6’lı masa, belirleyecekleri cumhurbaşkanı adayı için protokol hazırlıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
6’lı masada ikinci tıp görüşmeler CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konut sahipliğinde pazar günü başlıyor. Gündem, adayın seçilmesi halinde yetkilerini nasıl kullanacağına ait imzalayarak taahhüt edeceği ‘protokol’ ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritası olacak.

Hürriyet’ten Turan Yılmaz’ın haberine göre; masadaki partilerin hazırlıklarını sürdürdüğü protokolün, kurumsal düzenlemeler ve atamalar konusunda cumhurbaşkanına geniş alan tanıyan kararname yetkisine ait detayları içereceği açıklandı. Kulislerde, ileride bir uyuşmazlığa yol açmaması için değerli kurumsal düzenlemeler ile kritik vazifelere atanacak isimlerin evvelinde uzlaşıyla belirlenip protokole bağlanacağı da konuşuluyor.

Hazırlığı yapılan protokol konusunda, 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ndeki “nazaranv müddetleri atandıkları tarihte bakılırsavde bulunan cumhurbaşkanının nazaranv müddetini geçemez” denilen devletin üst seviye bürokratlarının yer aldığı yaklaşık 2 bin kişilik listeye dikkat çekildi.

Bu listede Diyanet, MİT, Savunma Sanayii, Merkez Bankası, TÜİK, TOKİ ve TRT’den Sayıştay başsavcısı, vali, genel müdür ve rektörlere kadar devletin üst seviye bürokratları yer alıyor.

Kulislere bakılırsa 6’lı masayı oluşturan partiler, bu kritik vazifeler de dahil olmak üzere iktidara gelmeleri halinde misyon verecekleri isimlere ait kapsamlı bir “bürokrat havuzu” oluşturuyor.
 
Üst