Dedeoğulları katliamı AYM’ye taşındı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Konya’nın Meram ilçesinde, Mehmet Altun tarafınca 7 ferdinin katledilmesindilk evvel, Dedeoğulları ailesinin yaptığı müdafaa müracaatlarına karşılık harekete geçmeyip, güvenliği sağlamayan hakkında hakkında Anayasa Mahkemesi’ne ferdi müracaatta bulunuldu.

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürüldüğü katliam 30 Temmuz 2021 tarihinde yaşandı. Sanık Mehmet Altun, birebir aileden Yaşar Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Sibel Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Barış Dedeoğlu’nu katletti. Hakkında hazırlanan iddianamede Altun’un, “canavarca hisle tasarlayarak taammüden öldürme” cürmünden 7 defa ağırlaştırılmış müebbet mahpusu istendi.

7 kişi 30 Temmuz 2021’de katledilmedilk evvel 12 Mayıs’ta komşuları olan Keleş ve Çalık ailesi üyeleri tarafınca ırkçı taarruza maruz kalmış bunun akabinde da Dedeoğulları ailesi fertleri 17 Haziran ve 21 Ağustos 2021 tarihinde olmak üzere savcılığa başvurarak muhafaza talebinde bulunmuştu. Savcılık Dedeoğulları’nın müdafaa talebine ait katliam gerçekleşene kadar rastgele bir adım atmadı.

Dedeoğulları ailesinin avukatları, savcılığın sonucunı beklemeden resen muhafaza talebini uygulayabilecek olan ama uygulamayan polisler hakkında katliamın akabinde cürüm duyurusunda bulundu.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine nazaran, Dedeoğulları’nın müdafaa talebine dair rastgele bir adım atmayan ve güvenliklerini almayan polisler hakkındaki kabahat duyurusunu sürece alan savcılık, Konya Valiliği’nden soruşturma müsaadesi istedi. Konya Valiliği’nin polisler hakkında soruşturma müsaadesi vermemesinin akabinde Dedeoğulları ailesinin avukatları Konya Bölge Yönetim Mahkemesi’ne itiraz etti. Bu mahkemenin de taleplerini reddetmesi ve polislerin yargılanmamasının akabinde Dedeoğulları ailesinin avukatları Anayasa Mahkemesi’ne ferdî müracaatta bulundu.

Katliamdan daha sonra muhafaza verildi

10 milyon tl’lik manevi tazminat talep edildi

Tıpkı aileden 7 kişinin katliamda hayatını kaybettiğini hatırlatan avukatlar 10 milyon TL’lik manevi tazminat da talep ederken, AYM’nin ihlal sonucu vermesiyle birlikte cürüm duyurusunda bulunan polis memurlarının yargılanması istendi.