Eski TBMM Lideri Cindoruk: Birileri Türkiye’yi “yeni, eski” diye ikiye böldü, bir devletin ömrüne yapılabilecek en büyük akın budur!

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Eski TBMM Lideri Hüsamettin Cindoruk, “Türkiye epey büyük bir badireyle karşı karşıya, birileri “yeni Türkiye, eski Türkiye” diye Türkiye’yi böldü, bir milletin ömrüne, bir devletin ömrüne yapılabilecek en büyük taarruz budur” dedi. Cindoruk, “Siyasi tarihini, hayatını ikiye bölerseniz, halk da bir gün kendisini ikiye böler yahut birileri çıkar Türkiye’yi bölelim der, hakikaten diyor. Bundan epey korkuyorum” diye konuştu.

Sözcü müellifi Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan Cindoruk, “Siyaset hem de bir bilimdir, Türkiye’nin bir barışa gereksinimi var, ülke kıymetli bir tehlike ortasında ve bu tehlikeyi tahrik eden de bugünkü iktidar. Verdiği en büyük ziyan da siyasi İslam’ı tercih ederek bunun için uğraşmasıdır. Türkiye hayli büyük bir kasvetle karşı karşıya, birileri ‘yeni Türkiye, eski Türkiye’ diye Türkiye’yi böldü, bir milletin hayatına, bir devletin ömrüne yapılabilecek en büyük taarruz budur. Siyasi tarihini, hayatını ikiye bölerseniz, halk da bir gün kendisini ikiye böler yahut birileri çıkar “Türkiye’yi bölelim” der, hakikaten diyor. Buna fazlaca karşıyım ve bundan epeyce korkuyorum” tabirlerini kullandı.

Cindoruk, ikiye bölünmeden doğan siyasi, türel, kültürel uyuşmazlıkların başladığını belirterek şöyleki seslendi:

“Son 20 yıldan öncesini itham ediyor, rastgele bir şey yapıldığı vakit “Bunu yeni Türkiye yaptı” diyorlar, hayır “eski Türkiye” yaptı, bitirdi. Geçmişte siyasi partiler içinde, bilhassa Demokrat Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi içinde, acı günler yaşandı, artık ben diyorum ki; bunların hepsini bitirelim.”

“Eğer Türkiye’nin tarihini bütünleştiremezseniz Türkiye güçsüz bir devlet olur”

Ortadoğu sorununun çözülmesi için de Türkiye’nin güçlenmesi gerektiğini vurgulayan Cindoruk, “Siz Türkiye devletini ‘eski Türkiye, yeni Türkiye’ diye bölerseniz güçsüz hale gelir” dedi. Cndoruk devamında şöyleki konuştu:

“Nitekim son vakit içinderda Türkiye ile ilgili hem Avrupa Birliği’nde hem Avrupa Kurulu’nda hayli dikkatle söylenmiş kelamlar var, zira Türkiye’yi zayıflattı bu hadise. Bunun altını kalın çizgiyle çiziyorum; şayet Türkiye’nin tarihini bütünleştiremezseniz Türkiye güçsüz bir devlet olur. Geçenlerde Irak’ta bir pul çıktı ortaya. Papa’nın ziyareti için bastırılan pulda Hatay, Sivas, Erzurum, Kars üzere biroldukça ilimiz Büyük Kürdistan haritasına dahil edilmişti. Bunlar büyük hadiselerdir. Şarap ve pullardaki Kürdistan haritaları Kuzey Irak Bölgesel İdaresi, Papa Francis’in, geçen yıl gerçekleştirdiği dört günlük ziyareti için bastırdığı pulun üstündeki haritada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu toprakları ‘Kürdistan’ olarak gösterildi. Türkiye’den Fransa’ya göç eden bir Kürt iş insanı ise 2020’de piyasaya sürdüğü Kürdistan şaraplarının üzerine yapıştırdığı etikete, salkım biçiminde harita kondurdu. O haritada da Türkiye toprakları kelamda Kürdistan’ın ortasında gösteriliyor.”

“Türkiye’de fazlaca önemli bir devlet boşluğu var; evvelden kanun devletiydik artık kararname devletiyiz”

İktidara yönelik tenkitlerde bulunan Cindoruk kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“İki haksız fiili art geriye yapıyor, başaramayınca ‘aldandık, kandırıldık, yanıldık’ diyor. Yeni Türkiye’yi yönetim edenler kandırılıyorsa, aldatılıyorsa devleti yönetim etme yetisini kaybetmişlerdir. Türkiye’de epeyce önemli bir devlet boşluğu var, devletimizin evvelce kimliği ‘kanun devleti’ idi, artık ‘kararname devleti’ oldu, kanun ve kararname eşit olabilir mi? Bir kişinin kanun yerine çıkardığı kararnamelerle devlet yönetim edilir mi? 480-500 kişinin tartışarak, çeşitli fikirlerin çarpışarak çıkardığı kanunlar ortadan kaldırılıyor. Meclis’in büyük çoğunluğunun ittifakla kabul ettiği İstanbul Mukavelesi’ni bir kararnameyle kaldırıyorsanız ‘yeni Türkiye’ tehlike getirir.”

“Siyaseti Tayyip Erdoğan ile Hulusi Akar yönetim ediyor”

Hüsamettin Cindoruk’a nazaran ‘yeni Türkiye’ telaffuzunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Cindoruk, ‘yapay’ diye nitelendirdiği şu periyotta “kabine” diye bir şey icat edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İktidar, 1950’deki üzere kavgasız el değiştirmeli, entrikasız, kavgasız, kansız”

Cindoruk, seçim kanunu değişikliğinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine ait ön görülerini de şu biçimde aktardı:

“Bugün her şeyin ötesinde ulusal mutabakata gereksinimimiz var, bunun birinci kaidesi da laiklik ideolojisidir. Öncelikle muhalefet partilerinin siyasi İslam’a karşı çıkması gerekir. Demokrat Parti’yi Mesut Yılmaz ve ben kendi partilerimizi kapatarak kurduk, bir Demokrat Parti üyesi olarak CHP’ye elimi uzattım, zira Türkiye’nin iç barışa gereksinimi var. 1950’deki hadise epeyce değerlidir, olaysız biçimde iktidar değişti, bugün de iktidar değişikliği o denli olmalıdır, entrikasız, kavgasız, kansız. Bir sene daha sonra yapılacak seçimin kararı şimdiden söylenemez, vatandaş son hafta karar verir. Halka yakın şeyler söylemek, yaptığınız işin ciddiyetini anlatmak lazım. Karşınızdaki adam yanılmış, muhalefet partileri, yanılmış, aldatılmış bir partiyle çaba ederken çok büyük avantaja sahipler, yalnızca bunu söylemeleri bile kâfi.”