Eski AKP milletvekili Turhan Çömez: Erdoğan’ın bu sefer süreci yönetme kapasitesi yok; bu istifalar AKP’nin lehine değil, aleyhine olacak

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Eski AKP milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, organize cürüm örgütü başkanı Sedat Peker’in eski SPK Lideri Ali Fuat Taşkesenlioğlu, kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun isminin geçtiği rüşvet ağır savını kıymetlendirdi.

Turhan Çömez, Sözcü müellifi Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtladı. “Sedat Peker yurtdışına gitmedilk evvel değil sarayda ağırlanmış, Erdoğan’la el sıkışmış, onunla fotoğraf vermiş bir isim. ötürüsıyla Sedat Peker’i yalnızca şu anda bulunduğu pozisyon prestijiyle değerlendirmemek lazım” diyen Çömez, “Öte yandan artık devlet kurumlarına olan inanç büyük ölçüde sarsılmış durumda, hepimizin gözlerinin önüne serilen bu ifşaatla biz de gördük ki; Ankara’nın lüks plazalarında danışmanlık ofisleri ismi altında rüşvet ofisleri kurulmuş ve bunların saray içerisindeki kimi çevrelerle fazlaca kuvvetli, kirli ve girift alakaları var. Ve artık insanların Ankara’da işlerin yürümesi konusunda devlete olan ve devlet kurumlarına olan inancı büyük ölçüde sarsılmış ve örselenmiş. O sebeple alışılmadık biçimlerin dışına çıkan irtibatlar artık Ankara’da yaygın hale gelmiş. Ben bunu bu biçimde değerlendiriyorum” tabirlerini kullandı.

“İstifaların gerisinde Erdoğan olduğunu düşünüyorum”

Çömez, “Bugüne kadar olan hadiselerde, bu kadar 17-25 Aralık’lar geçti ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun da söz ettiği üzere en büyük soygunları yapanlar ödüllendirildi, kıymetli bakılırsavlere getirildi. özetlemek gerekirsesı bu kadar yolsuzluk açıklaması yapılmasına karşın bugüne kadar herkes korundu. Gerçi bu işin ortasında hayli kıymetli devlet kurumları ve isimler var ancak niye artık istifa ediliyor?” sorusuna şu biçimde cevap verdi:

“Bu epeyce değerli bir soru, yüzde yüz katılıyorum. Birincisi 17-25 Aralık’taki süreci Erdoğan epeyce profesyonelce yönetti. O devirde elindeki medya gücüyle karşısına bir gaye koydu ve sürecin Erdoğan ve AKP iktidarına karşı bir darbe teşebbüsü olduğuna toplumu inandırdı. Toplum da; en azından muhafazakâr taban ve AKP’ye oy verenler de Erdoğan’ın bu telaffuzlarına inandılar ve sürecin bir montaj olduğunu ve bunun profesyonelce yurtharicinden yönetildiğini, gerisinde FETÖ’nün olduğunu düşündüler ve buna ikna oldular. Erdoğan da bundan bir mağduriyet üretebildi. Ama bu seferki olay bu biçimde değil, zira işin içerisinde fazlaca gerçek fotoğraflar, dokümanlar var, şahıslar epey gerçek. Yalnızca konuşmanın ötesinde bilgiler, evraklar var, görüntüler ortaya çıkıyor, bireylerin kendi içindeki kirli bağlar ortaya çıkıyor, istifalar var, yurtdışına kaçmaya çalışan beşerler var, bu ortada yakalanan ve mahpusa atılan beşerler var. Aile içerisindeki arbedelerden ortaya dökülmüş ifşaatlar ve itiraflar var.

“Erdoğan süreci artık yönetemeyeceğinin farkına varmıştır”

Tüm bunlara baktığımızda 17-15’ten farklı bir müddetç yaşıyoruz, aslına bakarsanız ben bugün ortaya çıkan istifaların da gerisinde Erdoğan olduğunu düşünüyorum. O bu süreci kesinlikle tahlil ettirmiştir, süratli anket çalışmaları yaptırmıştır, bunun aleyhine döndüğünü görmüştür, okumuştur ve bu sebeple muhataplarına istifa talimatı vermiştir. Süreci artık yönetemeyeceğinin farkına varmıştır, bağların kirliliği ve giriftliği toplum nezdinde diğer bir mana tabir etmeye başladı ve artık inandırıcı oldu.”

