Akşam sefası tohumu kaç TL ?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Bir Tohumun Peşinde: Akşam Sefası Tohumu Kaç TL?

Forum Üyelerine Bir Hikâye

Geçen bahar, mahalledeki eski bir pazarın kenarında dolaşırken yaşlı bir çiçek satıcısıyla karşılaştım. Elindeki küçük kâğıt zarfların üzerinde el yazısıyla bitki isimleri yazıyordu. Domates, fesleğen, kadife çiçeği derken gözüm bir zarfa takıldı: “Akşam Sefası”.

Çocukluğumun yaz akşamlarını hatırladım. Güneş batmaya yaklaşırken açan o renkli çiçekler, mahallemizin sessiz sokaklarını farklı bir havaya bürürdü. Satıcıya dönüp gülümsedim.

“Akşam sefası tohumu kaç TL?” diye sordum.

İşte hikâye tam da burada başladı.

Tohumun Fiyatından Daha Büyük Bir Konu

Yaşlı satıcı zarfa baktı ve sakin bir sesle cevap verdi:

“Fiyatı değişir evlat. Kimi yerde 20 TL, kimi yerde 50 TL, kimi yerde daha fazla. Ama asıl mesele fiyat değil.”

Bu cevap ilk anda bana garip gelmişti.

O sırada yanımda bulunan arkadaşlarım da konuşmaya katıldı. Murat, her zamanki gibi konulara planlı yaklaşan biriydi. Hemen telefonunu çıkarıp farklı satış sitelerine bakmaya başladı.

“Önemli olan aynı tohumun farklı yerlerde neden farklı fiyatlara satıldığı,” dedi.

Diğer arkadaşımız Elif ise bambaşka bir noktaya dikkat çekti.

“Ben fiyat kadar tohumu kimin ürettiğini merak ediyorum. Yerel üreticiden almakla büyük bir firmadan almak arasında fark var mı?”

İkisi de haklıydı.

Birisi konuya ekonomik ve stratejik açıdan yaklaşıyordu. Diğeri ise üreticiyle kurulan ilişkiye ve yerel emeğin değerine dikkat çekiyordu.

O gün fark ettim ki bazen basit görünen bir bahçe sorusu bile toplumun farklı bakış açılarını ortaya çıkarabiliyor.

Akşam Sefasının Geçmişten Gelen Yolculuğu

Pazar dönüşü merak edip araştırmaya başladım.

Akşam sefası olarak bilinen Mirabilis jalapa, kökeni Güney Amerika’ya uzanan bir bitkiydi. Özellikle Peru ve çevresinde yetiştiği, daha sonra Avrupa’ya taşındığı belirtiliyordu. 16. yüzyıldan itibaren farklı kıtalara yayılan bu bitki, zamanla Osmanlı bahçelerinde ve Anadolu’nun birçok bölgesinde de kendine yer bulmuştu.

Bu bilgi beni düşündürdü.

Bugün birkaç liralık bir tohum olarak gördüğümüz şey, aslında yüzlerce yıllık bir yolculuğun taşıyıcısıydı.

Bir zamanlar gemilerle kıtalar arasında taşınan bu bitki, şimdi internet sitelerinde birkaç tıklamayla satın alınabiliyordu.

Teknoloji değişmişti ama insanların bitkilere duyduğu ilgi değişmemişti.

Mahalle Bahçesindeki Tartışma

Birkaç hafta sonra mahalledeki ortak bahçede yeniden buluştuk.

Akşam sefası tohumlarını farklı yerlerden satın alan kişiler vardı.

Murat, aldığı paketleri gösterdi.

“Ben fiyat karşılaştırması yaptım. Aynı gramajdaki ürünler arasında ciddi farklar var.”

Ayşe ise farklı bir deneyim paylaşmıştı.

“Ben komşumdan aldım. Hatta para bile vermedim. Geçen yılın tohumlarını saklamış.”

Bu noktada sohbet ilginçleşti.

Bir grup insan, sertifikalı ürünlerin güvenilir olduğunu savunuyordu.

Başka bir grup ise yerel tohum paylaşımının kültürel açıdan daha değerli olduğunu düşünüyordu.

Ben ise iki tarafın da güçlü yönleri olduğunu fark ettim.

Sertifikalı ürünler belirli standartlar sağlayabiliyordu.

Yerel tohumlar ise nesiller boyunca aktarılan bilgi ve deneyimi temsil ediyordu.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bir tohumun değerini belirleyen şey yalnızca fiyat etiketi midir?

Yoksa arkasındaki hikâye de önemli midir?

Fiyatlar Neden Değişiyor?

Araştırmalarım sırasında dikkatimi çeken bir başka konu da fiyat farklılıklarının nedenleri oldu.

Akşam sefası tohumu genellikle küçük paketler halinde satılıyor. Türkiye'de ve uluslararası pazarlarda fiyatlar;

Paket içindeki tohum miktarına,

Markaya,

Sertifikasyon durumuna,

Nakliye giderlerine,

Satıcının konumuna

göre değişebiliyor.

Bu nedenle “Akşam sefası tohumu kaç TL?” sorusunun tek bir cevabı bulunmuyor.

Bazı dönemlerde 20-30 TL seviyelerinde görülebilen paketler, farklı satış kanallarında çok daha yüksek fiyatlara ulaşabiliyor.

Murat'ın dikkat çektiği stratejik yaklaşım burada önemliydi.

Fiyat karşılaştırması yapmak mantıklıydı.

Elif'in yaklaşımı da aynı derecede değerliydi.

Çünkü bazen daha uygun fiyatlı bir ürün yerine güvenilir üreticiyi tercih etmek uzun vadede daha iyi sonuç verebiliyordu.

Bir Akşam Sefasının Öğrettiği Ders

Yaz ortasında bahçedeki ilk çiçekler açmaya başladığında hepimiz farklı kaynaklardan aldığımız tohumların sonuçlarını karşılaştırıyorduk.

Kimisinin çiçekleri pembe açmıştı.

Kimisinin sarı.

Bazılarında aynı bitki üzerinde farklı renkler bile görülüyordu.

İşte o an yaşlı satıcının sözünü daha iyi anladım.

“Asıl mesele fiyat değil.”

Gerçekten de değildi.

Çünkü birkaç liralık bir tohum;

bir araştırma konusu,

bir dost sohbeti,

bir mahalle etkinliği,

hatta kültürel bir paylaşım hikâyesine dönüşebiliyordu.

Sonuç Yerine Bir Soru

Bugün biri bana “Akşam sefası tohumu kaç TL?” diye sorsa, yalnızca rakam vermek istemem.

Çünkü fiyatlar dönemden döneme ve satıcıya göre değişebilir.

Ama asıl merak ettiğim başka bir şey olur:

Siz o tohumu neden almak istiyorsunuz?

Bahçenizi güzelleştirmek için mi?

Çocukluğunuzdaki bir anıyı canlandırmak için mi?

Yoksa doğayla yeniden bağ kurmak için mi?

Belki de bir tohumun gerçek değeri, üzerinde yazan fiyat etiketinden çok, insanda uyandırdığı hikâyelerde saklıdır. Sizce de öyle değil mi?