve diğer kripto para birimleri gibi değerlerinde dalgalanma olması gerekmez. Tüccarlar, diğer daha riskli varlıkları satın almak ve satmak için genellikle sabit paraları kullanır.


Ancak TerraUSD, deneysel kripto teknolojisi standartlarına göre bile riskliydi. Popüler stablecoin Tether’in aksine nakit, hazine veya diğer geleneksel varlıklarla desteklenmiyordu. Bunun yerine, varsayılan kararlılığını, değerini Luna’ya bağlayan algoritmalardan elde etti. Bay Kwon, merkezi olmayan finansın veya DeFi’nin karanlık dünyasında daha ayrıntılı borçlanma ve borç verme projelerinin temeli olarak ilgili iki madeni parayı kullandı.


Kripto Para Birimleri Dünyası Hakkında Daha Fazlasını Okuyun

  • Mükemmel Bir Fırtına :Bu hafta ivme kazanan dik bir satış, kripto para birimlerinin risklerini gösteriyor.
  • Kripto İmparatoru:Çalışkan bir şekilde darmadağınık bir milyarder olan Sam Bankman-Fried, dijital varlıkların hala kaotik dünyasına yeni bir yüz koymayı umuyor.
  • Kripto Eleştirmen: En iyi “The OC” ile tanınan aktör Ben McKenzie, dijital para birimlerine karşı açık sözlü bir şüpheci haline geldi. Kim dinliyor?
  • Fon Toplama Çalışmaları: Aktivistler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, dijital para birimlerini kürtaj hakları gibi nedenlerle para toplamanın bir yolu olarak görüyorlar. Çalışabilir mi?
En başından beri, kripto uzmanları bir algoritmanın Bay Kwon’un ikiz kripto para birimlerini sabit tutacağı konusunda şüpheciydi. 2018’de, stablecoin teklifini özetleyen bir rapor, kripto yatırım şirketi Scalar Capital’in analisti Cyrus Younessi’nin masasına ulaştı. Bay Younessi patronuna, projenin Luna’nın fiyatındaki bir düşüşün stablecoin’i de aşağı çekeceği bir “ölüm sarmalına” girebileceğini açıklayan bir not gönderdi.

Bir röportajda “’Bu çılgınlık’ gibiydim” dedi. “Bu açıkçası işe yaramıyor.”

Luna anlayınca karşı çıkanların sesi yükseldi. Rakip bir stabilcoin sunan bir blok zinciri şirketi olan Paxos’un kurucusu Charles Cascarilla, geçen yıl bir röportajda Luna’nın altında yatan teknoloji hakkında şüphe uyandırdı. (Bay Kwon, Twitter’da onunla alay ederek yanıt verdi: “Wtf Paxos’tur.”) Bir hedge fon yöneticisi olan Kevin Zhou, defalarca iki para biriminin çökeceğini tahmin etti.

Ancak, Luna’nın altında yatan teknoloji üzerine inşa edilmiş projeleri finanse etmek için risk yatırımları yine de yağmaya başladı, örneğin insanların kripto para alışverişi yapmaları veya TerraUSD’yi ödünç almaları ve ödünç vermeleri gibi. Finansmanı izleyen PitchBook’a göre, Arrington Capital ve Coinbase Ventures dahil olmak üzere yatırımcılar 2018 ve 2021 arasında 200 milyon dolardan fazla para topladı.

Nisan ayında, Luna’nın fiyatı 2021’in başlarında 1 doların altındayken 116 doların zirvesine yükseldi ve bir nesil kripto milyonerini bastı. Bay Kwon’u bir kült kahraman olarak selamlayan, madeni paranın etrafında bir perakende tüccar topluluğu oluştu. Terraform Labs’a yatırım yapan Galaxy Digital’in CEO’su Mike Novogratz, Luna temalı bir dövme yaptırarak desteğini açıkladı.


Güney Kore ve Singapur dışında faaliyet gösteren Bay Kwon, sosyal medyayı övdü. Nisan ayında, yeni doğan kızının adını Luna’ya koyduğunu tweetleyerek, “En sevgili eserim, en büyük icadımdan sonra seçildi.”


“Mission: DeFi” adlı kripto para podcast’ine ev sahipliği yapan Brad Nickel, “İnsanları içine çeken şey, kişilik kültü – gösterişli, kibirli, Do Kwon tavrı –” dedi.