“Erdoğan’ın bu sefer bu süreci yönetme kapasitesi bana göre yok”

Çömez, Erdoğan’ın mevzuya ait açıklama yapmamasıyla ilgili tavrını da şu biçimde kıymetlendirdi:

“Birkaç sebeple; birincisi mevzuyu küçültmek ve örtmek istiyor zira konuşması halinde hususun daha da büyüyeceği telaşı var. Öte yandan karşı tarafın elinde neler olduğunu, hangi ayrıntıların Türkiye’den Peker’e ulaştığını ve ulaştırılacağını çabucak hemen kestiremiyor. O bakımdan olayı biraz daha etkisiz ve değersiz hale getirmek için sessiz birkaç istifayla ve üzerinde hiç konuşmayarak kapatmaya çalışıyor. Lakin gündem giderek hararetleniyor, tartışmalar artıyor, ortaya konan bilgi, evrak, itiraflar ve ifşaatlar olayın aslında fazlaca vahim olduğunu gözler önüne seriyor. Erdoğan’ın bu sefer bu süreci yönetme kapasitesi bana nazaran yok.

“Bu sefer AKP tabanında bile büyük bir hayal kırıklığı var”

bir evvel yapmış olduğu çıkışlarla, manipülasyonlarla ve medya marifetiyle toplumu büyük ölçüde kendine inandırmıştı, en azından taraftarlarını inandırmıştı. Fakat bu sefer AKP tabanında bile büyük bir hayal kırıklığı var, kırgınlık var, öfke ve aldatılmışlık duygusu var.”

“Seçim atmosferine girildiğinde daha ağır ifşaatla Türkiye’nin gündemini belirleyecek”

“Erdoğan’ın Sedat Peker’le anlaşmak için bütün yolları denediğine ve deneyeceğine inanıyorum lakin Erdoğan’ın süreci yönetme kabiliyeti artık ortadan kalktı ve Peker de yalnızca meskenini geri almakla bu yoldan vazgeçecek üzere görünmüyor, tavrı son derece sert ve kararlı. Muhakkak ki seçim atmosferine girildiğinde daha ağır ifşaatla Türkiye’nin gündemini belirleyecek” öngörüsünde bulunan Çömez, şunları kaydetti:

“Bugün bu istifalar AKP’nin lehine değil, aleyhine olacak”

“Ben bu saatten daha sonra Erdoğan’ın süreci yönetebileceğini zannetmiyorum, Peker’in de geri adım atabileceğini zannetmiyorum. Öte yandan son yolsuzluk skandalındaki isimleri Erdoğan istifa ettirdi ve bu kelam konusu isimler artık sarayda yok, natürel bunun inandırıcılığı da yok. Bu tıp istifa süreçleri Erdoğan’ın zannettiği üzere sarayı temizlemiyor. Tersine tabanda daha da kuvvetli bir biçimde olayların gerçek olduğuna dair inancı arttırıyor. Şayet AKP ya da Erdoğan, AKP’nin birinci iktidar olduğu devirde bu tıp operasyonları yapsaydı, ismi yolsuzluğa karışanları tasfiye etseydi ve yolsuzlukların üzerine yemin ettiği üzere kararlı bir biçimde gitseydi, bugünkü davranışı toplumda mana bulurdu lakin bugün bu istifaların AKP’nin lehine değil, aleyhine olacağına eminim.”

Korkmaz Karaca’ya: Sezgin Baran Korkmaz’dan aldığı Audi’nin hesabını versin

Korkmaz Karaca’nın “nazaranv müddetim boyunca Hazine’den tek kuruş maaş, araç, yakıt almadım, artık Mine Tozlu Sineren yüzünden linç ediliyorum” sözüne yönelik, “Bunların hiç bir karşılığı yok, bu biçimde Sezgin Baran Korkmaz’dan aldığı Audi’nin hesabını versin” diyen Çömez, şu biçimde devam etti:

“Ortaya saçılmış bu rezaletin içerisinde ‘falancaya giderseniz o sizden daha fazla ister’ kelamlarının dolaştığı rüşvet borsaları oluşmuş sarayın içerisinde. ‘Ben devletten bir şey almadım’ diyerek kendini ne kadar temizleyeceksin?”

TIKLAYIN – Sedat Peker’in rüşvet ağı argümanlarının akabinde istifa eden Korkmaz Karaca: Serkan Taranoğlu ne biliyorsa savcılığa söylesin

Yazının tamamını okumak için .