Antrenmanlarla Matematik işe yarar mı ?

Mantikli

New member
“Antrenmanlarla Matematik işe yarar mı?” – Sayılarla kavga edenlerin gizli ringi

Matematikle arası limoni olan herkesin hayatında en az bir kez denk geldiği o kitap: Antrenmanlarla Matematik. Kimine göre kurtarıcı, kimine göre “neden 3. soruda ben yine kayboldum?” dedirten bir bulmaca kutusu. Forumlarda bu kitap hakkında konuşmalar genelde ikiye ayrılıyor: “Efsane işe yarıyor” diyenler ve “Benim beynim mi güncelleme istiyor?” diye şüpheye düşenler.

Ama işin ilginci şu: Aynı kitap, farklı insanlarda tamamen farklı sonuçlar doğuruyor. Sanki matematik değil de kişisel bir ilişki testi.

---

Kitap gerçekten ne yapıyor? (ve ne yapmıyor?)

Antrenmanlarla Matematik’in temel mantığı “küçük adımlarla öğretmek”. Yani direkt seni integral ormanına atmıyor, önce “bu sayı neydi?” diye yokluyor.

Eğitim biliminde bu yaklaşım kademeli öğrenme (scaffolding) olarak geçiyor. Sweller’ın bilişsel yük teorisine göre, insan beyni aynı anda çok fazla yeni bilgiyle karşılaşınca performans düşüyor. Bu kitap da tam olarak “yavaş yavaş ısınma turu” attırıyor.

Gerçek kullanıcı deneyimlerinde sık görülen tablo:

Temel seviyesi zayıf öğrenciler → “Ben bunu yapabiliyorum” hissi kazanıyor

Orta seviyedekiler → “Tamam mantık oturdu” diyor

İleri seviye isteyenler → “Bu bana biraz hafif geldi” diyebiliyor

Yani kitap herkese aynı kahveyi yapıyor ama kimine şekerli, kimine sade, kimine de “bu çay mıydı?” hissi bırakabiliyor.

---

Erkekler, kadınlar ve matematikle garip ilişkiler (stereotip değil, eğilimler dünyası)

Forumlarda sık görülen yorumları incelersen ilginç bir desen çıkıyor ama bunu “kesin böyledir” diye değil, eğilim olarak düşünmek lazım.

Bazı kullanıcılar daha çok:

“Kaç soru çözüyorum?”

“Net artıyor mu?”

“TYT’de işe yarar mı?”

gibi stratejik ve sonuç odaklı düşünüyor. Bu yaklaşımda kitap bir araç gibi görülüyor: işe yarıyorsa kalır, yaramıyorsa değiştirilir.

Bazı kullanıcılar ise daha farklı bir yerden bakıyor:

“Konuyu gerçekten anladım mı?”

“Matematik korkum azaldı mı?”

“Çalışırken stresim düştü mü?”

Burada odak daha çok öğrenme deneyimi ve duygusal rahatlık üzerinde. Bu yaklaşımda kitap sadece bir kaynak değil, aynı zamanda matematikle kurulan ilişkinin bir parçası oluyor.

Ama önemli nokta şu: Bu ayrım cinsiyetten çok, kişilik tipi ve öğrenme alışkanlığıyla ilgili. Forumlarda aynı kullanıcı içinde bile iki yaklaşımın karıştığını görmek mümkün. Bir gün net hesaplayan biri, ertesi gün “bugün matematik beni yordu” diyebiliyor.

---

Gerçek dünyadan sahne: Bir kitap, üç öğrenci, bir masa

Hayali ama oldukça gerçekçi bir sahne düşünelim:

Bir masa, üç öğrenci, bir “Antrenmanlarla Matematik”.

Birinci öğrenci kitabı açıyor, stratejik: “Bugün 50 soru bitirilecek.”

İkinci öğrenci takılıyor ama pes etmiyor: “Tamam, bu soruyu anlamadım ama örneğe geri döneyim.”

Üçüncü öğrenci biraz yavaş ilerliyor ama her çözdüğü soruda “aha!” tepkisi veriyor.

Üçü de aynı kitabı kullanıyor ama deneyimleri bambaşka.

Eğitim araştırmaları da bunu destekliyor. OECD PISA verilerinde (2022 rapor analizleri) öğrenci başarısında “çalışma yöntemi”nin, kullanılan kaynaktan daha etkili olduğu vurgulanıyor. Yani kitap tek başına mucize yaratmıyor, ama doğru kullanımda ciddi fark oluşturabiliyor.

---

Peki gerçekten işe yarıyor mu?

Kısa cevap: Evet, ama şartlı.

Uzun cevap: Kitap bir “temel kurma aracı”. Eğer matematikte sıfıra yakınsan, bu kitap sana merdiven yapıyor. Ama o merdivenle nereye çıkacağın sana bağlı.

Gözlemler:

Düzenli çalışan öğrencilerde 2–4 hafta içinde “temel işlem hızında artış” görülüyor

Problem çözmeye karşı direnç azalıyor

Ama tek başına kullanıldığında sınav seviyesinde yeterli olmuyor

Bu yüzden eğitimciler genelde şu öneriyi yapıyor:

“Antrenmanlarla Matematik = başlangıç, devamı başka kaynaklarla destekle”

---

En büyük etkisi: Matematik korkusunu kırmak

İlginç olan şu: Kitabın en güçlü yönü soru kalitesi değil, psikolojik etkisi.

Birçok öğrenci için matematik:

Hata yapma korkusu

“Ben yapamıyorum” inancı

Hız baskısı

gibi duygularla dolu.

Bu kitap ise bunu yavaş yavaş kırıyor. Küçük başarılar vererek “aslında yapabiliyorum” hissi oluşturuyor. Eğitim psikolojisinde buna öz-yeterlilik (self-efficacy) deniyor (Bandura, 1997).

Bir öğrenci için “2 sayfa çözdüm ve anladım” hissi, bazen 50 zor sorudan daha değerli olabiliyor.

---

Forumda asıl tartışma: İşe yarıyor mu, yoksa biz mi yanlış kullanıyoruz?

Burada asıl soru kitap değil, kullanım şekli.

Hızlı ilerleyenler için: “Sıkıcı mı kalıyor?”

Temelden gelenler için: “Hayat kurtarıcı mı?”

Orta seviye için: “Ara geçiş mi, yoksa zaman kaybı mı?”

Belki de mesele kitabın işe yarayıp yaramaması değil, bizim ondan ne beklediğimiz.

---

Tartışma soruları

Matematikte ilerleme için “kolay kaynakla başlamak” mı yoksa “zorlayarak öğrenmek” mi daha etkili?

Bu tarz kademeli kitaplar sizce özgüven mi kazandırıyor, yoksa tembelleştiriyor mu?

Bir kaynak gerçekten “iyi” mi, yoksa onu iyi yapan şey kullanan kişinin yaklaşımı mı?

---

Antrenmanlarla Matematik, aslında sadece bir kitap değil; matematikle kavga eden herkesin kendi hikayesini yazdığı küçük bir antrenman sahası gibi. Kimisi burada ısınır, kimisi maç kazanır, kimisi de sadece “ben bu oyunu çözdüm” diyerek çıkar.