Biden, Putin’in Ukrayna’daki Savaşı İçin Geniş Yaptırımlarla Rusya’yı Vurdu

Urfalı

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON — Başkan Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’i bir “parya”ya dönüştürme sözü vererek, Perşembe günü Rusya’nın en büyük bankalarını ve bazı oligarklarını bankaların çoğundan kapatmayı amaçlayan yeni sert yaptırımlar duyurdu. küresel finansal sistem ve ülkenin savunma, havacılık ve denizcilik endüstrileri için kritik olan Amerikan teknolojisini ithal etmesini önleme.

ABD hükümeti tarafından açıklanan paketin, Putin’in Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmesiyle ilgili endişelerin şimdiden başladığı Rusya’daki şirketler ve haneler arasında dalgalanması bekleniyor. Ülkenin borsası 30’dan fazla düştü. yüzde Perşembe günü, büyük miktarda serveti sildi.

Yeni ABD yaptırımları, birlikte ülkenin bankacılık varlıklarının yarısından fazlasını oluşturan en büyük iki Rus finans kuruluşuna yönelik sert cezaları içeriyor.

ABD’li yetkililer, oradaki endüstrileri tehlikeye atabilecek önemli Amerikan teknolojisinin Rusya’ya ihracatını da yasaklıyor. Buna ek olarak ABD, devlete ait enerji holdingi Gazprom da dahil olmak üzere 13 büyük Rus şirketinin Batı sermaye piyasalarında finansman sağlama kabiliyetini sınırlayacak. Ve Putin’e yakın aileleri cezalandırıyor. Analistler,




Finansal devlere yönelik yaptırımların Rusya ekonomisinde ani aksamalara yol açacağını, ancak uzun vadede yönetilebilir olduğunu söyledi. Öte yandan teknoloji kısıtlamaları, bazı Rus endüstrilerinin ayak uydurma kabiliyetini sekteye uğratabilir.

Bay Biden, Beyaz Saray’ın Doğu Odası’ndan yaptığı açıklamada, “Putin bu savaşı seçti ve şimdi sonuçlarına o ve ülkesi katlanacak” dedi. Bu, hem hemen hem de zaman içinde Rus ekonomisine ciddi maliyetler getirecek” dedi.

Bu, Bay Biden’ın Salı günü Bay Putin hükümetinin doğu Ukrayna’daki Rusya destekli iki isyancı yerleşim bölgesini bağımsız devletler olarak tanımasının ardından yaptığı daha mütevazı bir dilimin ardından, bu hafta Rusya’ya uygulanan Amerikan yaptırımlarının ikinci turuydu. .

İngiltere Perşembe günü kendi ikinci yaptırım setini açıkladı. Bazı ek hedeflerle birlikte, büyük ölçüde Amerikan hedefleriyle aynı çizgideydiler; Örneğin Londra, Rus havayolu şirketi Aeroflot’un İngiltere’de faaliyet göstermesini yasakladı. Avrupa Birliği, Çarşamba günü bir ilk set uyguladıktan sonra bir sonraki yaptırım turunu tartışıyordu.

Önümüzdeki günlerde ve haftalarda sorulacak bir soru, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin, iddia ettikleri gibi, Rusya’nın eylemlerine kilitlenip ayak uyduramayacakları. Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, hem Çarşamba hem de Perşembe günleri Avrupa Birliği’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell Fontelles ile yaptığı görüşmede, ortak bir müdahaleyi koordine etmek için gösterilen yoğun çabaların bir işareti oldu.




Washington’dan gelen yeni yaptırım paketi, ABD’li yetkililerin düşünüldüğünü söylediği daha sert cezalardan bazılarını içeriyor. Rusya’nın en büyük bankalarının ve diğer büyük şirketlerin operasyonlarını kısıtlamanın sıradan Ruslara ve diğer ülkelerdeki vatandaşlara çok fazla acı çekip çekmeyeceği konusunda tartışmalar olmuştu.

Rusya 1,5 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip, dünyanın 11. en büyük ekonomisi. Küresel ekonomi, pandeminin üçüncü yılının başlangıcında istikrarsız olmaya devam ediyor ve birçok hükümet on yıllardır görülen en yüksek enflasyon oranlarıyla boğuşuyor. Ham petrol fiyatı bu hafta Bay Putin’in eylemleri nedeniyle yükseliyor.

Bay Biden Perşembe günü “Bunun zor olduğunu ve Amerikalıların şimdiden canının yandığını biliyorum” dedi. “Amerikan halkının benzin pompasında hissettiği acıyı sınırlamak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Bu benim için kritik.”

