Avrupa’da Kripto Para Oylaması: Katı Kısıtlamalar Gelebilir!

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Nakdî İşler Komitesi’ndeki kripto para oylaması, memleketler arası banka-sermaye normlarını öngörmeyi amaçlıyor. Kriptokoin.com olarak Aavrıpa Parlamentosu’nun kripto para oylaması ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Avrupa Parlamentosu’nun kripto para oylaması

Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Nakdî İşler Komitesi, kripto tutmak isteyen bankalara katı kısıtlamalar getirmek için oy kullandı. Pazartesi günü sızan bir versiyonu bildirilen tedbirler, Avrupa Kurulu daha kapsamlı bir teklifte bulunmadan evvel Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) borç verenlerin elinde tutabileceği desteklenmeyen varlıkların ölçüsünü sınırlayacak memleketler arası normları varsayım etme teklifidir.


Bu ortada, parlamentonun en büyük siyasi kümesinin iktisat sözcüsü Markus Ferber yaptığı açıklamada, ‘bankaların kripto parada tuttukları her avro için bir avroluk kendi sermayelerini tutmaları gerekecek’ dedi. Akabinde, ‘Bu cins engelleyici sermaye ihtiyaçları, kripto dünyasındaki istikrarsızlığın finansal sisteme yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.’ diye ekledi.

Değişikliğin kapsamı geniş olabilir

Yatırım bankaları üzere klâsik finans kuruluşlarını temsil eden bir lobi kümesi olan Avrupa Finansal Piyasalar Birliği (AFME), değişikliğin kapsamının fazlaca geniş olabileceğine dair telaşlarını lisana getirdi.

AFME e-postayla yaptığı açıklamada, yasama sürecinde çabucak sonrasında ele alınması gereken taslak problemlerinin çözülmesi davetinde bulundu. Akabinde, ‘[Mevzuatta] kripto varlıkların tarifi yoktur ve bu niçinle gereklilik, süreksiz muamelenin hedeflendiği klâsik olmayan kripto varlıkların yanı sıra tokenize edilmiş menkul değerler için geçerli olabilir.’ dedi.


Hareket, sanayi için memleketler arası standart belirleyici olan Basel Bankacılık Kontrolü Komitesi tarafınca belirlenen ve desteklenmeyen kripto varlıklarına mümkün olan en yüksek risk tartısının verilmesini ve hem de bir oran olarak sonlandırılmasını öneren kuralları taklit ediyor.

Tedbirlerin yasalaşması için hâlâ Avrupa Parlamentosu’nun onayına muhtaçlığı var ve ayrıyeten daha kapsamlı bir banka sermayesi ıslahatları paketinin kesimi olarak Avrupa Birliği Konseyi’nde (AB) bir ortaya gelen ulusal maliye bakanlarıyla müzakere edilmesi gerekiyor.

Kripto varlıkları en riskli tıp deniliyor

Avrupa Birliği banka sermaye kurallarını memleketler arası normlara uygun hale getirmeyi amaçlayan 2021 paketinde önerilen son değişiklik setini listeleyen sızdırılmış bir dokümana göre, bankalar kriptoyu en riskli varlık sınıflarından biri olarak ele almak zorunda kalacak.

Geleneksel kurumların borç verme düzeylerini sürdürmek için kâfi sermaye ihraç etmesini sağlamak üzere tasarlanan pakette yapılacak değişiklikler, Görülen metin, Avrupa Komisyonu’ndan Haziran 2023’e kadar bir yasa tasarısı önermesini istiyor ve bankaların 2024’ün sonuna kadar kripto risklerine %1.250 risk tartısı uygulaması gerektiğini söylüyor.


Basel Bankacılık Denetleme Komitesi tarafınca belirlenen global bankacılık kurallarına bakılırsa bu, muhtemel kabul edilen azamî risk düzeyidir. Pratikte bu, bankaların rastgele bir kaldıraç elde edemeyeceği ve tutulan her bir euro kripto para için bir euro sermaye çıkarması gerektiği manasına gelir.

Komisyonun 2024’ün sonuna kadar çağrılan daha detaylı yasal teklifi, farklı kripto varlıklarının risklerinin yanı sıra likidite ihtiyaçlarının detaylı bir tahlilini sunmalıdır. Teklifler, bankaların kripto maruziyeti ve risk idaresi siyasetlerini da açıklamaları gerektiğini söylemiş oldu.
 
Üst