Paralel sorti nedir ?

Selin

New member
Giriş

Merhaba arkadaşlar — uzun süredir kafamı kurcalayan bir terim var: “paralel sorti”. Bu kavramı duyan oldu mu bilmiyorum ama ben son zamanlarda hem sosyal medyada hem gündelik sohbetlerde arada geçerken, aslında altında yatan derin fikirleri kaçırıyor olabileceğimizi düşündüm. Bu yazıda sizinle beraber “paralel sorti” ne demek olabilir, farklı bakış açılarıyla neler söyleyebiliriz diye tartışmak istiyorum. Hem veriye, hem topluma, hem de hislere dayalı fikirlerle… Yorumlarınızı okumak beni gerçekten mutlu eder — başlayalım mı? 😊

Paralel Sorti: Ne Anlama Geliyor?

“Paralel sorti” ifadesini bir metafor olarak kullanıyorum: Toplumda, resmi ya da görünürde herkese eşitlik vaat eden düzenlerin yanında, insanların toplumsal statü, kaynaklara erişim, prestij ya da aidiyet gibi anlamlarda kendiliğinden oluşturduğu — resmi olmayan, gizli ya da örtük — “ayrımsal yapılar”dan bahsediyorum. Yani tek bir sıralama (ekonomi, eğitim, hukuk gibi göstergeler üzerinden) yok; aynı anda birden fazla farklı “sıralama” ya da “kategori sistemi” var.

Örneğin:
- Bir mahallede resmi olarak herkes aynı okul sisteminden geçmiş olabilir; ama o mahallede velilerin sosyal çevresi, aidiyet hissettikleri gruplar, “insan kimlerle takılıyor” sorusuna göre bambaşka bir toplumsal hiyerarşi veya aidiyet haritası oluşmuş olabilir.
- İş dünyasında; resmi pozisyon, maaş ve unvan aynı olsa da, kimin gerçekten “çevresi güçlü”, “kulüp bağlantısı olan”, “mizacı uyumlu” gibi kriterlerle değerlendirildiği ayrı bir paralel kategori olabilir.

Benzer şekilde; “etnik köken, mezhep, cinsiyet, eğitim geçmişi, yaşam tarzı, sosyal çevre, değer ve inanç sistemleri” gibi unsurlar üzerinden kişiler farklı “paralel sıralamalar” içinde varlık kazanabilir. Paralel sorti, bu görünmez katmanların toplamı gibi — resmi olarak görünmeyen ama toplumsal hayata derinden nüfuz etmiş bir kavram.

Bu yaklaşımın savunucuları, toplumsal eşitsizlikleri tek boyutlu metriklere indirgemememiz gerektiğini; zira “sıralama”nın yalnızca gelir–eğitim gibi somut göstergelerle değil, aidiyet, bakım ilişkisi, sosyal sermaye, kültürel sermaye gibi soyut boyutlarla da yapıldığını söylüyor.

Ancak eleştirmenler de var: “Paralel sorti” fikri, toplumsal homojenlik arayışlarını zorlaştırıyor; bireyi içinde bulunduğu yere göre sınıflandırıyor, çeşitliliği ahlaki ya da toplumsal normlarla yargılamaya açıyor diyorlar.

Cinsiyet Temelli Yaklaşımlar: Erkeklerin Objektif–Veri Odaklı Perspektifi

Bu bakış açısına göre, toplumu analiz ederken en geçerli zeminin — somut veriler, sayılar, ölçülebilir göstergeler olduğunu düşünen erkek forumdaşlarımız genelde şöyle diyor:
- “Nüfus sayısı, gelir dağılımı, eğitim düzeyi” gibi istatistikler olmadıkça “paralel sorti” gibi soyut konseptlerle uğraşmak kafa karıştırır; çünkü gerçek eşitsizlikler bu metriklerde görünür.
- Eğer bir “paralel sıralama” varsa, bu farkları gösterecek veriye ulaşmak lazım: kimlerin daha fazla network’e sahip olduğu, kimlerin “güçlü kulüp üyeliği” veya “sosyal sermaye” avantajı olduğu — bunları somut göstergeler hâline dönüştürmek gerek.
- Aksi hâlde bu tartışma “dedikodu”, “hissiyat” ya da “öne sürülen izlenimler” seviyesinde kalır; objektif olmaz, kişisel algıya dayanır.

Bu yaklaşımı savunanlara göre, toplumsal adaleti sağlamak, politik karar almak veya politika üretmek istiyorsak, veriye dayalı analiz şarttır. “Paralel sorti” bir hipotez olabilir; ama onu doğrulamak için araştırmalar, sosyolojik anketler, sosyal ağ analizleri gerekir. Aksi hâlde sadece toplumda “gizli kast sistemi”, “sınıf/kültür elitizmi” gibi tartışmalara gireriz ve bu da toplumsal kolektiviteyi zedeler.

Bu perspektifin güçlü yönleri:
- Objektiflik arayışı;
- Ölçülebilir verilerle eşitsizlikleri aydınlatma;
- Politika geliştirme ve çözüm önerileri için sağlam zemin kurma.

Ancak eleştirisi de var: Gerçek hayattaki “aidiyet”, “güven”, “kültürel yakınlık” gibi olgular sayılarla kolay ölçülemez; bu da bu yaklaşımı bazen “eksik” bırakır.

