3. LUNA Olayı da Patladı: Bu Altcoin Peg’ini Kaybetti!

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Kripto piyasası haftayı makus bir biçimde açıyor. Piyasalar kırmızı. birinci vakit içinderda, Celsius ağı, çok piyasa şartları niçiniyle para çekme ve alım satım süreçlerinin durdurulduğunu duyurdu. Artık, TRON’un USDD stablecoin’i tıpkı LUNA olayı üzere, ABD doları sabitinden ayrıldı, yani de-pegging yaptı. Piyasalar ise kırmızı. İşte yaşananlar…

Yeni LUNA mı? Tron’un stablecoin’i sabitini kaybetti

De-peg’in haberi Twitter’da Tron’dan Justin Sun tarafınca belirtildi. Görünüşe nazaran USDD piyasasındaki bu aksama, Binance’de TRX short konumları (açık pozisyonları) için yüzde 500’e ulaşan negatif fonlama oranından kaynaklandı. Sonuç olarak, Tron’un algoritmik stablecoin’i USDD, USD’den yavaşça bir düşüş yaşadı. USDD, pahasının yüzde 1.5’ini kaybetti. Şu anda 0.9886 dolardan süreç görüyor.

Justin Sun said Funding rate of shorting TRX on Binance is negative 500% APR. Trondaoreserve will deploy 2 billion USD to fight them. His algorithmic stablecoin USDD has a slight De-Peg. But due to the small market value, Justin Sun can easily Maintain PEG. https://t.co/JsYRkw3Srw

— Wu Blockchain (@WuBlockchain) June 13, 2022



Bir stablecoin’in USD’ye sabitlenmesi (pegging), stablecoin ile USD içinde 1:1 bir oran sağlar. Bu, fiat’ın bilakis stablecoin tarafınca kolaylaştırılan kripto para ünitesi açısından likiditeyi artırır. Justin Sun’a nazaran, USDD’nin USD’den ayrılması epeyce çok bir olay üzere görünmüyor. Sun, aksamayı duyururken, durumun kısa müddette çözüleceğini ve aksamanın 24 saat bile sürmeyeceğini belirtti. Ayrıyeten Tron’un Binance kısa vadeli fonlama oranıyla gayret etmek ve USDD’nin bir daha sabitlenmesini kolaylaştırmak için TronDao rezervlerinde 2 milyar dolar kullanacağını ima etti.

USDD’yi korumak için 700 milyon dolar enjekte edildi

Justin Sun ayrıyeten USDD’yi desteklemek için ayrılan 2 milyar dolarlık rezervin bir modülü olarak yaklaşık 700 milyon dolar pahasında USDC’nin dağıtıldığını söylemiş oldu. Bu yazının yazıldığı sırada USDD 0,99 dolardan süreç görüyor. Coin, daha evvel 0.98 dolar düzeylerine düşüren de-peg’den toparlanıyor üzere görünüyor. Tron’un USDD’si algoritmik bir stablecoin’dir. Bu çeşit stablecoin’ler, Terra’nın UST’sinin çöküşünden daha sonra ağır bir inceleme altına alındı. Lakin görünen o ki, TRON acil durumlara hazırlıklıydı ve sabiti korumak için rezervleri dağıtmak için gereğince erkenden harekete geçti.

700 million USDC has been injected into @trondaoreserve for #USDD peg. Well done! https://t.co/r11PnBte4g

— H.E. Justin Sun
🌞
🇬🇩
(@justinsuntron) June 13, 2022



Bu sırada, şu anda TRX’in fiyatı son birkaç saat ortasında yüzde 15’ten çok düştü. Token şu anda 0,064 dolar civarında süreç görüyor. DAO Rezervinden gelen nakit enjeksiyonunun, TRX meblağlarını likidite ile destekleyerek sahiden de kısa konumdaki süreçlere karşı koyabileceği düşünülüyor. Sun’ın 2 milyar dolarlık nakit dağıtımını takiben short squeeze’in görülebileceği de ihtimaller içinde. Kriptokoin.com olarak daha evvelki yazılarımızda da bildirdiğimiz üzere, bir short squeeze sırasında, bir varlığın yahut tokenın fiyatı yükselir. Fiyatın düşeceğine güvenen traderları tasfiye eder. Traderlar çabucak sonrasında durumlarını kapatmalı ve tokenı geri satın almalıdır.
 
Üst