Bir Dolar Genel Çalışanı TikTok’ta Nasıl Viral Oldu?

Urfalı

Global Mod
Global Mod
Ocak 2021’de Mary Gundel, Dollar General’ın genel ofisinden, şirketin en iyi performans gösteren çalışanlarından biri olduğu için kendisini tebrik eden bir mektup aldı. Sıkı çalışmasının ve bağlılığının onuruna şirket, Bayan Gundel’e “DG: İlk %5” yazan bir yaka iğnesi verdi.

Mektupta “Gururla giyin” yazıyordu.

Bayan Gundel tam da bunu yaptı, rozeti siyah-sarı Dollar General üniformasına yaka kartının yanına yapıştırdı. “Dünyanın görmesini istedim” dedi.

Bayan Gundel, Tampa, Fla’daki Dollar General mağazasını yönetme işini seviyordu.Hızlı, tahmin edilemez ve hatta heyecan vericiydi. Özellikle kavgacı müşterileri sakinleştirmenin ve hırsızların peşine düşmenin zorluğunu seviyordu. Tampa’daki ortalama gelirden çok daha fazla, yılda yaklaşık 51.000 dolar kazandı.

Ancak işin zorlukları da vardı: Haber vermeden ortaya çıkan teslimat kamyonları, onları açacak yeterli işçi olmadığı için koridorlarda kutular yığılmıştı. Şirket, diğer çalışanların çalışması için yalnızca çok fazla saat ayırdığı için, mağazayı uzun süre tek başına işletmek için harcanan günler. Huysuz müşteriler stokta olmayan ürünler hakkında şikayet ediyor.

28 Mart sabahı, kasayı çalıştırmakla giysilere etiket yapıştırmak arasında, 33 yaşındaki Bayan Gundel iPhone’unu destekledi ve rekor kırdı .

Sonuç, Bayan Gundel’in kırsal alanlarda yaygın olarak görülen mağazalarla hızla büyüyen perakende zinciri içindeki çalışma koşullarını açıkça ortaya koyduğu altı bölümlük bir “Perakende Mağaza Müdürü Yaşamı” eleştirisi oldu. .

“Bunun hakkında konuşmam aslında biraz kötü,” dedi Bayan Gundel, kamerasına bakarken. “Teknik olarak, başım çok belaya girebilir.”

Ama ekledi: “Ne olursa olsun, olur. Bir şeyler söylenmeli ve bazı değişiklikler yapılmalı, yoksa muhtemelen birçok insanı kaybedecekler.”

TikTok’ta yayınladığı videoları 1.8 milyon kez izlenmiş olmak üzere viral oldu.

Ve bununla birlikte, Bayan Gundel, Dolar Genel yönetiminde sadık bir teğmenken, kariyerini riske atan açık sözlü bir muhalife dönüştü. Amerika Birleşik Devletleri genelinde perakende çalışanları.

Bayan Gundel’in tahmin ettiği gibi, Dollar General kısa süre sonra onu kovdu. İlk kritik görüntüsünü yayınladıktan bir haftadan kısa bir süre sonra gitmesine izin verildi, ancak çoğu yoksul bölgelerdeki mağazalarda çalışan diğer Dollar General mağaza yöneticilerine TikTok’ta sesini yükseltmeleri için ilham vermeden önce değil.

Kendisini 24 yaşında mağaza müdürü olarak tanımlayan ancak adını vermeyen bir kadın, “O kadar yorgunum ki konuşamıyorum bile” dedi. “Bana hayatımı geri ver.”

Kimliği belirsiz başka bir kadın, işçi kesintileri nedeniyle nasıl tek başına çalışmaya zorlandığını tartışırken izleyicileri bir Dollar General mağazasında gezdirirken, “Şimdiye kadar bunu yayınlamaktan çok korktum” dedi.

Bayan Gundel’in videolarına atıfta bulunarak “Bu benim son günüm olacak” dedi. “Artık bunu yapmıyorum.”

