İtalya-GB, Meloni göçmenler üzerine Sunak hattını evlendirdi

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Roma’da, dingin, Oda Savunması ve Senato’ya çifte evetle, ya da neredeyse, geri döner. Dünkü çoğunluk kaymasının ardından Parlamento, muhalefetin homurdanmaları arasında Def’ı onayladı. Yol haritası onaylandı: CDM, Pazartesi günü işçi bayramı olan saat 10’da yapılacak. Giorgia Meloni, Londra’daki görevinin ikinci gününde gülümseyerek karşılıyor. Fuşya takım elbise, refakatçi ve kızı yedekte, önce Policy Exchange çalışma merkezi tarafından kendisine verilen Grotius ödülünü alıyor, ardından Londra’daki İtalyan büyükelçisinin rezidansındaki resepsiyona katılıyor. Burada Birleşik Krallık’ın siyasi ve ekonomik düzeniyle tanışır, kendisini özçekimler, gülümsemeler ve kadeh kaldırmalarla bekleyen 400 konuk. Ancak muhabirler dünkü kazadan sonra rakamlardan endişe duyup duymadığını sormak için ona yaklaştığında, “Israr ettim – tekrarlamak için geri dönüyor – o: Politik bir işaret görmüyorum, o bir ihmaldi. Parlamentoda uzun yıllar geçirdim, olabilir ama bir daha asla olmamalı” dedi.

Ayrıca oku

Sadece yöntemin incelenmesi gerekiyor, çünkü Grillini’nin istediği milletvekili sayısının ‘makaslama’ yapılması, TBMM’deki tedbirlerin ömrünü zorlaştırıyor. Ama kazanan takım değişmez. VE Meloni için başka tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için müsteşarları değiştirmek söz konusu bile olamaz.: “İkili ofislerin değiştirilmesi hipotezini tasavvur etmiyorum. Hükümetin iyi çalıştığına inanıyorum ve şu anda herhangi bir şeyi gözden geçirme niyetim yok. Ancak, sayılar garanti edilmelidir”.

Hatalar hariç, bugün ona güven veren rakamlar. GSYİH verileri, ilk çeyrekte %0,5 büyüme ile maksimum bir toparlanmaya işaret ediyor. Kendisine piyasaların endişelerini soran muhabirleri “Gerçeklere bir bakalım” diye davet ediyor. Ayrıca göçmen dosyası konusunda da Meloni geri adım atmıyor. Konuyla ilgili sert yumruğuyla ünlü Rishi Sunak ile yapılan anlaşma tamamlandı, üstelik dün Downing Street’te imzalanan Memorandum’da İtalya ve İngiltere acil bir tavır değişikliği talebini kağıda döktü. Financial Times, İngilizlerin çok daha sert bir formül için bastırdığını, ancak Roma’nın Avrupa ile sürtüşmeyi önlemek için yavaşlayacağını iddia ediyor. Gerçek şu ki başbakan, Sunak hattını çok takdir ettiğini bir kez daha yineliyor. Downing caddesi planında Doğu Afrika ülkesine gönderilen düzensiz göçmenlerle Ruanda’nın zorlu davasında da savunduğu. Öyle ki, Meloni’nin uygunsuz ve uygunsuz bulduğu bir terim olan ‘tehcir’den bahsediliyor.

“Sürgün ilkesine katılmıyorum – aslında Meloni diyor – kullanılan terimin ciddiyetini anlamıyorsunuz. Bunu bir sınır dışı etme olarak değil, özgür devletler arasında insanların güvenliğinin sağlandığı bir anlaşma olarak görüyorum. Sınır dışı edilmekten bahsetmenin ya da Ruanda’nın haklara saygı duymayan ve yetersiz ya da değersiz bir ulus olacağını öne sürmenin, olayları ırkçı bir şekilde yorumladığını düşünüyorum”.

Ve hatta yasadışı yollardan girenlerin önleyici gözaltında tutulması konusunda bile, İngiliz hükümeti tarafından ileri sürülen ve AB tarafından sert bir şekilde eleştirilen bir hipotez, “sorun” yasadışı göçmenleri “suçlu saymak değildir, ancak yasadışı bir şeyden onlar sorumludur. Bu yasa dışıdır. Bir milletin hudutlarını, kurallarına riayet etmeden geçmek”.

Meloni, ilk olarak Kuzey Afrika’da bir sıcak nokta hipoteziyle oynadığını iddia ediyor. Sunak’ın istediği ve peşinde olduğu gibi göçmenleri Ruanda’ya göndermek, “öngördüğümüz bir girişim değil – yine de bunu açıkça belirtiyor -. aynı yerlerde bu yardımcı oluyor. Üçüncü ülke olması “anlamına gelmiyor” çünkü “baskıyı hafifletmek için ne kadar çok çözüm bulunursa o kadar iyi”.

Aksine, başbakan için, herkesi bir araya getirecek çözümlere rağmen iyi ve kötü olarak bölünmüş bir dünya ile çarpıtılan anlatıdır. “Nasıl anlatıldığına dikkat edin, çünkü bana öyle geliyor ki aynı şeyleri yapan hükümetlerin kökeniyle bağlantılı çok şey var ve uluslararası ilişkilerimi iyi tutmak istediğim için örnek vermeyeceğim… – diye devam ediyor – Bazı durumlarda bunu görmezden geliyorlar, diğerlerinde ise sadece sorunları çözme girişimi olan sorunları abartıyorlar, bu sorunlar yoğunlaştığında kontrol edilmesi daha zor tepkiler verme riski taşıyor”.

“Sorunları ideolojik yaklaşımlarla değil, pragmatizmle ele almaya çalışalım”, Tunus’un temerrüde düşmesi durumunda göç dalgası çok güçlü bir ivme kazanır, “peki ne yapmalı?” diye soruyor Meloni, gözleri genişliyor. Onun inançlarıyla güçlenerek, son birkaç özçekimi yapmasına izin verir, arkadaşı Andrea Giambruno’yu ve orada burada bırakılan şerbetçiotu ve çizimler arasındaki resepsiyonun konuk yıldızı küçük Ginevra’yı kurtarır – bu nedenle sayısız misafirle vedalaşır ve uzaklaşır. Büyükelçilik. Başbakan kendisine City’de ailesiyle birkaç saat daha izin verecek olsa da resmi ziyaret burada sona eriyor.