Juan Mata: “En büyük isteğim taraftarla şampiyonluk kutlamak”

Leila

Global Mod
Global Mod
Galatasarayımızın yeni transferlerinden dünyaca ünlü İspanyol futbolcu Juan Mata Garcia, Galatasaray Televizyonu’na özel açıklamalarda bulundu. Galatasaray’a geliş sürecinden mesleğine dair değerli ipuçları veren Mata’nın yaptığı açıklamalar şöyle:

GALATASARAY FORMASI İLE BİRİNCİ MAÇ

İlk kere Galatasaray forması giydiğim için hayli gurur duydum Arkadaşlarımla birbirimize alışmaya başladık. birlikte oynuyor olmamız ve binlerce taraftarın olduğu dostluk maçında alanda olmak sahiden şahane bir histi.

JUAN MATA’NIN PERFORMANSI

Uzun bir ortadan daha sonra, idman yapmamış ve ekiple oynamamış biri olarak alanda olmak benim için kıymetliydi. Kendimi gözlemleme gereksinimi hissettim. Arkadaşlarımla âlâ bir ilişki kurabildiğimi ve düzgün bir performans çıkarabildiğimi gördüm. ötürüsıyla oynadığım için memnun oldum.

TRANSFER SÜRECİ

Süreç hayli süratli gelişti. Çok süratli bir biçimde imzaları attık. Mesleğimin bu periyodunda Galatasaray üzere büyük bir kulüpte oynamaya gereksinimim vardı. Buraya, şampiyon olmak için, unvanlar kazanmak için ve natürel ki sahiden oynamak için geldim. Ve bunu da epeyce istiyordum. ötürüsıyla süratli bir biçimde gelişti. Transfer devri bitmek üzereydi. Benim menajerim de hocamızla fazlaca süratli bir biçimde konuşmaları gerçekleştirdi. Biz de aslına bakarsan fazlaca heyecanlıydık buraya gelmek için. Süratli bir biçimde uçağa atladım ve transfer periyodu kapanmadan evvel buraya geldim.

MATA’NIN FUTBOL KARİYERİ

Benim aslında Türkiye ile bağım epey eskiye dayanıyor. Benim, İspanya ulusal grubuyla maçımı hatırlarsak, birinci olarak Bernabeu’da Türk Ulusal Ekibi ile karşılaşmıştık. İkinci maçımız da burada İstanbul’da eski Ali Sami Yen Stadımızda oynamıştık. O yüzden, bu biçimdedan gelen bir temasım var Türkiye ile….

Valencia’dan daha sonra Chelsea’ye geçtim. Akabinde Manchester United’da 8 yıl geçirdim. Çok kusursuz taraftarlar ve kusursuz statlar vardı orada. Çok keyif aldım. Hoş bir meslek geçirdiğimi düşünüyorum. Artık de bu hoş kentin (İstanbul) tadını çıkarmaya çalışıyorum. Burada da fazlaca heyecanlıyım. Çok hoş bir yere geldim.

TÜRKİYE’DE OYNAMA HAYALİ VAR MIYDI?

Geçmişte burada (Türkiye’de) oynamıştık lakin bir kadroda olduğun vakit, öbür bir kadroya gitmeyi hayal etmek fazlaca sıkıntı. Zira bu biçimde kendi ekibinize odaklanmış oluyorsunuz. Bursaspor ile, Fenerbahçe ile, Başakşehir ile oynadık. Çok büyük Türk oyuncular vardı. örneğin Arda Turan üzere. Onları gördüğüm vakit heyecanlanıyordum, ne kadar hoş oynuyorlar diye düşünüyordum bu biçimdelar.

MATA’NIN GÖZÜNDEN GALATASARAY

Çok uzun vakit geçirmedim ancak büyük bir güç var burada. Sahiden bir arada çalıştığımız herkes bize yardımcı oluyor. Mükemmel bir atmosfer kurulmuş durumda. Yabancı arkadaşlarla da, Türk arkadaşlarla da sahiden sıkı bir bağlantı kurabildik. Yalnızca sahanın ortasında değil, sahanın haricinde da, insani bedeller olarak baktığınızda birbirimiz ile güzel ahenk sağlayan, hayli kaliteli beşerlerle bir arada olduğumuzu hissediyoruz.

