Etimesgut esnafı isyan etti: Ben kiramı hakikat düzgün ödeyemiyorum, çıkıyorlar dünyanın birinci 20 ülkesiyiz diyorlar

taklaci09

Global Mod
Global Mod
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün esnaf ziyareti sırasında bir terzi, “Sigortamı yatıramıyorum, kiramı hakikat düzgün ödeyemiyorum. Çıkıyorlar baştakiler dünyanın birinci 20 ülkesiyiz diyorlar bu biçimde bir mantık var mı?” dedi. Boş bir tezgâhta duran esnaf da “Burada hayal satıyorum. Bitirdiler ya Türkiye’yi, bir şey kalmadı” diye konuştu.

CHP’li Gök, Etimesgut’ta esnaf ziyareti yaptı. Gök’ün sohbet ettiği esnaf; ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve geçim ıstırabından sıkıntı yandı. Bir esnaf, işlerinde hayli düşüş olduğunu vurgulayarak; umduğu geliri artık kazanamadığını, evvelden işlerinin daha uygun olduğunu, bugünlerde ise siftah yapamadan dükkanını kapattığını söz etti.

“Boş tezgahta hayal satıyorsun”

Boş bir tezgâhın başında duran esnaf da “Burada hayal satıyorum. Bitirdiler ya Türkiye’yi, bir şey kalmadı. Siz artık burada ne görmek isterseniz onu görün diyorum. Hayallerimizle oynuyorlar, onu da kurmayı bıraktık artık. Öbürleri gelir de hayallerimizi gerçekleştirir diye bekliyoruz; inşallah bu siz olursunuz” dedi.

Gök, esnafa “İnsanların bu boş tezgâhta neler görmesini isterdiniz” diye sordu. Esnaf, “Geçim sıkıntısı. her insanın hızı asık; evvelce beşerler gülerdi, sohbet edip selam verirdi. Artık kimse kimseye bakmıyor. İstiyoruz ki beşerler kaynaşsın gülsün, motivasyon insanları bir yere getirir. Ancak onu da elimizden aldılar” diye konuştu. Gök, esnafa söylemiş olduği kelamın Türkiye’nin gerçeği olduğunu belirterek “Burada resmen boş tezgâhta hayal satıyorsun” dedi.

“bu biçimde bir mantık var mı?”

Bir terzi de “Elektrik faturası 500 lira gelirken; olmuş bin 300 lira, bunu nasıl karşılayacağım ben? Sigortamı yatıramıyorum, kiramı gerçek düzgün ödeyemiyorum. Çıkıyorlar baştakiler dünyanın birinci 20 ülkesiyiz diyorlar bu biçimde bir mantık var mı?” diye sordu.

Gök, “İlk 20’de olabiliriz lakin sondan” deyince esnaf da sondan olduğuna inandığını belirtti. İnsanların artık ekip elbise yaptırıp yaptırmadığını soran Gök’e esnaf, “Mümkün değil, kumaşın metresi toptancıda 300 lira. Bir kadro elbiseyi getirsen bin 200 lira, bin lira el emeği alsan 2 bin 200 lira. Yanlış anlaşılmasın Etimesgut’ta kim bu parayı verebilir?” karşılığını verdi.

“İnsanlar 25 kuruşluk poşeti almaya çekiniyor”

Başka bir esnaf da “İşler artık uygun değil. Pandemiden daha sonra küçük hareketler oldu. Fakat maske, eldiven, kolonya, dezenfektan kümesidir bunları fırsata çevirenler, daha sonra duruldu. Beşerler 25 kuruşluk poşeti almaya çekiniyor, poşetin kilosu 25 lira, evvelde 15 liraya satardık. Onu almaya bile zorluk çekiyorlar, evvelden vatandaş kovaya çöp koymaya poşet alıyordu artık onu da almıyor, galiba marketlerdeki alışveriş poşetlerini kullanıyorlar. Satışlar yarı yarıya düştü hatta onun da altına düştü” kelamları ile yaşadıklarını anlattı.

“En hareketli yer burası bulunmasına karşın işlerimiz epeyce durgun”

Zücaciye dükkânı işletmecisi de meblağların devasa yükseklikte olduğu ve halkın alım gücü olmadığı için işlerinin epey düştüğünü aktardı. Esnaf, “Eskiden Ramazan’da 100-200 tane sofra satardım, artık 10 tane satamadım. En hareketli yer burası bulunmasına karşın işlerimiz epey durgun” diye konuştu. Gök’ün geçen yıl ve bu yılki durumunu değerlendirmesini istediği esnaf, en az yüzde 50 hatta daha fazla müşteri kaybettiğini, masraflarının ise yükseldiğini kaydetti.