Karar müellifi Akyol: Erdoğan öteden beri “devletin anonim şirket üzere yönetilmesi”ni savunmakta

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Karar yazarı Taha Akyol, Muğla Valiliği’nin AKP propagandası yaptığı paylaşımları eleştirerek “Erdoğan’ın öteden beri “benim bakanım… benim savcım… benim valim” söylemi bilinmektedir. Devlet idaresinde kamu hukuku temel olduğu biçimde, Erdoğan öteden beri “devletin anonim şirket üzere yönetilmesi”ni savunmaktadır. CB sistemi iktidar partisine işte bu imkanı verdi: Kuvvetler ayrığının “ayak bağı” olmaktan çıkarılması ve 3 Sayılı CB Kararnamesiyle, Cumhurbaşkanı’na isteği an istediği kamu nazaranvlisini değiştirme yetkisi vermesi… bu biçimdece yalnızca parti yanlısı değil, “kişisel sadakat” kıstasıyla epeyce geniş atamalar yapıldı” sözlerini kullandı.

Akyol, “Bütün yetkileri tek elde toplayan CB sisteminin tabiatından gelen bu temel sorun sebebiyle, “kırılganlıklar karşısında kurumlar faal siyaset geliştirip uygulayamıyor.” Tam tipik örnek, Merkez Bankası’dır… Bakan Nebati de “önemi kaybetti” demişti. Kendi kamu kurumlarının değerini kaybettiren, meseleler karşısında kurumları ‘Külliye’ye soralım’ durağanlığına iten sistem… Doğal yükselmenin yolu da “bizden” olmak… CB sisteminde her şey niçin geriye gitti, açık değil mi?” diye yazdı.

Yazının tamamı için …