Afyonda ne yenir Vedat Milör ?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Afyon mutfağı ve “Vedat Milor bakışı”: Ne yenir, ne gerçekten öne çıkar?

Afyon denince akla gelen yemekler listesi çoğu zaman hızlıca söylenir: kaymak, sucuk, haşhaşlı ürünler, keşkek… Ama işin ilginç tarafı şu ki, aynı şehir ve aynı yemekler, farklı bakış açılarıyla tamamen farklı şekilde değerlendirilebiliyor. Özellikle gastronomi eleştirmeni Vedat Milor gibi isimlerin yaklaşımı ile yerel deneyim yaşayan insanların yaklaşımı arasında ciddi bir perspektif farkı oluşuyor.

Bu yazıda meseleyi “Afyon’da ne yenir?” sorusundan çok “Afyon yemeği nasıl değerlendirilir?” sorusuna kaydırarak inceleyelim. Tartışmaya açık sorularla ilerleyelim: Bir yemeğin değeri lezzet mi, teknik mi, yoksa kültürel bağlam mı?

---

Afyon mutfağının temel karakteri: Coğrafya ve tarih etkisi

Afyonkarahisar mutfağı, İç Anadolu ile Ege’nin kesişim noktasında şekillenmiş bir yapı gösterir. Bu durum, hem yağlı hem de yoğun aromalı yemeklerin birlikte var olmasını sağlar. Tarımsal üretim (özellikle haşhaş), hayvancılık (sucuk ve et ürünleri) ve süt ürünleri (özellikle kaymak) mutfağın üç ana eksenini oluşturur.

Gastronomi araştırmalarına göre (örneğin Türkiye’nin bölgesel mutfak envanteri çalışmaları ve UNESCO yaratıcı şehirler raporları), Afyon mutfağı “yoğun enerji ve yüksek yağ içeriği” ile karakterize edilir. Bu, tarihsel olarak fiziksel iş gücüne dayalı yaşam biçimiyle de uyumludur.

---

“Vedat Milor yaklaşımı”: Objektif analiz mi, kültürel yorum mu?

Vedat Milor’un gastronomi yaklaşımı genellikle üç temel ölçüt üzerinden okunur:

Malzeme kalitesi

Teknik uygulama

Denge ve sadelik

Bu çerçeveden bakıldığında Afyon mutfağında öne çıkan bazı ürünler (örneğin kaymak veya sucuk), Milor’un değerlendirme kriterlerinde yüksek puan alabilecek niteliklere sahiptir. Özellikle Afyon kaymağının süt kalitesi ve yoğunluğu, gastronomi literatüründe sıkça referans verilen bir örnektir.

Ancak burada önemli bir ayrım ortaya çıkar: Eleştirel gastronomi yaklaşımı çoğu zaman “yemeğin kültürel bağlamını” ikincil plana itebilir. Yani bir yemek teknik olarak mükemmel olsa bile, yerel kullanım biçimi veya toplumsal anlamı değerlendirme dışında kalabilir.

Bu noktada erkek ağırlıklı gastronomi eleştirilerinde (genelleme yapmadan söylemek gerekirse) daha sık görülen bir eğilim, ölçülebilir kriterlere (tat dengesi, doku, pişirme tekniği) odaklanmak olurken; sosyal ve kültürel bağlam daha geri planda kalabiliyor.

---

Duygusal ve toplumsal bağlam: Sofranın görünmeyen katmanı

Bazı deneyimlerde (özellikle aile sofraları, yerel üretim ilişkileri ve gündelik yemek kültürü içinde), yemek sadece “ne kadar iyi yapıldı?” sorusuna indirgenmez. Sofra; aidiyet, hatıra ve sosyal bağ üretir.

