Bakan Soylu: 31 Mart prestijiyle Suriye asıllı 200 bin 950 kişi Türk vatandaşı oldu

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa’da cezaevi aracına bombalı akın ile İstanbul Gaziosmanpaşa’da TÜGVA binasının yanında meydana gelen patlamanın faillerinin belirlendiğini söylemiş oldu.

NTV canlı yayınında konuşan Soylu, “Bursa’daki hareketi MLKP, İstanbul’dakini ise DKP-BÖG örgütü gerçekleştirdi’ dedi.

Soylu sorulara şu cevapları verdi:

-Son birkaç gündür evvel Bursa’da infaz muhafaza memurlarını taşıyan otobüse akabinde İstanbul’da TÜGVA binasına yönelik bombalı taarruzlar yaşandı. Birinci bulgulara bakılırsa bu hücumlar PKK’yı mı işaret ediyor? Bu hücumlarla ilgili soruşturmada gelinen son kademe nedir?

Türkiye terörle uğraşta epeyce kıymetli adımlar attı. Evvelki devirlerle kıyas kabul etmeyecek kadar değerli adımlar attı. Terör örgütleri fırsat kollarlar. 15 Temmuz’dan bugüne kadar yurt ortasında 1789 terör aksiyonu engellendi. Terörle uğraşta muvaffakiyetin temelinde yeni konsept var.
Terör örgütü kırsalda aktifliğini kaybetti, mağaralarda.

İstanbul’daki bomba boru tipli pil düzeneğiyle çalışan bomba Bursa’daki el imali uzaktan kumandalı patlayıcı. Bursa’daki İstanbul’daki olayın faillerini tespit ettik. PKK’ya taşeronluk yapan iki örgütle irtibatlılar. Bursa’daki hareketi terör örgütü MLKP, İstanbul’da aksiyonu DKP-BÖG örgütü gerçekleştirdi.


“3 milyon 768 bin Suriyeli var Türkiye’de”

-Son günlerde sığınmacılar konusu kamuoyunun kıymetli gündem unsurlarından biri haline geldi. Türkiye’de süreksiz barınma statüsünde kaç sığınmacı bulunuyor? Bunların geri gönderilmesiyle ilgili bir plan var mı? Türkiye’deki Suriyeliler için Cumhurbaşkanı Erdoğan “Onurlu geri dönüş” sözünü kullandı. Bunu açar mısınız? Hangi kurallar oluşursa “Onurlu geri dönüş” kriteri sağlanmış olur?


Etrafımızdaki coğrafyanın karşı karşıya kaldığı bu güç durumdan Türkiye’nin etkilenmesini de kendilerine ilişkin bir fırsat olarak niteleyerek bunu bir siyaset materyali haline getiriyorlar. 3 milyon 768 bin Suriyeli var Türkiye’de. Sınır güvenlik tedbirlerinin tamamını almaya çalışıyoruz.

“Yaklaşık 500 bin kişi istekli olarak geri döndü”

Yaklaşık 500 bin kişi istekli olarak geri döndü. Sığınmacılar bizim oluşturduğumuz inançlı bölgelere geçti. Onurlu geri dönüşte inançlı bölgelere dönecekler. İdlib’de briket meskenleri yapıyoruz.

“Önlem almasaydık kaçak göçmen sayısı 10 milyonu geçerdi”

Tedbir almasaydık kaçak göçmen sayısı 10 milyonu geçerdi. Yurt ortasındaki tüm kaçak göçmenleri yakalıyoruz. Yaklaşık 500 bin kişi istekli olarak geri döndü. Sığınmacılar bizim oluşturduğumuz inançlı bölgelere geçti. Onurlu geri dönüşte inançlı bölgelere dönecekler. İdlib’de briket konutları yapıyoruz. Sığınmacılar bizim oluşturduğumuz inançlı bölgelere geçti. Bu bölgeyi inançlı bölge haline getirdiğimiz için burada tarım ticaret işliyor. Bizim yaptığımız yol göstermek, güvenliklerini temin etmek.

-MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin bayram ziyareti için ülkelerine giden Suriyelerin geri gelmelerine gerek olmadığı istikametinde bir açıklaması oldu. Sizin de kimi kısıtlamalar olabileceğini ima eden bir açıklamanız oldu. Bu bayram için bir karar aldınız mı? Suriyeliler bayram için ülkelerine gitmelerine müsaade verilecek mi?

Yaklaşık 4 bayramdır hem pandemi niçiniyle de bu gidişleri değerli ölçüde durdurmuştuk. Gittiler yüzde 60’ı kaldı. daha sonra gittiler geri döndüler. Bayramlarda gidenler epey bir sayı değil. Geçen hafta itibariyle valillerimi bayram müsaadesi verilmeyecek dedik. Şu anda bayram müsaadesi verilmiyor. İnançlı bölgeye gidip orada kalabilirler.”

“Bayram için gidip dönmek isteyenlere müsaade verilmeyecek”

Geçen hafta prestijiyle valilerimize bayram müsaadesi verilmeyecek dedik. Şu anda bayram müsaadesi verilmiyor. İnançlı bölgeye gidip orada kalabilirler. Bayram için gidip dönmek isteyenlere müsaade verilmeyecek.

-Kaç Suriyeli Türk vatandaşı oldu, oy kullanacak?

Suriye asıllı 31 Mart prestijiyle 200 bin 950 kişi Türk vatandaşı oldu. Bunun 87 bin 296’sı çocuktur. 2018-19 seçimlerinde yüzde 30-35 oy kullandı. Türkiye’de tımarhanede olması gereken adamlar bugün ”900 bin Suriyeli vatandaş yapıldı” diyor. Bu nasıl bir sayıdır? Oy kullanabilecek kişi sayısı 113 bin 654.
 
Üst