Bakan Akar’dan Türkiye’nin Ukrayna’da kalan uçakları hakkında açıklama: teknik takım gidip denetim etti, sağlam durumdalar

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, insani yardım götürdüğü Ukrayna’da hava alanının kapatılması üzerine kalan iki A400M uçağına ait, “Hem uçuş takımı hem teknik takım gidip uçaklarımızı denetim etti. Uçaklarımız sağlam durumda, şu ana kadar bir sorun yok. Koşullar müsait olduğu birinci anda uçaklarımızı yurda getireceğiz” dedi.

Akar başkanlığında Genelkurmay Lideri Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet kumandanları, Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve birlik kumandanlarının iştirakiyle gerçekleşen görüntü konferans toplantısında devam eden faaliyetlere ve alandaki son duruma ait bilgiler değerlendirildi Dünyada ve bölgede değerli belirsizliklerin yaşandığını, ağır bir devirden geçildiğini vurgulayan Akar, “Türk Silahlı Kuvvetleri olarak ülkemizin, milletimizin egemenliği, bağımsızlığı, bekası, hak ve menfaatlerinin korunması ve kollanması için yurt ortasında ve hudut ötesinde bize verilen vazifeleri en âlâ biçimde yapmak için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Geçen hafta evvel Bulgaristan, Polonya, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan Savunma Bakanları ile altılı görüntü konferans toplantısı düzenlediklerini, ondan sonrasında ise İngiltere ve İtalya Savunma Bakanları ile İstanbul’daki üçlü görüşmede bir ortaya geldiklerini hatırlatan Akar, toplantılarda hem ülkeler içindeki savunma ve güvenlik mevzuları tıpkı vakitte Ukrayna’daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Ukrayna’nın egemenliği açıklaması

Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü konusundaki mutabakatın da görüşmelerde bir defa daha lisana getirildiğini aktaran Bakan Akar, şunları söylemiş oldu:

“Görüşmelerimizde ayrıyeten sivillerin tahliyesi ve insani yardım hususlarının yanı sıra mayınla uğraş konusu da gündeme geldi. Bölgedeki istikrarın sürdürülebilmesi ve rastgele bir tırmanmaya niçiniyet vermemek için bizim mayın avlama gemilerimizle, uçaklarımızla ve başka unsurlarımızla bu husustaki çabayı yaptığımızı belirttik. Muhtaçlık durumunda kıyıdaş ülkelere de yardımcı olabileceğimizi söylemiş olduk. Daha evvel ortaya çıkan üç mayını emniyetli bir biçimde etkisiz hale getirdiğimizi, dışarıdan rastgele bir birlik ve öge getirmenin bu kademede uygun olmayacağına yönelik değerlendirmemizi tabir ettik.”

“Mayınların menşeine ait elimizde mutlaklaşan bir bilgi yok”

İstanbul Boğazı açıklarında tespit edilen mayınların menşeine yönelik tartışmalara da değinen Akar, “Mayınların menşeine ait elimizde mutlaklaşan bir bilgi yok. Bu husustaki incelemelerimiz hassasiyetle devam ediyor. Elde kesin data olmadan bu hususta yorum yapmak gerçek olmaz” diye konuştu.

Mayınla gayret konusunda ilgili ögelerin teyakkuz halinde olduğunu vurgulayan Akar, “Deniz Kuvvetlerimiz başta olmak üzere gerektiğinde Hava Kuvvetlerimizin de katkısıyla mayınla uğraşımız devam ediyor. Şu ana kadar çok başarılı biçimde sürdü, bundan daha sonra da birebir biçimde sürdürüleceğini kıymetlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’ya yönelik insani yardım konusunda Türkiye’nin kıymetli çalışmalar yaptığını ve yapmaya devam edeceğini lisana getiren Bakan Akar, “Sayın Cumhurbaşkanımız devlet liderleri ile bizler de bakanlarla görüşerek faaliyetlerimizi koordine etmeye ve bir an evvel ateşkese ulaşmaya çaba gösteriyoruz. Ateşkesten yana olduğumuzu, barışa, diplomasiye giden yolun öncelikli olarak ateşkesten geçtiğini tabir etmeye devam ediyoruz” dedi. İnsani yardım gereci götürdüğü Ukrayna’da hava alanının kapatılması üzerine Borispol Havaalanı’da kalan “Koca Yusuf” olarak bilinen iki A400M nakliye uçağına yönelik de açıklamalarda bulunan Akar, “Hem uçuş takımı hem teknik takım gidip uçaklarımızı denetim etti. Uçaklarımız sağlam durumda, şu ana kadar bir sorun yok. Kurallar müsait olduğu birinci anda uçaklarımızı yurda getireceğiz” dedi.
 
Üst