Ancak Putin’in saldırganlığının cevapsız kalamayacağını da sözlerine ekledi. Eğer öyleyse, Amerika için sonuçları çok daha kötü olurdu” dedi. “Amerika zorbalara karşı duruyor. Özgürlük için ayaktayız. Biz buyuz.”



Ukrayna’nın başkenti Kiev’de vatandaşlar Perşembe günü bir otobüs durağında kuyruk oluşturdu. Kredi… The New York Times için Emile Ducke



Uluslararası ekonomiden sorumlu ulusal güvenlik danışman yardımcısı Daleep Singh gazetecilere verdiği demeçte, yaptırımların zamanla “daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz oranları, daha düşük satın alma gücü, daha düşük yatırım, daha düşük üretim kapasitesi, daha düşük büyüme ve daha düşük yaşam anlamına geleceğini” söyledi. Rusya’daki standartlar. ”

Ancak Ukraynalı yetkililere göre, yaptırımların Putin’i, düzinelerce Ukraynalı asker ve sivilin öldürüldüğü saldırısını durdurmaya mecbur edip etmeyeceği belli değil. Bay Blinken, Putin ilerlemeye devam ederse, yaptırımların bir ceza işlevi göreceğini söyledi.




Bazı analistler, yaptırımların acısının, pandemi sırasında kendisini yakınlarından bile tecrit eden Bay Putin’e geçeceği konusunda şüpheci. danışmanlar.

Carnegie Moskova Merkezi’nde bir bilim adamı olan Alexander Gabuev, Rus liderin ve çevresindeki üst düzey yetkililerin, hayatlarının ve servetlerinin Batılı ülkelerde değil, evdeki statülerine bağlı olduğunu anlayarak sığınak bir zihniyet benimsediklerini söyledi. . Ayrıca kendilerini Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleriyle ideolojik bir rekabetin ön saflarında yer alan kişiler olarak görüyorlar, dedi.

Ayrıca, Rusya hükümeti, Bay Putin’in Ukrayna’yı ilk işgalinin ardından 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın yaptırımlar getirmesinin ardından ülke ekonomisini korumak için mali politikalar benimsedi ve bazı üst düzey güvenlik yetkilileri ve oligarklar bu değişikliklerden yararlandı. .

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndaki yaptırım politikasını denetleyen Edward Fishman, yeni ABD yaptırımlarının finans ve teknoloji sektörlerinin ötesindeki genişliğine şaşırdığını söyledi. Madencilik, metaller, telekomünikasyon ve ulaşım gibi çeşitli sektörlerdeki Rus devlet işletmelerinin sermaye piyasalarına erişimini sınırlayan tedbirlerin “Rus ekonomisinin komuta tepelerini aştığını” söyledi.

Rusya’nın borsası düşerken ve ruble dolar karşısında rekor düşük seviyeye düşerken bile ülke mali paniği tamamen önleyebilir. Rusya Merkez Bankası eski birinci başkan yardımcısı ve Merrill Lynch Rusya’nın eski başkanı Sergey Aleksashenko, finansal önlemlerin ciddi ancak nihayetinde katlanılabilir acılara yol açacağını söyledi.

“Finans sektörüyle ilgili olanı yönetebilecekler” dedi Bay Aleksashenko. “Belki karmaşık olacak, belki pahalı olacak – ama yapılabilir.”

Bay Aleksashenko, yeni teknoloji ihracat kontrollerinin daha uzun vadede de olsa daha zararlı olacağını söyledi.




Ticaret Departmanı tarafından uygulanan ihracat kontrolleri, Rusya’ya yarı iletkenler, bilgisayarlar, lazerler ve telekomünikasyon ekipmanı gibi ileri teknolojilerin tedarikini kesmeyi amaçlıyor.

Tedbirlerin, Amerikan şirketlerinden Rusya’ya doğrudan teknolojik ihracatı durdurması ve diğerlerinin yanı sıra Rus savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerini potansiyel olarak aksatması bekleniyor. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen ancak Amerikan ekipmanı veya teknolojisi kullanan ürünlere yeni ihracat limitleri koyarak ABD hükümeti tarafından yayınlanan önceki yaptırımların ötesine geçiyorlar.

Yönetim, müttefiklerle birlikte alınan önlemlerin Rusya’ya 50 milyar dolardan fazla önemli girdiyi kısıtlayacağını söyledi. Dünya Bankası’na göre, ülke 2019’da 247 milyar dolarlık ürün ithal etti.

