Çitlembik Nasıl Bir Bitkidir ?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Çitlembik: Bir Bitkinin Sırlı Hikâyesi

Merhaba forumdaşlar!

Bugün sizlerle, bana hayatımın dönüm noktasında ilham veren bir bitkiden, çitlembikten bahsetmek istiyorum. Belki çoğunuz, bu bitkinin adını duymadınız bile, ama eminim ki bir gün, bir çitlembiğin varlığını fark ettiğinizde, onun sarmalayıcı ve sıcak dünyasına çekileceksiniz. Bu hikâyede, bir çitlembiğin özünü ve ona nasıl dokunabileceğimizi anlatmak istiyorum. Umuyorum ki, hepinizin hayatına dokunan bir parça bulabilirsiniz.

Çitlembik ve İki Farklı Bakış Açısı

Çitlembik, doğada nadir rastlanan, kendine has özellikleriyle dikkat çeken bir bitkidir. Güçlü kökleriyle toprakta derinlere iner, ama yine de hassas, zarif yapraklarıyla çevresine canlılık saçar. Bu bitkinin doğasında bir denge vardır. Güç ve zarafet, dayanıklılık ve kırılganlık bir arada bulunur. Bu çift yönlülüğü, bir zamanlar kendi içimde de hissettiğim bir dengenin simgesi haline geldi.

Bir yaz günü, dostum Murat’la bir orman yürüyüşüne çıkmıştık. Murat, her zaman olduğu gibi iş odaklıydı, ne yapacağını bilen, çözüm odaklı bir adamdı. Hep stratejiler üzerinde konuşur, hayatını bir plan üzerine inşa ederdi. Yolda yürürken birdenbire, arkamda büyük bir çitlembik ağacını fark ettim. Bu ağacın geniş gövdesi, doğanın en sağlam yapılarından birine benziyordu. Yaprakları ise, çevresindeki her şeye nazikçe dokunuyordu.

Murat, hemen o an “Bunu kesebiliriz, odunları kış için toplayalım” dedi. Onun çözüm odaklı bakış açısını biliyordum. Murat’ın hayatta her şeyin bir amacı, bir çözümü olmalıydı. Çitlembik de bir kaynak gibi görünüyordu ona. Ama o an, ben tam tersini hissettim. Çitlembiği kesmek, onun zarif varlığını yok etmek olurdu. İçimden bu bitkinin yaşamına, doğanın ritmine zarar vermek istemediğimi fark ettim. Hemen buna karşı çıktım.

Kadın Gözüyle Doğanın Yüce Duruşu

Murat’ın hemen çözüm arayan yaklaşımı bana tanıdık geliyordu, ama ben o an bir kadının doğaya bakış açısını hissettim. Kadınlar bazen dünyayı ilişki ve duygu ekseninde algılar. Çitlembiği ise sadece bir ağaç olarak görmedim, bir canlı gibi, nefes alan bir varlık olarak hissettim. Yaprakları rüzgarla dans ediyordu, her bir hareketiyle sanki bir hikâye anlatıyordu. O ağaçta bir şey vardı; bir bağ, bir duygusal bağlantı. Çitlembik bana, bazen doğanın hiçbir soruya yanıt vermediğini, ama her şeye rağmen varlığını sürdürdüğünü hatırlatıyordu.

Murat’a döndüm ve “Bunu kesmek, onun kimliğine saygısızlık olur. Onun burada var olmasına izin vermeliyiz. Onun varlığı, bu doğanın parçası.” dedim. Murat önce biraz şaşkınlıkla bana baksa da sonra başını salladı. Belki de çitlembiğin köklerinde saklı olan derin anlamı anlayamamıştı, ama bir şeyleri farklı şekilde hissedebildiğimi fark etmişti.

Bir Bitkinin Dersleri: Denge ve Duygu

O günden sonra, çitlembik bende derin bir anlam kazandı. Çitlembik, doğada da hayatlarımızda da dengeyi temsil ediyor. Güçlü kökleriyle yeri kavrarken, ince ve zarif yapraklarıyla gökyüzüne doğru uzanıyor. Bizler de zaman zaman zorlayıcı, acı veren anlarla karşılaşırız. Ama çitlembik gibi, bu zorluklar içinde de zarif bir şekilde yaşamayı sürdürmek gerekir.

Bir erkek ve bir kadın, bakış açıları ne olursa olsun, bu dünyada birlikte var olurlar. Murat gibi çözüm odaklı, stratejik düşünen insanlar ve ben gibi empatik, ilişkisel bağları kurmaya çalışan insanlar... Her ikisinin de bakış açıları kıymetlidir. Birinin doğayı pratik ve stratejik gözlerle görmesi, diğerininse duygusal ve ilişkisel yönünü hissetmesi… Her ikisi de doğru, ama birinin eksikliği, diğeriyle tamamlanır. Çitlembik, bu dengeyi hatırlatıyor.

Bir çitlembik ağacına bakarken, aslında bizlere de hayatın ne kadar değerli, ne kadar geçici olduğunu hatırlatıyor. Zorluklarla köklerini derinlere salıyor, ama her zaman daha yükseğe, daha ileriye doğru uzanmak için azimle varlığını sürdürüyor. Çitlembik gibi, bizler de hayatın içinde hem güçlü hem kırılgan olabiliriz, ama ikisini bir arada barındırmalıyız.

Sonsuz Duyguların ve Düşüncelerin Arasında...

Forumdaşlar, şimdi sizlere sormak istiyorum; sizlerin hayatınızda çitlembiğin taşıdığı anlam ne? Herkes farklı gözlerle bakıyor hayata, tıpkı bir çitlembiğin farklı mevsimlerde gösterdiği yüzler gibi.

Sizce, hayatımızdaki dengeyi nasıl kurabiliriz? Çitlembik gibi, bazen güçlü, bazen zarif, ama her zaman derinlere kök salarak mı yaşamamız gerekiyor? Hayatın, doğanın ve birbirimizin özünü daha iyi anlayabilmek için hangi bakış açılarını daha çok benimsemeliyiz?

Yorumlarınızı merakla bekliyorum.