Cinsiyet Temelli Yaklaşımlar: Kadınların Duygusal ve Toplumsal Etkiler Odaklı Perspektifi

Diğer yandan, toplumsal ilişkiler ve aidiyet hissi üzerine daha duygusal, toplumsal ve kültürel bağlamlarda düşünen kadın forumdaşlarımız ise şöyle yorum yapabiliyor:
- “Paralel sorti”, aslında görünmez bariyerleri, önyargıları, aidiyet hissiyle belirlenen kimin kime yakın, kimin kime uzak olduğunu gösteriyor. Örneğin, bir ailenin mahallede uzun süredir yaşayan kökeni, gelenekleri, mahalle dayanışması gibi değerleri varsa, resmi olarak sosyal statü benzer olsa bile — o ailenin çocukları daha rahat arkadaş çevresi, iş kapısı bulabiliyor. Bu, veri odaklı bakıştan kaçıyor; çünkü “güven, aidiyet, içe kapanıklık, mahalle kültürü, komşuluk ilişkisi” gibi nicellik ölçüleriyle sayılmaz.
- Ayrıca, “paralel sorti” süreçleri çoğu zaman kadınları daha doğrudan etkiliyor — çünkü kadınlar sosyal sermaye, komşuluk, mahremiyet, topluluk dayanışması gibi konularda daha savunmasız olabiliyor; bu yüzden aynı mahallede yaşayan ama “farklı aidiyetler” taşıyan kadınlar arasında görünmez ama derin kopukluklar olabiliyor.
- Kadınlar açısından bu, sadece bireysel başarı veya gelir eşitsizliği değil; bir nevi “kiminle aynı mahalleyi, komşuluğu, dostluğu paylaştığına” dair bir sınıflanma. Bu sınıflanma, toplumsal yeterlilik, aidiyet, güven, iç huzur gibi duygusal ve sosyal parametreleri içeriyor.

Bu bakış açısının güçlü yanları:
- Toplumsal aidiyet, duygusal ihtiyaç ve kültürel bağ gibi gerçek hayattaki görünmez unsurları dikkate alma;
- Eşitsizliğin sadece maddi değil, “sosyal görünmez bariyerler” üzerinden de yaşandığını fark etme;
- Mahalle, aile, dostluk, komşuluk gibi “yumuşak” ama hayatı derinden etkileyen ağları görme.

Eleştirisi ise: Bunlar çok subjektif; kişiden kişiye değişebiliyor. “Bu mahalle küstü, bu aileye güven yok” gibi yorumlar genelleştirilemez; toplumsal çeşitlilik, kişisel algılar ve varyasyonlar işin içine giriyor.

Paralel Sortiye Dair Teoriler ve Gerçek Hayattan Örnekler

Paralel sorti fikri, klasik sosyoloji literatüründe “toplumsal ağ teorisi (social network theory)”, “kulüp/elit çevreleri”, “gizli sermaye”, “toplumsal sınıfın yeniden üretimi” gibi başlıklarda yer buluyor.

Örneğin:
- Resmi eğitim düzeyi olarak aynı liseyi bitiren iki kişi olabilir; ama biri spor kulübü üyesi, diğeri değil. Spor kulübü üyesi çevre ve bağlantılar sayesinde iş bulmada, toplumsal tanınırlıkta daha avantajlı olabilir. Bu durumda “eğitim” gibi resmi sıralama dışında, “ağ – çevre – aidiyet” gibi bir paralel sıralama devreye girer.
- Ya da biri mahallede doğup büyüyen, ailesi uzun yıllardır aynı semtte yaşayan; diğeri dışarıdan gelip yerleşmiş biri olabilir. Resmi olarak aynı konut, aynı statüde olsalar bile, mahalleli aidiyet, alışkanlık, tanışıklık üzerinden “içten – dıştan” bir ayrım yapabilir. Bu da paralel sorti.

Bu tip örnekler, kız–erkek farkı olmadan, ama genellikle toplumsal norm ve alışkanlıkların farklı algılandığı cinsiyet rolleri göz önüne alınınca — özellikle kadın hayatında daha görünür hâle gelebilir.

Sonuç — Ne Çıkar Buradan? Tartışalım

Benim kanaatim şu: “Paralel sorti”, toplumsal hayatı tek boyutlu görmeye karşı bir uyarı. Gelir, eğitim, unvan gibi ölçümler sosyal adaleti değerlendirmede gerekli ama tek başına yeterli değil. Sosyal sermaye, aidiyet, kimlik, kültür, çevre — bunlar da kişilerin hayat yolunu, fırsatlarını, duygusal aidiyetlerini biçimlendiriyor.

Veri‑odaklı bakış, mantıksal, analitik, adil gibi gözüküyor; ama bazen insanı “rakamlardan ibaret” görmeye itiyor.

Duygusal/toplumsal bakış, insanın hislerini, köklerini, aidiyetini dikkate alıyor; ama bu sefer de subjektiflik, önyargı ve belirsizlik devreye giriyor.

Belki en doğru yaklaşım: İkisini birlikte görmek. Hem resmi veriler, hem sosyal ilişkiler, hem duygular — toplamda değerlendirmek.

Siz ne düşünüyorsunuz?
- “Paralel sorti” kavramı size tanıdık geliyor mu? Hayatınızda buna dair somut bir örnek yaşadınız mı?
- Veri‑odaklı bakışla, duygusal/toplumsal bakışı nasıl dengelersiniz? Hangisinde fazla kaçılır, hangisinde eksik kalır?
- Toplumsal eşitlik için politikalar yapılırken, bu görünmez “paralel sıralamaları” dikkate almak mümkün mü? Eğer evet — nasıl?

Yorumlarınızı merakla bekliyorum.