İsmail Saymaz: Anayasa Mahkemesi’ne kayyum atanıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Halk TV muharriri İsmail Saymaz, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçimleri için İrfan Fidan’ın adaylığını açıklamasının yargıda taşları yerinden oynattığını yazdı. AYM’nin HDP Davası’nda Hazine yardımına bloke konmasına yediye karşı sekiz oyla “evet” demesinin Beştepe’yi telaşlandırdığını tabir eden Saymaz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Fidan’ın seçilmesini istediğini lakin bunun AYM’deki yargıçları rahatsız ettiğini yazdı. olan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan’a üç sefer çıkarak, Zühtü Arslan’la devam edilmesini istediğini söz eden Saymaz, “Eğer ikinci ihtimal gerçekleşirse, ki ben o denli olacağını iddia ediyorum; Fidan’ın bir mahkeme lideri değil, Cumhurbaşkanı’nın kayyumu; AYM’nin de mahkeme değil, Beştepe Hukuk Ofisi olduğu tescillenecektir” dedi.

Saymaz yazısında şunları kaydetti:

Sekiz yıldır başkanlık koltuğunda oturan Prof. Zühtü Arslan’ın ikinci devri biterken, aday olması beklenmiyordu. Zira iktidar tarafınca atanmış olsa da Arslan, bağımsız bir çizgi izledi ve hukuka sadık kaldı. Bu yüzden sık sık Erdoğan’la karşı karşıya geldi. Arslan’dan daha sonra ibre, iktidar yanlısı Basri Bağcı yahut Rıdvan Güleç’e döndü. Bu iki isim Beştepe’den onay almadı. Akabinde Saygıdeğer İnce’nin ismi geçti. Lakin en kıdemsizi İnce’ydi. Derken… Fidan’ın, Beştepe’nin işaretiyle üzerine aday olması AYM’deki yargıçları rahatsız etti. Yargı etraflarından tesirli bir isim şunları söylüyor:

‘Fidan’ın seçilmesi tartışma yaratacak. Mahkeme huzursuzluk yaşıyor. aslına bakarsanız Fidan’ın Yargıtay’dan seçilmesine de reaksiyon vardı. Artık ‘Mahkemenin geleneğinin olması lazım, kıdemsizler aday olmamalı diye temalışuyor. Olağanda, üyelerin ortalarında istişare yapması, ‘Şu arkadaşta mutabakata vardık’ diyerek, ülkeyi rahatlatmaları gerekirdi. Lakin Cumhurbaşkanı’nın dileği bu biçimdeymiş.’

niçin öyleymiş? Sav o ki… AYM’nin HDP Davası’nda Hazine yardımına bloke konmasına yediye karşı sekiz oyla, yani ucu ucuna “Evet” demesi Beştepe’yi telaşlandırdı. Yargı üyesine göre bu, “Mahkemenin gelecekte enteresan kararlar verebileceği kaygısını doğurdu.” ötürüsıyla Beştepe, ‘endişeleneceği’ kararların çıkmasın diye AYM’nin başında bir kayyum görmek istiyor.

Fidan’ın adaylığı yüksek yargıda taşları yerinden oynattı. Argüman o ki Hak-Yol diye de bilinen Nakşibendiliğin İskenderpaşa koluna yakın olan TBMM Lideri Mustafa Şentop, Erdoğan’a üç sefer çıkarak, Arslan’la devam edilmesini istedi. Erdoğan, bu teklifi reddetti. Yüksek yargıda kilit pozisyondaki Hak-Yol’cuların Fidan’a karşı olduğu belirtiliyor. İktidara yakın çevreler Fidan’ın atanma öne sürülen nedeni olarak, Hak-Yol aktifliğini kırmak olarak açıklıyor. Erdoğan’ın bildik taktiği devreye giriyor. FETÖ’yü tasfiye etmek için Hak-Yol… Hak-Yol’u tasfiye için Fidan! Bir tarikattan başkasına ve bir hukuksuzluktan ötekine savruluş!

Saymaz, “Eğer ikinci ihtimal gerçekleşirse, ki ben o denli olacağını iddia ediyorum; Fidan’ın bir mahkeme lideri değil, Cumhurbaşkanı’nın kayyumu; AYM’nin de mahkeme değil, Beştepe Hukuk Ofisi olduğu tescillenecektir” görüşünü savundu.

Yazının tamamını okumak için .