Metinde anlatıcı türleri nelerdir ?

BebekBakicisi

Global Mod
Global Mod
Metinde Anlatıcı Türleri: Kim Kimdir, Ne Yapar?

Merhaba forumdaşlar! Bugün, edebiyatın o gizemli dünyasında biraz gezineceğiz ve "anlatıcı türleri" üzerine konuşacağız. Hadi itiraf edelim, anlatıcıların kim olduğunu her zaman anlamış mıyız? Hayatımızda ne zaman bir kitabı okumaya başlasak, sanki birinin gizlice bizimle sohbet etmeye başladığını hissederiz. Ama o kim? Yazar mı, karakter mi, yoksa bir tanrı mı? Bu yazıda, anlatıcı türlerini mizahi bir dille ele alarak biraz eğlenelim, bakalım kim ne yapıyor!

Birinci Tekil Anlatıcı: Ben, Ben, Ben!

Şimdi düşünün, birinci tekil anlatıcıyla bir arkadaş buluşması yapıyoruz. O kadar samimi ve kendine güvenli ki, "Ben" diyerek söze başlar. "Beni anlatan bir hikaye istiyorsanız, ben başlarım, çünkü bu dünya benim etrafımda dönüyor!" dercesine hikayenin başına oturur. O kişi hep "ben" diyerek anlatır, "Ben şöyle yaptım, ben böyle düşündüm" gibi. Her şey o kişinin gözünden görünür, yani sadece o kişinin kafasındaki düşüncelere erişebilirsiniz.

Erkekler için bu anlatıcı türü, stratejik bir hamle gibidir. "Bak, ben burada en önemli kişiyim ve her şey benim kontrolümde!" şeklinde bir yaklaşım benimsenebilir. Hadi, biraz ciddiyetle bakalım: Birinci tekil anlatıcıda, olaylar, kahramanın duyguları ve aksiyonları her şeyin önündedir.

Kadınlar içinse, biraz empatik bir yorum yapalım: "Bu anlatıcı, sadece kendi düşüncelerine odaklanmakla kalmaz, etrafındaki insanları da gözlemler. Bu yüzden ne kadar 'ben' dese de, onun dünyasında başkaları da var. Sadece kendi gözünden değil, başkalarının gözünden de görmek önemlidir." Yani birinci tekil anlatıcı, bazen herkesin hikayesini de taşır, dolayısıyla empatinin de güçlü olduğu bir anlatıcı türüdür!

İkinci Tekil Anlatıcı: Sana Duyurulur!

Hadi, bir de ikinci tekil anlatıcıya bakalım. Bu anlatıcı türü, biraz başkalarının işine karışan biri gibi düşünülür. "Sen" diye başlayan cümlelerle size sürekli bir şeyler anlatır. Evet, bir dakika, bu adam ya da bu kadın, gerçekten sana hitap ediyor! Anlatıcı size sürekli "Sen şunu yapmalısın, sen bunu hissedeceksin" der. Kafanız karıştı mı? Haklısınız, çünkü genelde "sen" dediğinizde, biraz da itiraz etme hakkınızı elinizde tutuyorsunuz.

Erkekler için ikinci tekil anlatıcı, çözüm odaklı bir yaklaşım sergiler. "Bunları yapmazsan, sonuçlarına katlanırsın!" tarzında bir tavırla size her şeyin doğru yapılmasını önerir. Ama unutmayın, bu anlatıcı, adeta bir askeri emir gibi işlev görür. O yüzden biraz sert ve bazen biraz da baskıcı olabilir.

Kadın bakış açısına gelecek olursak, ikinci tekil anlatıcı daha ilişki odaklı bir yaklaşım sergiler. "Sen şu an bunu hissediyorsun, ama bir de bakış açını değiştirip başka bir perspektiften düşün." Burada, empati devreye girer. Çünkü anlatıcı, sizin hislerinizi anlamaya çalışır ve sizinle bağ kurar. Hadi, şimdi eğlenceli bir soru soralım: Birisi size "Sen çok güzel bir insansın!" diye direkt hitap ederse, ne hissedersiniz? Cevaplarınızı bekliyorum!

Üçüncü Tekil Anlatıcı: Tanrı Gibi, Ama Biraz Gözlemci!

Bu anlatıcı türü, biraz Tanrıvari bir durum yaratır. Yani her şeyi bilir, her şeye hakimdir ve tüm karakterlerin iç dünyalarına ulaşabilir. Yani düşünün, bir baktığınızda kahramanın içindeki kasveti hissedebilirsiniz, diğer bakış açısında ise yanındaki kişi ne yapacağını bilemez. Bu anlatıcı her şeyi bilir ve istediği her şeye ulaşır. Ama aynı zamanda bir dış gözlemcidir, asla içeri girmeyi tercih etmez, sadece olan biteni gözlemler.

Erkekler için, bu anlatıcı türü biraz strateji gibidir. Çünkü her şeyi görebilirsiniz ama müdahale etmezsiniz. "Beni anlamanızı istemiyorum, sadece olayları izlemek istiyorum," diyen bir bakış açısı olabilir. Bu anlatıcı, her şeyin kontrolünü elinde tutar ama kimseye karışmaz.

Kadınlar ise biraz daha derin bir bakış açısına sahip olabilir. "Her şey gözlemleniyor, ama insanlar arasında bir ilişki de var. Beni izleyin, çünkü ben etrafımdakilerin duygularını ve içsel mücadelelerini anlayabiliyorum." Biraz daha empatik, ama aynı zamanda gözlemleyici bir anlatım tarzı. Özetle, kadınlar her zaman olayların sadece yüzeyine bakmaz, kalbine de inerler.

Tartışma Zamanı: Anlatıcı Kim?

Şimdi forumda biraz etkileşim yapalım! Sizin favori anlatıcı türünüz hangisi? Birinci tekil mi, ikinci tekil mi, yoksa üçüncü tekil mi? Hangi anlatıcı türü sizi daha çok etkiler? Yoksa sizce anlatıcıların da kişilikleri olabilir mi? Mesela, "Ben sadece çözüm odaklıyım!" diyen biri, birinci tekil anlatıcı gibi olabilir mi? Ya da, "Hadi bakalım, sen şunu hissedeceksin!" diyen biri, ikinci tekil anlatıcı mı olur? Gelin, bunu birlikte tartışalım!

Hadi başlayalım, kim kimin anlatıcısı, kim kimin kahramanı?