“Tutuklama emrine Meloni ve ben karar veriyoruz”

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama emrinde “Salvini'nin görüşleri meşru ancak parti lideri olarak konuşuyor. İtalya'nın ve hükümetin konumu Başbakanın konumudurDışişleri Bakanı da Başbakan'ın pozisyonunu paylaştığı için Dışişleri Bakanı da bunu uygulama görevine sahiptir.” Böylece, Retequattro'daki '4 di sera Weekend'in konuğu başbakan yardımcısı Antonio Tajani, liderin açıklamaları hakkında yorum yapıyor. Buna göre Netanyahu İtalya'ya gelirse memnuniyetle karşılanacaktır.

“Hükümetin tutumu – Tajani tekrarlıyor – Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nınki bu“.

“Şimdi dikkatli olun ve kararın nedenini anlayın”

Tajani, “Kartları görmemiz, yani Mahkemenin neden bu karara vardığını anlamaya çalışmamız gerekiyor. Buna saygı duyuyoruz, ancak Mahkemenin siyasi bir rol değil, yalnızca hukuki bir rol oynaması gerektiğini hesaba katmalıyız” diye açıklıyor. “Şu anda büyük bir dikkat gerekiyor çünkü” diye ekliyor Netanyahu ve eski savunma bakanı hakkındaki tutuklama emrinin barışı teşvik edecek yararlı bir adım olduğunu düşünmüyorum ve ateşkes.”

Bakan, ICC'nin kararını “İsrail'i kızdıracak bir şey olursa” diye açıklıyor. Netanyahu asla tutuklanmayacak Çünkü şu anda hiçbir ülkeye gitmeyecek, İsrail'de savaş olduğu için İsrail'de kalacak. ABD'ye giderse ABD Mahkemeyi tanımıyor, dolayısıyla onun için ciddi bir tehlike yok. Bu siyasi bir tercih, tekrar ediyorum, ne yapacağımıza müttefiklerimizle birlikte karar vereceğiz, öyle ki G7 dış zirvesi Pazartesi ve Salı günü Fiuggi'de gerçekleşecek. Bunu müttefiklerimizle konuşacağız, sorunu gündeme getireceğiz, ortak bir noktaya varıp varamayacağımıza bakacağız ve Batı olarak ne yapacağımıza karar vereceğiz.”

“Siyasi olarak söylememiz gereken tek şey – Tajani'nin altını çiziyor – şu: Demokratik bir ülkenin Başbakanı Netanyahu asimile edilemez seçimleri kazandığı ve İsrail halkı tarafından seçildiği yer, terör örgütünün başına. Yani geçen yıl 7 Ekim'de İsraillilerin katledilmesini düşünen ve organize eden adam. Bu bizim için büyük siyasi öneme sahip bir husustur.”

“Lübnan ve Gazze'de ateşkesin sağlanmasını umuyorum”

“Umarım en azından Lübnan'da bu savaş mevsimini sona erdirecek bir ateşkese ulaşabiliriz. Müzakereler sürüyorİran'ın gerçekten ateşkese varmak isteyip istemediğini bilmiyorum ama bu hedefe ulaşmak için her şeyin yapılması gerekiyor” diyen Konsey başkan yardımcısı, “bu doğal olarak bayrak altında hareket eden askerlerimiz için daha fazla güvenlik sağlayacaktır” dedi. Unifil'in, yani Birleşmiş Milletler'in. Kendilerini koruyabilecekleri sığınakları var ve çok şükür 4 asker de hafif yaralandı.”

“Pazartesi günü Lübnan Dışişleri Bakanı ile görüşeceğim – devam ediyor Tajani – kendisi burada, Roma'da olacak ve ben ona İtalyan askerlerinin birbirine dokunmayacağını yineleyeceğim. Hizbullah birlikleri normal Lübnan ordusu değil, aslında Lübnan'dan çok İran'a hesap veren birlikler. Onlar Allah'ın Partisi'nin silahlı birlikleridir, bugüne kadar İsrail Devleti'ne saldıran yarı-terörist bir örgüttürler. Unifil, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için İsrailliler ile Hizbullah'ın ortasındaydı. Ortada kalarak her iki taraftan da vurulma riskiyle karşı karşıya oldukları açık.”

Bakan, “Askerlerimizin İsrail tarafından vurulmaması için bize maksimum kararlılığı garanti eden İsrail hükümetine açık bir şekilde davrandık” dedi. Hizbullah'la konuşmak imkansız Çünkü bir devlet örgütü değil, fiili bir terör örgütüdür. Ordumuzu korkutmak mı istediler, yoksa ellerindeki, İran'ın sağladığı silahları kullanma kabiliyetleri mi yok, bilmiyorum. Elbette durum böyledir, mutlaka ateşkes için çalışmamız lazım. Gerçek anlamda bir anlaşmaya varmayı amaçlayan Amerika'nın pozisyonunu destekliyoruz. Daha sonra Gazze'de ateşkes sağlamak için çalışacağız çünkü durum tüm bölgede gerçekten endişe verici.”

Ayrıca okuyun