Osman Kavala: İktidar, Seyahat davası kararlarını seçim materyali yapacak

taklaci09

Global Mod
Global Mod
CHP’li Mahmut Tanal, bayramın birinci günü Seyahat davasında mahpus cezası verilen isimleri ziyaret etti. Osman Kavala, iktidarın Seyahat sonucunı seçim materyali olarak kullanmaya planladığını söylemiş oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Ramazan Bayramı’nın birinci gününde, Seyahat Davası’nda haklarında mahkûmiyet sonucu verilen Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Hakan Altınay’ı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti.

Gazete Duvar’ın haberine nazaran Tanal, Osman Kavala’nın “İktidarın Seyahat Davası’ndan istediği sonucu çıkartıp bunu ileride seçim kampanyası sürecinde kullanmayı planladığını, seçim materyali uğruna hem kendilerinin hem toplumun mağdur edildiğini tıpkı vakitte yargının itibarsızlaştırıldığını” dediğini aktardı.

Tayfun Kahraman Uygun Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘in kelamlarını hatırlatarak, “Akşener’in, ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!’ halindeki kelamları epey değerlidir. Bu kelamlarından dolayı Sayın Akşener’e teşekkürlerimi, selamlarımı iletiyorum.” dedi.

Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Hakan Altınay CHP’li Mahmut Tanal aracılığıyla iletilerini iletti. Tanal’ın aktardığına nazaran bildiriler şu biçimde:

Osman Kavala: Bu ceza akla, mantığa aykırıdır

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ‘Osman Kavala’nın tutukluluğunu gerektirecek makul kuşku ve kâfi kanıt yok’ diyerek hak ihlali sonucu verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise AİHM’in kâfi kuşku ve kanıt olmadığı için verdiği hak ihlali sonucuna karşın belgeye yeni bir kanıt girmeksizin, tıpkı kanıtlara dayalı olarak bana ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezası verdi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, esasen beraat sonucu vermişti. AİHM, ‘Senin bu kanıtların tutuklamayı gerektirmez. Makul kuşku yok’ diyor, ama İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birebir kanıtlarla beni mahkûm etti. İktidar, burada yargıyı kullanıyor. Temelsiz bir sav niçiniyle bana ceza verildi. Bu ceza akla, mantığa karşıttır. İktidar, ortaya koyduğu savlarla mahkeme yoluyla istediği sonucu çıkartıp, bunu ilerideki seçimlerde kullanmak üzere bizi de mağdur ediyor, toplumu da mağdur ediyor, yargıyı da itibarsızlaştırıyor. 2 yıl hakimlik yapan, AKP’den milletvekili adayı olan birisi, nasıl oluyor da ağır ceza mahkemesi üyesi oluyor ve ağır cezada insanların geleceğiyle, ömrüyle oynuyor, müebbet mahpus cezası veriyor?”

Tayfun Kahraman: Toplumu kışkırtıcı, hükümeti istifaya davet istikametinde bir davetimiz, telaffuzumuz olmadı

“O periyot Seyahat Parkı’yla ilgili 2 kere hükümet kanadıyla görüşüldü. birinci vakit içinderda 6 Haziran 2013’te periyodun Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüştük. Arınç’la görüşmemiz epeyce sağlıklı, olumlu geçti. 13 Haziran 2013’te de devrin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştük. Erdoğan’la olan görüşme epeyce sert geçti. Talepleri ilettik, Erdoğan hayli sonlandı.

Gezi’de polislerin bize haksız hukuksuz biçimde saldırması niçiniyle kamuoyunda bir vicdan oluştu. Biz polislerden dayak yediğimizde, toplum vicdanı harekete geçti, toplum bundan rahatsız oldu. Toplumun her bölümü bize dayanak vermeye geldi. İtirazı olan herkes dayanışmaya geldi. O periyot Taksim Dayanışması’nın sözcüsüydüm. hem de TMMOB Kent Plancıları Odası İstanbul Şubesi İdare Şurası Lideriydim. Biz aslında toplum ortasındaki itirazları hükümete iletmekle bir nevi halk ile hükümet içinde tercümanlık, arabuluculuk yaptık. Bunları hükümete iletirken de her vakit resmi üslubumuzu, lisanımızı koruduk. 13 Haziran 2013’te Erdoğan’la görüşme daha sonrası ‘Sayın Başbakan’ tabirini kullandım. Zira seçilmiş bir hükümet var. Bizim buna hürmet duymamız gerekiyor. Hürmet gösterdik. Hükümeti devirmeye çalışmak isteyenler, ‘Sayın Başbakan’ sözünü kullanmaz. Kaldı ki bu görüşme daha sonrası yapmış olduğumuz açıklamalar ortada. Toplumu kışkırtıcı, hükümeti istifaya davet istikametinde bir davetimiz, telaffuzumuz olmadı.”

