G7 ve Meloni, Rus varlıkları konusunda 'tarihi' bir anlaşma imzaladı ancak Macron ile kürtaj konusunda bir anlaşmazlık var

Urfalı

Global Mod
Global Mod
“Krem şanti” olabilir, ancak tüm zirveyi mahvedecek kadar ekşi hale gelme riski vardır. 'Kürtaj davası', bir önceki gün yaşanan depremin ardından G7'nin çalışmalarının ilk gününde de etkisini sürdürüyor ve bunun üzerine İtalya başkanlığı harekete geçip gerçekleri kendi versiyonunu anlatmaya karar veriyor. İtalyanlara göre, fitili tetikleyenlere yönelik öfkeyi gizlemeden, gizleme riskiyle karşı karşıya “tarihi” sayılan bir sonuçdemek ki Rus varlıkları ve Ukrayna için dayanışma fonu konusunda anlaşma sağlandı. Giorgia Meloni, “Bundan gurur duyduğum bir sonuç” diyerek varılan “siyasi” anlaşmanın “kesinlikle kesin olmadığını” belirtti: teknik sorunların Haziran ayı sonunda Avrupa Konseyi tarafından çözülmesi gerekecek ve Maliye bakanları toplantısı var ama liderlerin yeşil diski orada, Borgo Egnazia'nın asırlık zeytin ağaçlarının arasında aydınlanıyor.

Beklenen ve arzu edilen bir sonuçtu, ulaşılması gereken hedef ise İtalyan liderliğindeki G7 başarılı olacaktı. Ancak artık bir vaka haline gelen şey (İtalya'nın hamileliği gönüllü olarak sonlandırma hakkını güçlendirme arzusunda geri adım attığı iddiası) bunu gölgeleme riski taşıyor. Fransa sanıkta: Elysée'nin, Büyükler'in Ukrayna'ya tahsis edilecek 50 milyar dolar konusunda vardığı anlaşma konusunda ileri adım atması, daha dün belli bir rahatsızlık yarattı. Ancak kürtaj meselesiyle ilgili sorun dolu, çünkü başkanlık kaynaklarının da açıkladığı gibi, dava sanki “krem”miş gibi “ustaca bir araya getirilmiş”. Perşembe akşamı Borgo Egnazia'daki San Domenico kulübünden Roma'yla olan mesafelerin altını çizen ve sonuç metninde 'kürtaj' kelimesinin eksik olmasından “üzüntü duyduğunu” ifade eden Emmanuel Macron için bu geçerli değil; “Fransa'nın tavrını biliyorsunuz. Biz aynı tercihleri yapmıyoruz, Fransa Anayasasına kürtaj hakkını, kadınların kendi bedenleri üzerinde tasarruf etme özgürlüğünü dahil etti. İtalya ile aynı duyguları paylaşmıyoruz. ”

Başbakan için bu gerçekten çok fazla. Şu ana kadar sakinliğini korudu ancak saldırıya ancak bir folyo darbesiyle karşılık verebildi. Başkan Sergio Mattarella'nın ev sahipliği yaptığı akşam yemeği için Brindisi'deki Castello Svevo'ya ulaşmadan önce gazeteciler tarafından durduruldu. Tartışmayı “tamamen yanıltıcı” olarak damgaladı. Ancak daha fazlasını yapmaya cesaret ediyor: “Bir süredir üzerinde mutabakata vardığımız konular hakkında tartışmanın hiçbir anlamı yok. Ve bunun gibi zor zamanlarda, G7 gibi değerli bir forumu kullanarak kampanya yürütmenin son derece yanlış olduğuna inanıyorum.” Avrupa seçimlerinden kırık kemiklerle çıkanlara açık bir gönderme yaparak ekliyor.

Brindisi'deki Castello Svevo'da ikisi arasında don

Meloni'ye göre kürtajla ilgili ortaya çıkan tartışma “aldatıcı” çünkü “Borgo Egnazia'nın vardığı sonuçlar, geçen yıl kürtajın güvenli ve yasal olduğunu garanti etme ihtiyacını onayladığımız Hiroşima'daki sonuçları hatırlatıyor. Bu kanıtlanmış bir gerçektir ve Hiç kimse bu konuda geri adım atılmasını istemedi, hatta gereksiz yere tekrarlanmamak için yeni konular gündeme getirmiyorlarsa, sadece önceki zirvelerde açıklananları hatırlatıyorlar”.

Öğleden sonra İtalya başkanlığındaki kaynakların açıklamaya çalıştığı şey buydu ve bu 'karmaşanın' ardında neyin gizlendiğini açıklığa kavuşturdular. Dosyanın gece geç saatlerde Şerpaların masasına ulaşmasıyla birlikte, başta Fransa olmak üzere bazı ülkelerin Hiroşima'da yapılandan bir adım daha ileri gitme isteği ortaya çıktı. Ancak İtalya, müzakere masasında “hiçbir zaman 'bunu istemiyoruz' demedi – aynı kaynaklar bunu garanti ediyor – sadece metnin değiştirilmesi halinde diğer konularla dengelenmesini talep etti. Saat sabahın 3'üydü – anlatı – ve bu noktada Japonya'da üstlenilen taahhütleri “yeniden doğrulayarak” durdurmaya karar verdik. Hiçbir zaman “taahhüdü kaldıralım, ancak 'eklenirse biz de metnin dengelenmesi konusunda söz sahibi olmak isteriz'' demedim.

Ancak müzakerenin içeriği, metnin dosyalandığı Borgo Egnazia tatil beldesinin odasından çıkıyor, Brüksel'in etrafında dolaşıp Bari'deki Fiera del Levante'deki basın odasına ulaşıyor. Ve çok geçmeden dava o kadar büyür ki, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Üyesi Jake Sullivan bile kürtaj kelimesinin aklama iddiası karşısında duyduğu hayal kırıklığını gizleyemez. Başkan Biden sabah, “hem dostlarıyla hem de rakipleriyle olan tüm etkileşimlerinde her zaman insan haklarından bahsediyor ve önümüzdeki iki gün içinde herhangi bir değişiklik olmayacak” dedi. Bu nedenle İtalyan kaynaklar Hiroşima'ya kıyasla geri adım atılmayacağını doğruluyor. Ancak Macron'la birlikte soğuklar geri geldi. Fransa Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın ev sahipliğinde akşam yemeği için Castello Svevo'ya geldiğinde, Meloni ona buz gibi bakışlarla bakıyorMacron'un olayı atlatmaya çalıştığı eldeki öpücüğe gergin bir gülümseme eşlik ediyor. Başbakan'ın onu bu 'gezi' için affetmesi pek mümkün görünmüyor: “İtalyanlar organizasyonları, arabuluculuk kapasiteleri ve içerikleri nedeniyle övgüler aldı, ancak bu olay her şeyi gölgeleme riski taşıyordu”. Meloni için gerçekten çok fazla. (Muhabirden Ileana Sciarra)

Ayrıca okuyun