Bu yılın başlarında, Bay Kwon’un da yönettiği bir kar amacı gütmeyen kuruluş, yatırımcılara 1 milyar dolarlık Luna sattı ve gelirleri bir Bitcoin stoğu satın almak için kullandı.

Aynı sıralarda, Bay Kwon’u destekleyen bazı risk sermayesi firmaları endişe duymaya başladı. Kriptoya odaklanan bir girişim şirketi olan Hack VC, kısmen “piyasanın daha geniş bir geri çekilmeye ihtiyacı olduğunu hissettiğimiz” için Luna tokenlerini Aralık ayında sattı.

Hong Kong merkezli girişim şirketi CMCC Küresel’in kurucusu Martin Baumann, şirketinin Mart ayında varlıklarını madeni para başına yaklaşık 100 dolardan sattığını söyledi. Bir e-postada, “hem teknik hem de düzenleyici açıdan artan endişeler aldık” dedi. (CMCC ve Hack VC, kârları hakkında yorum yapmayı reddetti.)

Bay Kwon bile, bazı kripto girişimlerinin sonunda batabileceği konusunda herkesin önünde şaka yaparak bir kripto çöküşü olasılığına değindi. Şirketlerin çöküşünü izlemeyi “eğlenceli” bulduğunu söyledi.

Geçen hafta, düşen kripto fiyatları ve zorlu ekonomik trendler bir araya gelerek piyasalarda bir panik yarattı. Luna’nın fiyatı neredeyse sıfıra düştü. Eleştirmenlerin tahmin ettiği gibi, TerraUSD fiyatı bu hafta 1 dolardan 11 sente kadar düşerek birlikte düştü. Birkaç gün içinde, Bay Kwon’un kurduğu kripto ekosistemi esasen değersizdi.


Geçen hafta tweet’inde “İcadımın hepinize verdiği acıdan dolayı kalbim kırıldı” dedi.


Bay Kwon’un bazı büyük yatırımcıları para kaybetti. Terraform Labs’a yatırım yapan kripto borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, firmasının 1,6 milyar dolarlık zirve değerine ulaşan 3 milyon dolarlık Luna satın aldığını söyledi. Ancak Binance tokenlerini asla satmadı. Luna varlıkları şu anda 3.000 dolardan daha az değerde.

Bu kayıp, ABD kolu 4,5 milyar dolar değerinde olan Binance kadar büyük bir şirket için hala kovada sadece bir düşüş.


Cryptocurrency Kelime Bilginizi Genişletin

Kart 1 / 9


Bir sözlük. Kripto para birimleri bir meraktan uygulanabilir bir yatırıma geçerek onları görmezden gelmeyi neredeyse imkansız hale getirdi. Terminoloji ile mücadele ediyorsanız, yardım edelim:


Bitcoin. Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerindeki bir kullanıcıdan diğerine elektronik olarak gönderilebilen dijital bir simgedir. Bitcoin aynı zamanda bu dijital para biriminin depolandığı ve taşındığı ödeme ağının adıdır.


Blok zinciri. Blok zinciri, ortak olarak tutulan ve dijital bilgileri güvenilir bir şekilde depolayan bir veritabanıdır. Orijinal blok zinciri, tüm Bitcoin işlemlerinin depolandığı veritabanıydı, ancak para birimi tabanlı olmayan şirketler ve hükümetler de verilerini depolamak için blok zincir teknolojisini kullanmaya çalışıyor.


Kripto para birimleri. Bitcoin ilk olarak 2008’de tasarlandığından beri, kripto para birimleri olarak bilinen binlerce başka sanal para birimi geliştirildi. Bunlar arasında Ether, Dogecoin ve Tether var.


Madeni para tabanı. Bir ABD borsasında hisselerini listeleyen ilk büyük kripto para şirketi olan Coinbase, insanların ve şirketlerin bir işlem ücreti karşılığında Bitcoin de dahil olmak üzere çeşitli dijital para birimlerini alıp satmalarına olanak tanıyan bir platformdur.


DeFi. Kripto para birimlerinin gelişimi, Merkezi Olmayan Finans veya DeFi olarak bilinen paralel bir alternatif finansal hizmetler evreni yarattı ve kripto işletmelerinin borç verme ve ödünç alma dahil olmak üzere geleneksel bankacılık alanına geçmesine izin verdi.