İstanbul’u hayli fazla görmek için vaktim olmadı. Ama bence epey büyük bir kültür var burada. Çok büyük bir tarihin kesimi beraberinde. Onu da fazlaca görmek istiyorum. Biraz daha vakte gereksinimim var. Bu büyük kenti görmek ve tanımak için daha fazla vakte gereksinimimiz olduğunu düşünüyorum.

OKAN BURUK’A DAİR DÜŞÜNCELERİ

Okan Hoca ile yaklaşık iki haftadır çalılşıyoruz. Yeni tanıştık lakin Başakşehir’in hocası olduğu vakit onlara karşı oynamıştık. Ve burada onlara kaybetmiştik. Çok büyük bir insan olduğunu düşünüyorum. Oyuncularıyla yakın alakalar kuran bir insan olduğunu düşünüyorum. Hatta bizimle birlikte idmanlara çıkıyor ve kalitesini gösteriyor. Hakikaten şayet bizim ile birlikte oynayabilseydi hayli şanslı olurduk.

GALATASARAY’IN YENİ TRANSFERLERİ

Büyük gruplardan hakikaten en üst düzeydeki oyuncuları getirmek için büyük efor sarf etti kulüp. Hem, Türk oyuncular birebir vakitte yabancı oyuncular olarak düşündüğümüzde takımımız hakikaten kaliteli. Bütün oyuncular epeyce kaliteli. Ve varsayımım o ki, hocamız da bu oyuncuların kalitesinden mutlu. Bir grubun şampiyon olması için birlik olması gerekiyor. Bireyler tarafınca kazanılmıyor şampiyonluklar. ötürüsıyla birbirimizi tanımaya devan ediyoruz. Bu tanımanın kararında da daha güzel bir kadro üzere oynamayı öğreniyoruz. En sonunda da şampiyon olmak için gayrete devam ediyoruz.

MATA’NIN EKİBE UYUMU

Kaptanımız Muslera olsun, Icardi olsun, Torreira olsun, Sergio olsun hepsiyle hayli rahat biçimde bağlantı kuruyorum tıpkı lisanı konuştuğumuz için. Birbirimize yardımcı oluyoruz. bununla birlikte, kulüp tarafınca sizler de fazlaca yardımcı oluyorsunuz.

FUTBOL MESLEĞİNDEKİ TEK EKSİK; LİG ŞAMPİYONLUĞU…

Süper Ligi hocamızla, grup arkadaşlarımızla birlikte kazanmak eksiksiz olur. Üstün Lig şampiyonu olmak için çalışıyoruz. Şampiyon olduğumuzda da, taraftarımızla bir arada kutlama yapmak şu anda en çok istediğim şey.

GALATASARAY TARAFTARI

Gerçekten epeyce farklı bir taraftar var burada. Büyük kulüplerde fazlaca tutkulu taraftarlar evvelinde görmüştüm. Lakin buraya geldiğimde, bilhassa iki hafta evvelki lig maçını tribünde izlerken, oradaki taraftarın bizi tutkuyla destekliyor olması hakikaten farklı bir düzeydi benim için. Konuttaki maçlarımızda, stadımızdaki maçlarımızda, kendimizi göstermek için onların da bize takviyesi gerekiyor. Daha fazla puan kazanmamız için bir arada olmamız gerekiyor. Ve taraftarın bu tutkusu epeyce değerli diye düşünüyorum.

GENÇ OYUNCULAR

Kerem ve Yunus için konuşmak gerekirse, kanatta bize epeyce yardımcı olan, teğe birde epeyce düzgün oyuncular. Genç olduklarını da düşünürsek, sahiden çok kaliteli oyuncularımız var. Onlar için devamlı olmak kıymetli. Hem bizim maçlarımızda birebir vakitte ulusal kadroda oynamaları açısından sürekliliğe gereksinimleri olduğunu düşünüyorum. Daima en üst düzeyde oynamaları için. En üst düzeydeki oyuncu ile öteki oyuncular içindeki fark bence yalnızca mentalite farkıdır. En üst düzeyde oyuncu olmak için her gün idman yapmak, kendini önemli bir biçimde o idmana vermek gerekiyor. Bunu yaptıktan daha sonra aslına bakarsan her oyuncu üst düzeyde olur. Ben Mata olarak, onlara bu usul bir tavsiye verirdim.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Bence futbolcular olarak bu sorumluluğu farketmemiz gerekiyor. Biz futbolcular olarak özel bir yerdeyiz. O özel yerde olmanın da getirdiği kimi sorumluluklar var doğal ki. Sporun, bilhassa de futbolun insanlara alışılmadık bir biçimde yaklaşma özelliği var. 2017’de kurduğumuz Common Goal’de olağan hayat ile futbolu birleştiriyor ve maaşımızın belirli bir yüzdesini bağışlıyoruz. Toplumu daha sürdürülebilir ve yakın biçimde tutacak biçimde bir proje yapalım istedik. Birinci başta tek bir oyuncu olarak başladım. Şu anda 300’den çok oyuncumuz var bu proje ortasında. Ve sahiden çok yararlı olduğunu düşünüyorum, futbolla birlikte toplumu oluşturması ve yardımcı olması açısından.