Center for a New American Security’nin kıdemli bir üyesi olan Emily Kilcrease, “Bu çok büyük bir teknoloji kontrolleri seti” dedi.


Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısını Anlayın

Kart 1 / 7


Bu istilanın temelinde ne var? Rusya, Ukrayna’yı kendi doğal etki alanı içinde görüyor ve Ukrayna’nın Batı’ya yakınlığı ve ülkenin NATO veya Avrupa Birliği’ne katılma ihtimali karşısında sinirleri bozuldu. Ukrayna hiçbirinin parçası olmasa da, ABD ve Avrupa’dan mali ve askeri yardım alıyor.




Bu gerilimler şimdi mi başlıyor? İki ulus arasındaki düşmanlık, Ukrayna’daki bir ayaklanmanın ardından Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçtiği 2014 yılından bu yana, Rusya dostu cumhurbaşkanını Batı yanlısı bir hükümetle değiştirdiğinden beri kaynamaya devam ediyor. Ardından Rusya, Kırım’ı ilhak etti ve doğuda ayrılıkçı bir harekete ilham verdi. 2015 yılında ateşkes müzakere edildi, ancak çatışmalar devam etti.




Bu istila nasıl gelişti? Ukrayna sınırı yakınında aylarca askeri varlık biriktirdikten sonra, 21 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyan kararnameleri imzaladı. 23 Şubat’ta Ukrayna’da “özel askeri harekatın” başladığını ilan etti. O zamandan beri ülke çapındaki şehirlere yönelik birkaç saldırı gerçekleşti.




Sayın Putin saldırılar hakkında ne dedi? Sn. Putin, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin liderlerinden yardım talebini aldıktan sonra hareket ettiğini söyledi ve Ukrayna güçlerinin orada etnik temizlik yaptığına dair yanlış suçlamaya atıfta bulundu ve Ukrayna devleti fikrinin ta kendisi olduğunu savundu. bir kurgu.




Ukrayna nasıl yanıt verdi? 23 Şubat’ta Ukrayna, siber saldırıların devlet kurumlarını devirmesi nedeniyle 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. Saldırıların başlamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sıkıyönetim ilan etti. Dışişleri bakanı saldırıları “tam kapsamlı bir istila” olarak nitelendirdi ve dünyaya “Putin’i durdurma” çağrısında bulundu.




Dünyanın geri kalanı nasıl tepki verdi? Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri Rusya’nın saldırganlığını kınadı ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Almanya, 23 Şubat’ta kendisini Rusya’ya bağlayan bir gaz boru hattının sertifikalandırılmasını durduracağını duyurdu. Çin, saldırıyı “istila” olarak adlandırmayı reddetti, ancak diyalog çağrısı yaptı.




Bu ekonomiyi nasıl etkileyebilir? Rusya, başta doğalgaz, petrol, buğday, paladyum ve nikel olmak üzere geniş küresel kaynakları kontrol ediyor, bu nedenle çatışmanın geniş kapsamlı sonuçları olabilir, enerji ve gıda fiyatlarında ani artışlara neden olabilir ve yatırımcıları korkutabilir. Küresel bankalar da yaptırımların etkilerine hazırlanıyor.






Elektronikler, uçaklar ve gemiler eskidikçe en büyük etkinin zaman içinde Rusya’nın ekonomisi ve askeri kapasitesi üzerinde olacağını söyledi. ve Rus kuruluşları kendilerini yeni nesil teknoloji satın alamayacak durumda buluyorlar.

“Rusya’nın teknoloji stokunu bugün olduğu yerde donduruyor” dedi Bayan Kilcrease. “Yükseltemezsiniz, değiştiremezsiniz, iyileştiremezsiniz.” Ya da Bay Aleksashenko’nun dediği gibi: “Bu, ne kadar ödemeye hazır olursanız olun çözemeyeceğiniz bir sorundur.”




Rusya, bazı teknoloji boşluklarını doldurmaya çalışmak için yakın bir ortak olan Çin’e bakabilir, ancak ABD’li yetkililer, Çinli şirketlerin daha fazlasını yapmadığını söylüyor. gelişmiş Amerikan ürünleri. Çinli firmalar, teknoloji devleri Huawei ve ZTE gibi, yaptırımları ihlal ettikleri tespit edilirse ABD tarafından uygulanan cezalarla da karşı karşıya kalıyor.