NFT’ler. Bir “olmayan token” veya NFT, bir bilgisayar ağının işlemleri kaydettiği ve alıcılara özgünlük ve mülkiyet kanıtı verdiği blok zinciri teknolojisi kullanılarak doğrulanan bir varlıktır. NFT’ler dijital sanat eserlerini benzersiz ve dolayısıyla satılabilir kılar.


Web3. “Web3” adı, bazı teknoloji uzmanlarının, blok zinciri tabanlı belirteçler kullanılarak oluşturulan, merkezi, kurumsal platformları açık protokoller ve merkezi olmayan, topluluk tarafından işletilen ağlarla değiştiren yeni bir tür internet hizmeti fikri olarak adlandırdıkları şeydir.


DAO’lar. Merkezi olmayan özerk bir organizasyon veya DAO, genellikle bir kripto kooperatifi olarak tanımlanan blok zinciri teknolojisi ile oluşturulmuş bir organizasyon yapısıdır. DAO’lar, start-up’lara yatırım yapmak, bir stablecoin’i yönetmek veya NFT’leri satın almak gibi ortak bir amaç için oluşur.


Nickel, “VC’lerin çoğu, bu şeyleri değerlendirmek için ihtiyaç duydukları analistlere sahip” dedi. “Perakendenin sırtından para kazanabileceklerini düşünmüş olabilirler.”

Çöküşün acısının çoğu, bunun yerine sıradan tüccarlar tarafından hissedildi. Luna evangelistleri için bir Reddit forumunda, tasarruflarını Luna veya TerraUSD’ye akıtan insanlar umutsuzluklarını dile getirirken, kullanıcılar intihar yardım hatlarının listelerini paylaştılar.

24 yaşındaki Neel Somani, Bay Kwon’un teknolojisini kullanan bir proje üzerinde çalışmak için hedge fon işinden ayrıldı. Kredi… New York Times için Evan Jenkins

Kaza ayrıca, Bay Kwon tarafından geliştirilen kripto altyapısını kullanan yeni şirketler kuran meraklıları da harap etti.

24 yaşındaki Neel Somani, Luna’nın temel blok zincirini başka bir kripto sistemi olan Ethereum’a bağlayan bir proje üzerinde çalışmak için Şubat ayında bir hedge fonu olan Citadel’de nicel bir araştırmacı olarak işini bıraktı.


Nisan ayında Bay Somani, Terraform Labs ve yatırımcıları tarafından desteklenen ve Bay Kwon’un teknolojisi üzerine inşa edilmiş projeleri inkübe etmek için tasarlanmış bir Chicago ofisinde bir aylık bir program olan Terra Hacker House’a katıldı. Birkaç hafta içinde, Bay Somani, projesi Terranova’ya 65 milyon dolar değerinde girişim finansmanı için 10 milyon dolarlık taahhütte bulundu. Üç çalışanı işe almaya yakın olduğunu ve 40 müşterisinin bu fikirden heyecan duyduğunu söyledi.

Luna ve TerraUSD düştükten sonra, Bay Somani ve diğer bilgisayar korsanları, başlangıçta Bay Kwon ve ortaklarının işleri tersine çevirebileceğini düşündüler. Ancak geçen Salı günü, Bay Somani bittiğini fark etti ve finansmanı henüz kabul etmediği için rahatladı. Diğer riskli hisse senedi ve kripto bahislerinden para kazandığından beri onu rahatsız etmediğini söyledi.

Geçen hafta hacker evindeki masalar boşaldı. Yaklaşık 200 üyesi olan Rebuilding Terra adlı bir Telegram grubu, projelerin ve fonların nasıl kurtarılacağını aktif olarak tartışıyor.

Bay Somani iyimser. “Kripto kurucuları olan bizler için, ziyafet ve kıtlık zihniyeti gerçekten doğal geliyor ve belki de bizi topluluğa çeken şey bu” dedi.

Perşembe günü, artık kullanılmayan teknolojisini hacker evinin demo gününde tanıtmayı planlıyor. Diğer grupların çoğu programdan ayrıldı, bu yüzden 50.000 dolarlık birincilik ödülü için daha az rekabet beklediğini söyledi.

“ABD doları cinsinden” dedi. “Diye sordum.”

Kirsten Noyes araştırmaya katkıda bulundu.
 
Üst