OSCAR VAKFI VE HİNDİSTAN

Çok hoş bir his. Kendini tamamlanmış hissetmeni sağlayan bir his. Yardımcı olmaya çalıştığın insanları ziyaret edip onlarla tanışabilmek, yüz yüze gelebilmek nitekim çok güzel bir his. Dünya etrafında Oscar Vakfı da (Organisation for Social Change Awareness and Responsibility) başka çalıştımız vakıflar da nasıl işler çıkarıyorlar, ne kadar büyük işler çıkarıyorlar, onu gidip görmek epeyce hoş bir histi. Biz üyeleri olarak, bu vakıflar nasıl çalışıyor, neler yapıyor, ne kadar efor sarfediyorlar, onu görmek nitekim hayli güzelimize gidiyor. hem de her insanın katılabileceği, dünyanın en büyük kulübünü kurma bahtı yaratıyor. O da nitekim kusursuz bir his.

ASLA PES ETMEYİ DÜŞÜNMEDİM

hiç bir vakit sahiden bırakmayı düşünmedim. Zira hayalim profesyonel futbolcu olabilmekti. Ve bu, hayatta karşıma çıkan tüm mahzurları geçmek için motivasyonum oldu. Her seferinde başarılı oldum. Ve bu çabayı ebediyen sürdürdüm.

HAYATINDAKİ KAHRAMAN

Babam, annem ve natürel ki kardeşim derdim. Babam futbol oyuncusuydu. Çok küçük olduğum vakit içinderdan itibaren beni alanlara gdolayıyordu. Annem, babam ve kardeşimin dayanakları yardımıyla kendimi geliştirebildim. Eğitimimimde ve kim olduğumda epeyce büyük hisse sahibidirler. Onlar yardımıyla bu yerlere geldim. Onların dayanağı ile geldim.

64 NUMARANIN ANLAMI

Önemli bir numara olduğu için genelde 10 numara ile çıkıyordum maçlara. Hoşuma gidiyordu. Futbolda kıymetli olan ofansif orta sahanın giydiği bir numaraydı. Manchester United’da da 8 numara ile alana çıkıyordum. Küçüklüğümden beri hoşuma giden bir numaraydı 8. Ve orada gururla taşıdım 8 numarayı. 10 numarayı Rooney gidiyordu, ondan alabilmek hayli zordu. (gülerek) Annem geçen yıl vefat etti. 1964 doğumlu kendisi. O yüzden her vakit benimle olduğunu hissetmenin bir yolu olarak düşündüm ve 64 numarayı giydim. Babam da birebir yıl doğmuş. 64 numarayı giydiğimde onları yanımda hissediyor üzereyim.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Real Madrid B’de 18 yaşındayken, oynadığım periyotlarda başladığım bir spor marketing kısmı vardı. bu biçimdedan beri eğitimimi devam ettiriyorum. Madrid’den ayrıldıktan daha sonra bunu devam ettirebilmek sıkıntı oldu. Hala eksiklerim var ancak ileride onu da tamamlayacağım. Spor idaresi üzerine, antrenörlük üzerine son senelerda bilhassa masterler da yaptım, kurslara da katıldım. Orada da devam ediyorum beraberinde. Lakin şu an odaklandığım şey futbol. Ancak bunun yanında öbür bir şey yapmayacağım manasına gelmiyor bu. Kendimi öbür şeylerde de geliştirebilmem gerekiyor.