Politikacı ve bankacı Nerio Nesi hayatını kaybetti, 99 yaşındaydı

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Her ne kadar “tamamlayıcı bankacı” tanımını tercih etse de (diğerlerinin yanı sıra Cassa di Risparmio di Torino'nun başkan yardımcılığı ve Banca Nazionale del Lavoro'nun başkanlığını yürütüyor), uzun bir militanlıkla “kızıl bankacı” mükemmel bir şekilde. Lideri Riccardo Lombardi'ye yakınlığıyla sol sosyalist, benimsediği şehir Torino'da 99 yaşında ölen Nerio Nesi, siyasetin yanı sıra sanayi ve finans alanında da önde gelen bir kahramandı.

Nesi, Hıristiyan Demokratlar'a katıldıktan sonra 1960 yılında uzun süre liderliğini yaptığı PSI'ya katıldı. Sekreter Bettino Craxi ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 1982'de Sosyalist Parti'den ayrıldı; 1996'da komünist Rifondazione saflarında Temsilciler Meclisi'ne ve 2001'de Ulivo (PdCi'nin bir parçası) saflarına seçildi. Amato II hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak da görev yaptı.

Geniş kültürel ilgi alanlarına sahip, Torino'lu büyük filozof Norberto Bobbio'nun arkadaşı olan ve liberal-sosyalizm meseleleri üzerinde kapsamlı tartışmalar yürüten Nesi, aynı zamanda Piedmontlu devlet adamlarının en ünlüsü olan Cavour Kontu Camillo Benso'ya da tutku besledi. ta ki Cavour Vakfı'nın başkanı olana kadar, 2020'de bayrağı Marco Boglione'ye devretti ve dolayısıyla fahri başkan rolünü üstlendi. Ayrıca bu nedenle Vakfın bulunduğu Cavour Kalesi'nin bulunduğu Santena'nın fahri hemşehrisi oldu.

16 Haziran 1925'te Bologna'da doğan Nerio Nesi, Emilia'da çok genç bir partizan olarak Direniş'e katıldıktan sonra, yaşadığı şehrin üniversitesinden hukuk mezunu oldu. Kariyerine 1950-1958 yılları arasında Torino'da Rai'nin idari yönetiminde çalışarak başladı, zamanla Vergi Dairesi başkanlığı ve ardından İdari İşler Servisi direktörlüğü görevlerinde bulundu.

1958'den 1970'e kadar Ivrea'daki Olivetti grubunun Finansal Hizmetler direktörlüğünü yaptı. 1965 yılında bankacılık sistemine girdi: Cassa di Risparmio di Torino'nun başkan yardımcısı, Subalpina Bank'ın genel müdürü, Banca Popolare di Milano'nun müdürü, Istituto di Credito per le Imprese di Public Utilita'nın başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve, 1978'den 1989'a kadar Banca Nazionale del Lavoro'nun başkanı. Nesi'nin başkanlığının sona ermesinden birkaç ay önce, Ağustos 1989'da, Atlanta şubesi aracılığıyla Bnl'nin Saddam Hüseyin'in Irak'ındaki kredi riski skandalı ortaya çıktı. Nesi, ilk İtalyan leasing şirketinin ve reel ekonomi araştırma şirketi “Nomisma”nın kurucusuydu.

Ekonomik-finansal konularda çok sayıda makalenin yazarı olan Nesi, beş kitap yayınladı: “Krizin bankaları”, “Bankacılık randevularının kuralları”, “Tamamlayıcı bankacı”, “Kapitalizm ve küreselleşme”, “Norberto Bobbio ile Mektup”.

1995 yılında Komünist Yeniden Kuruluş Partisi'ne katılan Nesi, 1996 yılında Ligurya'da milletvekili seçildi: Odanın Üretim Faaliyetleri, Ticaret, Turizm ve Bilimsel Araştırma Komisyonu'nun başkanıydı. Ancak 1998 yılında ÇHC'nin Romano Prodi hükümetine verdiği güven oylamasına karşı çıkması ve İtalyan Komünist Partisi'nin kurucuları arasında yer alması nedeniyle Fausto Bertinotti'nin partisinden ayrıldı. Giuliano Amato liderliğindeki ikinci hükümet sırasında 28 Nisan 2000'den 12 Haziran 2001'e kadar Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı. 2000 bölgesel seçimlerinde PdCI adına Lombardiya Bölgesi başkanlığına aday oldu ve oyların %2,0'ını aldı.

2001 yılında Liguria'da milletvekili olarak PdCi adına tekrar yarıştı ve Ulivo koalisyonuna seçildi ve Oda'daki Çevre, Bölge ve Bayındırlık Komisyonu'nun başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Mart 2004'te tartışmalı bir şekilde İtalyan Komünistlerinden ayrılarak “Sosyalist Birlik” projesine birlikte katıldığı İtalyan Demokratik Sosyalistlerine katıldı. 2008'de Demokrat Parti'ye yaklaştı.


Nesi, İtalyan ve İspanyol Kültür Derneği'nin başkanı, Alessandria Gianfranco Pittatore Vakfı'nın başkanı, Riccardo Lombardi Ulusal Derneği'nin başkanı, Bnl Vakfı – Bnp Paribas Grubu meclis üyesi, Küçük Hissedarlar Dernekleri Koordinasyon Komitesi'nin onursal başkanıydı. , Parlamento Birliği “Juventus Club Giovanni Agnelli”nin onursal başkanı. Kendisine Cumhuriyet Büyük Haçı Şövalyesi ve Emek Şövalyesi, Katolik Isabella Nişanı Şövalye Büyük Haçı onursal unvanları verildi. 2001 yılında kardiyolog Patrizia Presbitero ile evlendi. (İle ilgili Paolo Martini)
 
Üst