“Meral Akşener’in, ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!” halindeki kelamları epey kıymetlidir”

“Asıl mağdur biziz. Hem polisten dayak yedik hem hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasına maruz kaldık. Dünya literatüründe bu biçimde bir dava yok! Ben akademisyenim. beraberinde TMMOB Kent Plancıları Odası Şube lideriyim. Bugüne kadar kent hatasını işleyenlere karşı daima kentlerin hukukunu savunduk. Belgeye hiç bir kanıt konulmadı. hiç bir şahit dinlenmedi. Tape dedikleri konuları, tapeleri de bize ibraz etmediler. Tapeler dediler ancak ses kayıtları olması lazım. Ses kayıtlarıyla konuşmaların eşleştirilmesi lazım. Tapeleri dizayn edenler, FETÖ’den tutuklu. Güzel Parti Genel Lideri Sayın Meral Akşener’in, ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!” biçimindeki kelamları hayli değerlidir. Bu kelamlarından dolayı Sayın Akşener’e teşekkürlerimi, selamlarımı iletiyorum.”

“‘Soma Maden Katliamı Davası’nın, Aladağ Yurt Yangını Davası’nın, Asansör Faciası Davası’nın avukatlığını da üstlendim. Nerede bir hak ve hukuk gayreti var ise avukat olarak dayanak veriyordum” sözlerini kullanan Can Atalay’ın bildirisi ise şöyle oldu:

Can Atalay: Demokratik taleplerde bulunacak insanları korkutmak niyetiyle bize bu cezalar verildi

“Benim üzerimden hak gayreti verenleri korkutma, sindirme emelli olarak bana bunlar yapıldı. esasen Seyahat olaylarının çıkış sebebi, iktidar tarafınca 23 Nisan, 29 Ekim, 19 Mayıs’la ilgili yasaklamalar getirildi. ‘İki ayyaş’ denildi. Kürtajla ilgili telaffuzlar oldu. ‘Kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum’ denildi. ‘Yüzde 50’yi konutta sıkıntı tutuyorum’ denildi. Mahkeme sonucu olmaksızın izleme, dinleme, telefon olayları çıktı. İktidar, toplumsal medyayı denetledi, yasaklamalar oldu. O devir 1 Mayıs Personel Bayramı’nda çukurların olduğu mazeretiyle Taksim için müsaade verilmedi. Fakat şampiyonluk kutlamalarında müsaade verildi. İktidarın buna emsal toplumu ötekileştirici, ayrıştırıcı telaffuzları, yasaklamaları niçiniyle toplumda ister istemez baskı iklimi oluştu. Tüm bu ve gibisi olaylar, Gezi’yi ortaya çıkardı. Evvelce verilen takipsizlik kararlarında ve beraat kararlarında, Gezi’nin insan hakları manasında demokratik talepleri lisana getirdiği, yasa dışı bir aksiyonun olmadığı vurgulanıyor. İleride demokratik taleplerde bulunacak insanları korkutmak, sindirmek amacıyla bize bu cezalar verildi. Siyaset için kurgulanan bir dava var. Siyasete ileride materyal vermek için bu karar ortaya çıktı.”

Hakan Altınay: Sayın Cumhurbaşkanı, kimi gaye alıyorsa ceza veriliyor

“Toplumu korkutmak, yıldırmak emeliyle bu dava ortaya çıktı. Bizim cürüm işlediğimize ait rastgele bir kanıt yok. Sonuç itibariyle Sayın Cumhurbaşkanı, kimi gaye alıyorsa ceza veriliyor. Adil bir yargılama yok. Siyasi iklim niçiniyle bize ceza verildi.”