Rektör bakılırsavine son vermişti; Can Candan, Boğaziçi’ne geri döndü

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci tarafınca misyonuna son verilen ve ondan sonrasında mahkeme sonucuyla üniversiteye geri dönen akademisyen Can Candan, yerleşkeye girişinde meslektaşları ve öğrencileri tarafınca davul ve zurnayla karşılandı.

Boğaziçi Üniversitesi Batı Lisanları ve Edebiyatları Kısmı öğretim nazaranvlisi ve belgesel sinemacı Can Candan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Prof. Dr. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne Rektör olarak atamasıyla başlayan protestoları, çektiği fotoğraf ve görüntülerle kamuoyuyla paylaşmasıyla dikkat çekmişti. Candan’ın bakılırsavine ise Melih Bulu’dan boşalan rektörlük nazaranvine atanan Prof. Dr. Mehmet Naci İnci tarafınca son verilmiş ve yerleşkeye girişi engellenmişti.

Mevzuyu yargıya taşıyan Can Candan, mahkeme sonucuyla nazaranvine geri döndü. Boğaziçili öğrenciler ve akademisyenler, Can Candan’ı bugün Boğaziçi Yerleşkesi’nde davul ve zurna ve halaylar eşliğinde karşıladı.

Öğrenciler, Can Candan’ı karşılama sırasında “Can Hocaya merhaba, kayyumlara elveda” pankartı açtı ve “Naci’nin gidişini Can Hoca fotoğraflayacak” dövizi taşıdı.

Devam eden davalar

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasından akabinde üniversitedeki uygulamalara karşı açılan 10’dan fazla dava devam ediyor. Bir küme Boğaziçili akademisyen, bir süre evvel Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) ziyaret etmiş ve türel takviye istemişti.

Akademisyenler, öğretim üyelerinin hukuka muhalif biçimde, mesnetsiz niçinlerle işten çıkarıldığını, haklarında soruşturmalar açıldığını, üç fakültenin dekanının nazaranvden alındığına dikkat çektikleri basına yansımıştı. Bu süreçte 150’den çok öğrenci hakkında isimli yargılama süreci, 500’den çok öğrenci hakkında da disiplin süreci başlatıldığı belirtiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ayrıyeten, “YÖK’ün kaldırılarak üniversitenin bilimsel, mali, idari ve istihdam özerkliğini sağlayacak biçimde yeni bir Yükseköğretim Kanunu hazırlanmasında TBB’nin öncü rol oynamasını” talep etti.