Katar Askeri Hava Aracı ve Takviye Personeli’nin Türkiye’de süreksiz konuşlanması konusundaki teknik düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Katar Askeri Hava Aracı ve Takviye Personeli’nin Türkiye’de süreksiz konuşlanması konusundaki teknik düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı. 15 Eylül tarihindeki Resmî Gazete’nin yinelenmiş sayısında, “2 Mart 2021 tarihinde imzalanan ve 7386 sayılı kanunla onaylaması uygun bulunan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Katar Devleti Hükûmeti içinde Katar Askeri Hava Aracı ve Dayanak Personeli’nin Türkiye Cumhuriyeti topraklarında süreksiz konuşlanması konusunda teknik düzenlenme”bin onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. ve 3. Unsurları mucibince karar verilmiştir.” denildi.

Düzenlemede şunlar kaydedildi:

*Gönderilen hava araçları ve işçisinin TC Genelkurmay Başkanlığı tarafınca müsaade edilen üs ve bölgelerde süreksiz konuşlanma mühleti her iki tarafın yetkili makamlarının onayı ile belirlenir.

*Bu teknik düzenleme kapsamında konut sahibi ülke tarafınca kabul edilecek işçi ve hava aracı sayısı evvelde koordine edilerek mesken sahibi ülkenin imkanlarına nazaran konut sahibi ülke tarafınca belirlenir, lakin gönderen ülkenin konuşlanacak hava aracı sayısı 36’dan, gönderilen işçi sayısı 250’den çok olamaz.

*Ev sahibi ülke, gönderen ülke işçisinin eğitimi hedefiyle havaalanının ve hava alanının kullanılmasına müsaade eder.

*Katar hava araçlarının Türk hava alanında icra edilmesi planlanan eğitim uçuşlarınında, başka Türk hava alanını kullanan uçuşlardan ayırt ediciliğinin sağlanması maksadıyla KAT /TRA/20/ 001 ile başlayan DDUİ numaraları kullanılır.

*Gönderen ülke askeri hava araçlarının tüm faaliyeleri mesken sahibi ülkenin yetkili makamlarının ön onayına tabidir. Gönderen ülke çalışanının harbe hazırlık gayesiyle icra edeceği eğitim uçuşları meskene sahibi ülke üs /meydan kumandanı ile öncesinden koordine edilir.

*Bu teknik düzenleme kapsamında faaliyette bulunan işçi milletlerarası ve konut sahibi ülke uçuş kurallarına, hava alanı uyum yöntemlerine ve NOTAM’lar uymakla yükümlüdür.

*Ev sahibi ülke daha evvelinde gönderen ülkeye tahsis edilmiş hava alanını ve gönderen ülke uçağının rotasını değiştirme yahut faaliyetini iptal etme yetkisine sahiptir.

*Gönderen ülkenin Türkiye içerisinde icra edeceği eğitim uçuşları mümkün olabildiğince ulaştırma nazaranvleri sırasında icra edilir. Bu kapsamda gönderen ülke konuşlandıracağı hava ulaştırma araçlarının mesken sahibi ülkenin askeri ekipmanlarını, gereçlerini, tehlikeli unsurlarını, mühimmatını, çalışanını yahut insani yardım gereçlerini Türkiye ortasında ve haricinde taşınma ve havadan atma /atlama emeliyle kullanılmasına müsaade eder.

*Ev sahibi ülkenin takviyeye gereksinimi olması durumunda şayet gönderen ülkenin yetkili makamları tarafınca uygun bulunursa, gönderen ülkenin envanterinde bulunan diğer hava ulaştırma araçlarının mesken sahibi ülkenin askeri ekipmanlarını, materyallerini, tehlikeli unsurlarını, mühimmatını, çalışanını ve insani yardım gereçlerini Türkiye ortasında ve haricinde taşınması gayesiyle kullanılmasına müsaade eder.

*Gönderen ülke uçağı, konuşlanılan konut sahibi ülke hava üssünden, meydanından hareket eder. Lakin, gönderen ülke uçağı mesken sahibi ülke ile koordine ederek eğitim, tatbikat yahut gereç nakli için süreksiz olarak diğer bir hava meydanı ya da üssü kullanabilir.

*Gönderen ülkenin ulaştırma uçağı sortilerinde, konut sahibi ülkenin idare kural ve düzenlemelerine nazaran icra edildiğini gözetlemek üzere, kokpitte bir gözlemci mesken sahibi ülke ulaştırma pilotu bulunur. Gözlemci pilot, gönderen ülkeye daha önce tahsis edilmiş hava sahasını veya gönderen ülke uçağının rotasını bakılırsavin gerektirdiği hallerde değiştirmeye yetkilidir.

*Benzer biçimde, gönderen ülke, mesken sahibi ülkenin ulaştırma uçağı sortilerinde, taşınan konut sahibi ülke gereci ve konut sahibi ülke işçisi ile ilgili Türk Hava Kuvvetleri Birliği Sistemleri konusunda idari işleri yürütmek hedefiyle bir konut sahibi yükleme teknisyeni bulundurur.

*Yukarıda belirtilen konuların uygulama yordamlarına yönelik muhtaçlık duyulması halinde bir Standart Harekât Yöntemleri dökümanı düzenlenir.

*Gönderen ülkenin, mesken sahibi ülkede eğitim ulusu gayesiyle muharip jet uçaklarını da konuşlandırması durumunda bu uçaklarla icra edeceği eğitim uçuşlarında, uçusun mesken sahibi ülke hava alanı idare kural ve düzenlemelerine nazaran icra edildiğini gözetlemek üzere kolunda uçan bir konut sahibi ülke hava aracı planlanır. Muharip jet uçağı uçuş metotları ile farklı bir SHU dökümanı düzenlenir.

*Gönderen ülkenin uçaklarında bulunan foto, keşif, istihbarata yönelik elektronik teçhizat, sensörler mesken sahibi ülke müsaade vermediği sürece Türk hava alanında kapalı pozisyonda bulundurulur.

Düzenlemenin devamı için