Meloni, AB atamalarına karşı sert tutum sergiledi: “Yanılıyorlar”

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Nihayet karar verme anı geldi. Avrupa Konseyi'nin Avrupa Birliği'ndeki yeni üst düzey pozisyonlara yeşil ışık yaktığı gecede, Giorgia Meloni yeniden teyit etmekten kaçınır Ursula von der Leyen Avrupa Komisyonu'nun başında yer alıyor ve Portekiz sosyalistinin adaylığına hayır oyu veriyor Anthony Sahili Avrupa Konseyi ve Estonya Liberal Partisi Başkanı olarak Kaya Kallas AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi olarak. İtalya Başbakanı, EPP, S&D ve Renew'in İtalya'ya karşı uygulayacağı “şömine mantığı” ve “conventio ad excludendum”a karşı içeride gürledikten sonra sert bir çizgi seçti; bu, onun görüşüne göre, en üst düzey görevler için adaylıklarda 'paketlerini' önceden paketleyerek.

Çalışmanın sonunda, önce bir tweet ve ardından bir basın toplantısında Meloni pozisyonunu yineledi: “Fratelli d'Italia'nın lideri şöyle açıklıyor: Popülerler, Sosyalistler ve Liberaller tarafından yeni Avrupalı liderler için formüle edilen öneri, Yöntem ve esas olarak yanlış olan vatandaşlara ve bu vatandaşların seçimlerle aldıkları emarelere saygımdan dolayı bunu desteklememe kararı aldım”. Von der Leyen'in adaylığına ilişkin görüşünü açıklamak zorunda kalacak olan Avrupa Parlamentosu'nun açıklaması bekleniyorKomisyon üyelerinin atanmasına ilişkin müzakereler ön planda: Başbakan, “Sonunda İtalya'ya Avrupa'da hak ettiği ağırlığı vermek için çalışmaya devam ediyoruz” diye yazıyor.

Yeni yasama organının ilki olan Avrupa Konseyi'nin perdesi indiğinde, Palazzo Chigi'deki kaynaklar Meloni'nin seçiminin gerekçesini açıklıyor ve İtalyan başbakanının diğer 26 AB ülkesinin liderleri önünde muhalefetini nasıl ifade ettiğinin altını çiziyor popüler müzakerecilerin, sosyalistlerin ve liberallerin profil seçiminde izledikleri yönteme, Costa ve Kallas'a karşı oy kullanmaya.

Von der Leyen'in Komisyon Başkanlığı'na aday gösterilmesi konusunda ise aynı kaynaklar, EPP adayı von der Leyen'i destekleyen Antonio Tajani ile yeni adaylıklarda “darbe” kokusu alan Matteo Salvini gibi farklı yönelimlerin bir arada bulunduğu, “hükümet çoğunluğunu oluşturan partiler arasındaki farklı değerlendirmeler doğrultusunda çekimser oy kullanılmasına karar verildiğini” vurguluyor. Palazzo Chigi şimdi von der Leyen'in “programatik çizgilerini” öğrenmeyi ve “İtalya'nın rolü hakkında bir müzakere başlatmayı” bekliyor. Roma'nın Komisyon başkan yardımcılığı ve ağır sorumluluklara sahip bir komiser isteyerek bu rolü üstlenmeyi amaçladığı bir rol: söz konusu isimler arasında Uyum ve İyileşmeden sorumlu komisyon üyesi olarak Brüksel'e taşınabilecek Avrupa İşleri Bakanı Raffaele Fitto da var Plan.

Meloni, gece geç saatlerde gazetecilere tavrını yineledi: “İtalya'nın rolünü, ağırlığını ve vatandaşlarının iradesini ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum.. Meloni, İtalya'ya, hükümetin ifade ettiği sempati nedeniyle değil, kurucu ülke ve Avrupa'nın üçüncü ekonomisi olduğu için hak ettiği şeyin verileceğini garanti ediyor. Avrupa'nın İtalya ile iyi çalışması bir zorunluluktur. Meslektaşlarımın saygısını kazandım çünkü her şeyi düşündüğüm gibi söylemeye alışkınım. İki yüzlü olmadığım için saygı duyuyorum” dedi.

Başbakan, İtalya'ya misilleme yapılacağı hipotezine inanmadığını söyledi bu gece hayır cevabından sonra: “Eğer durum böyle olsaydı utanç verici olurdu. Bunu göz ardı ediyorum.” Palazzo Chigi sakini, Ursula'nın tekrarı için Parlamento'daki olası desteğin, AB yürütme başkanının uygulamayı planladığı önlemlere ve İtalya'ya verilecek ağırlığa bağlı olacağını açıklıyor: “Konu Ursula von der Leyen değil fakat ileriye taşımayı planladığı politikalar nelerdir? Adı geçen diğer isimlerde de olduğu gibi (Costa ve Kallas, ed.) hiçbir yanıtımız yok”. Bu nedenle her şey hâlâ mümkün.

Atamalarda, Meloni'nin siyasi grubu olan ECR'nin kendisi sağlam olmaktan çok uzaktı. Örneğin, Konsey'deki diğer tek muhafazakar lider olan Çek Başbakanı Petr Fiala, 'üst düzey görevlere' onay verdi. Ve egemenlikçi cephenin bir diğer kahramanı olan Macar Viktor Orban'a gelince, bu davadaki pozisyon von der Leyen'e karşı, Costa'dan ve Kallas'tan yana çekimserdi. Ancak Meloni, izolasyondan söz edildiğini duymak istemiyor: “Bence İtalya'nın rolü başkalarının ne yaptığını beklemek ve onları takip etmek değil. Liderliğin, birinin sizin var olduğunuzu fark etmesinde yattığına her zaman inandım”. Bu arada, Avrupa Parlamentosu'nda, Meloni'nin grubu Polonyalı Pis'lerle olası ilk anlaşmazlıkla boğuşuyor.

“ECR'de pozisyonlar üzerinde müzakere ediyorlar. Önümüzdeki hafta tekrar bir araya geleceğiz ve nasıl sonuçlanacağını göreceğiz”, İtalyan ECR kaynakları Adnkronos'a, partisi Pis'in Avrupa Parlamentosu'nda bir Orta-Doğu Avrupa grubu oluşturma olasılığını araştırdığını açıklayan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin 'Politico' ile yaptığı röportajı yorumlayarak açıkladı. Polonyalı milletvekillerinin çekilmesi durumunda, Meloni'nin grubu Eurochamber'daki en büyük grup olarak üçüncü sıraya veda etmek zorunda kalacaktı. Müzakerelerdeki etkisi üzerinde açık yansımaları olacaktı. (Muhabir Antonio Atte'den)

Ayrıca okuyun