Bu perspektif daha çok kadınların yemek anlatılarında (mutfak emeği, aile içi aktarım, tariflerin kuşaktan kuşağa geçişi gibi) öne çıkan bir yaklaşım olarak literatürde yer alır. Örneğin gastronomi sosyolojisi çalışmaları (Counihan & Van Esterik, Food and Culture) yemek pratiklerinin yalnızca tüketim değil, aynı zamanda toplumsal ilişki üretme biçimi olduğunu vurgular.

Afyon özelinde bu yaklaşım özellikle “haşhaşlı bükme” veya “keşkek” gibi yemeklerde görünür. Bu yemekler yalnızca tat değil, aynı zamanda toplu üretim ve paylaşım ritüelleriyle anlam kazanır. Bir yemeğin “iyi” olması, bazen teknik mükemmellikten çok birlikte yapılma deneyimine bağlıdır.

---

Afyon’da ne yenir? Klasik listeyi aşan değerlendirme

Afyon mutfağına dışarıdan bakıldığında genellikle şu yemekler öne çıkar:

Kaymak (özellikle manda sütünden yapılan)

Afyon sucuğu

Haşhaşlı bükme

Keşkek

Ağzı açık / etli hamur işleri

Ekmek kadayıfı

Ancak Vedat Milor çizgisine yakın bir değerlendirme yapılırsa, bu liste sadece başlangıçtır. Asıl kritik olan şu sorudur: Bu ürünler “en iyi örneğinde” mi tüketiliyor?

Örneğin sucuk, Afyon’da çok yaygın bir ürün olsa da kalite farkı oldukça geniştir. Aynı isim altında hem endüstriyel üretim hem de geleneksel yöntemler bulunur. Bu durum, gastronomi eleştirisini zorlaştırır çünkü “Afyon sucuğu” tek bir ürün değil, bir kategori haline gelir.

---

Veri ve karşılaştırma: Lezzet, üretim ve algı

Gastronomi raporlarına göre (Türkiye Gıda Envanteri ve yerel üretim analizleri), Afyon:

Türkiye’de manda sütü üretiminde önemli bir merkezdir

Et ürünleri (özellikle sucuk) üretiminde markalaşmış bir şehirdir

Geleneksel hamur işi çeşitliliği yüksek bölgelerden biridir

Bu veriler, Milor gibi eleştirmenlerin “ürün kalitesi” odaklı değerlendirmelerini destekler. Ancak aynı veriler, yerel halk açısından bakıldığında “bu yemek nasıl hissediliyor?” sorusunu açıklamaz.

İşte tam bu noktada iki farklı bakış açısı karşılaşır:

Analitik yaklaşım: kalite, teknik, standardizasyon

Deneyimsel yaklaşım: hatıra, bağlam, duygusal tatmin

İkisi de eksik değil, ama farklı şeyleri ölçer.

---

Tartışma alanı: Aynı yemek, neden farklı anlatılıyor?

Bu noktada bazı sorular kaçınılmaz hale geliyor:

Bir yemeği “iyi” yapan şey teknik mükemmellik mi, yoksa kültürel anlamı mı?

Afyon sucuğunu değerlendirirken endüstriyel üretim ile geleneksel üretim aynı kategoriye konabilir mi?

Gastronomi eleştirisi yerel deneyimi yeterince temsil edebiliyor mu?

Bir şehrin mutfağı dışarıdan mı daha iyi anlaşılır, içeriden mi?

---

Son değerlendirme

Afyon mutfağı, tek bir doğru yorumla açıklanamayacak kadar katmanlı bir yapıya sahip. Vedat Milor gibi eleştirmenlerin yaklaşımı, yemeğin teknik ve kalite boyutunu görünür kılarken; yerel ve toplumsal deneyimler bu mutfağın duygusal ve kültürel boyutunu ortaya çıkarıyor.

Bu iki yaklaşım birbiriyle çelişmek zorunda değil; aksine birbirini tamamladığında Afyon mutfağı daha bütünlüklü bir şekilde anlaşılabiliyor. Asıl mesele belki de şu: Aynı tabakta ne gördüğümüz değil, o tabağa hangi gözle baktığımız.