Yeni yaptırımlar, Rusya’nın zaman içinde askeri ve teknolojik yeteneklerini geliştirme yeteneğini engelleyebilecek ihracat kontrollerini içeriyor. Kredi… Reuters



Sergei Guriev, Paris’teki Sciences Po’da bir ekonomi profesörü, yaptırımların Rusya ekonomisine zarar vereceğini ancak “makroekonomik bir çöküşle sonuçlanmayacağını” söyledi. Rusya’nın büyük egemen servet fonuna ve ülkenin muazzam döviz rezervlerine işaret etti – dünyanın dördüncü en büyüğü olan 631 milyar dolar.

“Rusya’nın makroekonomik istikrarını yok etmek için” dedi, “Batı, Rusya Merkez Bankası’na yaptırım uygulamalı ve enerji ihracatına İran tarzı bir ambargo uygulamalı”, ABD yetkililerinin önermediği adımlar.

Salı günü, Biden yönetimi iki Rus bankasına, VEB ve PSB’ye yaptırım uyguladığını duyurdu, ancak bunlar Rusya’da perakende faaliyeti olmayan politika bankaları.

Perşembe günü adı geçen ikisi – Sberbank ve VTB – Rusya’nın en büyük bankaları ve perakende operasyonları var ve acı daha da derinleşecek. Yeni yaptırımlar, Amerikan şirketlerinin Sberbank ile etkileşime girmesini ve küresel ticaret için kritik olan işlemlerde ABD doları kullanmasını engelliyor.

VTB üzerindeki cezalar daha serttir. Bunlar, Hazine yetkililerinin “tam blokaj yaptırımları” olarak adlandırdıkları, yani bankanın ABD finans kurumlarındaki tüm varlıklarının dondurulduğu anlamına geliyor. SDN listesi olarak bilinen en sert yaptırımlar listesine alındı ve yabancı şirketler büyük olasılıkla Washington tarafından cezalandırılma korkusuyla ondan uzak duracaklar.

Hazine Bakanlığı, VTB’nin şimdiye kadar engellediği en büyük kurumlar arasında olduğunu söyledi. Ajans ayrıca diğer üç Rus finans kurumuna tam engelleme yaptırımları uyguladı.




“Bu gerçekten test olacak: Yurtdışında dondurulabilecek varlıklarınız olduğunda Rusya Kalesi dayanır mı? Oliver Wyman’ın bankalara yaptırımlar konusunda tavsiyelerde bulunan ortağı Daniel Tannebaum, şunları söyledi:

Şimdilik, ABD’li ve Avrupalı yetkililer, dünya çapında 11.000’den fazla finans kurumu tarafından kullanılan Belçika para transfer sistemi Swift’den tüm Rus bankalarını kesmeye hazır değiller. Ancak üst düzey bir Biden yönetim yetkilisi Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, böyle bir eylemin masadan kalkmadığını söyledi. Avrupa’da hükümetler, Rusya’yı Swift’ten ayırıp ayırmama konusunda farklılık gösteriyor.

ABD’li yetkililer, ülke ekonomisinin temel taşı olan Rusya’nın enerji ihracatında şimdilik büyük kesintiler planlamıyorlar. Avrupa ürünlere güveniyor ve dünya liderleri petrol ve gaz fiyatlarını yükseltmek istemiyor, ancak Almanya bu hafta Nord Stream 2 gaz boru hattı projesini durdurdu.

Avrupa Birliği liderleri Perşembe akşamı Brüksel’de bir araya geldiler ve Rus ekonomisine ağır bir darbe vuracağını iddia ettikleri önerilen yaptırımların ayrıntılarını gözden geçirdiler.

Ancak The New York Times tarafından görülen belgeler, Rusya ile yakın mali bağları olan ve Ukrayna ile sınır komşusu olan bloğun, Polonya, Hollanda ve Baltık Devletleri’nin ricalarına rağmen, muhtemelen bazı zor kararları erteleyeceğini belirtti. sert bir yaklaşım benimsemek.

Savaştan kaçan Ukraynalıları kabul etmiş olan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Bu kadar ucuz konuşma, etrafımızda yeterince saflık, önemsizlik var” dedi. “Avrupa olarak, Avrupa Birliği olarak çokça Rus gazı, çokça Rus petrolü alıyoruz. Ve Başkan Putin parayı bizden, Avrupalılardan alıyor. Ve bunu saldırganlığa dönüştürüyor.”

Matina Stevis-Gridneff Brüksel’den ve Alan Rappeport Washington’dan haberlere katkıda bulundu.
 
Üst