Bir açıklamada, Dollar General şunları söyledi: “Ekiplerimizin seslerini duyurmaları için açık kapı politikamız ve rutin katılım anketlerimiz de dahil olmak üzere birçok yol sağlıyoruz. Bu geri bildirimi, endişeleri belirleyip ele almamıza, iş yerimizi iyileştirmemize ve çalışanlarımıza, müşterilerimize ve topluluklarımıza daha iyi hizmet vermemize yardımcı olması için kullanırız. Bir çalışan bu hedeflere ulaşamadığımızı hissettiğinde hayal kırıklığına uğrarız ve bu durumları dinlemek ve öğrenmek için ek fırsatlar olarak kullanırız.

“Gündel Hanım’ın şu anda yaptığı açıklamaların tamamına katılmasak da burada bunu yapıyoruz.”

Gündel Hanım’ın çalıştığı mağaza. Bir röportajda, “Sadece çok uzun süre takdir edilmediğinizi hissedebilirsiniz” dedi. Kredi… The New York Times için Todd Anderson

28 Mart’tan önce, Bayan Gundel’in TikTok sayfası, saç uzatma ve son diş ameliyatıyla ilgili gönderilerin bir karışımıydı. Şimdi büyük bir Amerikan şirketinde isyanı körüklemeye adanmış günlük bir özet. Kendisini aşırı çalışan ve saygısız hisseden bir “hareket” oluşturmaya çalışıyor ve Dollar General çalışanlarını bir sendika kurmaya teşvik ediyor.

Hemen her gün, Bayan Gundel, TikTok’ta Arkansas, Ohio, Tennessee, Batı Virginia ve diğer yerlerden – her biri Dollar General için çalışan veya yakın zamanda orada çalışan bir kadın – yeni “seçilmiş bir sözcü” ilan ediyor. . Bu kadınlar, bu eyaletlerdeki iş arkadaşlarının sorularını ve endişelerini yanıtlamakla görevlendirildi ve çoğu, işlerini kaybetmekten endişe ettikleri için kimliklerini saklıyorlar.

Sosyal medya, çalışanlara yalnızca birbirleriyle iletişim kurmaları için bir platform sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Bayan Gundel gibi sıradan çalışanları, pandemi sonrası işyerinde işçi liderleri olmaları için güçlendirir. Bayan Gundel’in viral videoları, şirket tarafından “akıllı veya açık sözlü değil” olmakla alay edilen Staten Island’daki bir Amazon deposu çalışanı olan Christian Smalls’un geçen ay Amazon tarihindeki ilk büyük sendikayı organize etmesiyle ortaya çıktı.

Saçlarını sık sık pembeye ve mora boyayan ve iş yerinde açık ambalajları kesmek için kullandığı uzun boyanmış tırnakları olan Bayan Gundel, görünüşe göre diğer işçiler kendilerini onun içinde gördüğü için bunu başarmış. .

Bir telefon görüşmesinde “Herkesin bir kırılma noktası vardır” dedi. “Sadece çok uzun süre takdir edilmemiş hissedebilirsin.”

Ms. Gundel, üç yıl önce Georgia’daki ilk mağazasında çalışmaya başladığında Dollar General’da uzun bir kariyer planladı. Biri otistik olmak üzere üç çocuğu var ve kocası bir savunma müteahhitliğinde çalışıyor. Cape Canaveral yakınlarındaki Titusville, Fla.’da büyüdü. Annesi Waffle House restoranlarında bölge müdürüydü. Büyükannesi Kennedy Uzay Merkezi’ndeki hediyelik eşya dükkanında çalıştı. Bayan Gundel, pandemiden hemen önce Şubat 2020’de Dolar Genel mağaza müdürü olarak Tampa’ya taşındı.

Gündel’in Dollar General’den aldığı iki ödül. Kredi… The New York Times için Todd Anderson

Kredi… The New York Times için Todd Anderson

Mağazanın yaklaşık yedi kişilik bir personele tahsis etmek için haftada yaklaşık 198 saati olduğunu söyledi. Ancak geçen ayın sonunda, tahsis etmek için yalnızca yaklaşık 130 saati vardı, bu da başladığı zamandan bir tam zamanlı çalışan ve bir yarı zamanlı çalışandan daha azına eşitti.

Personeline ayıracak çok fazla saati olmayan Bayan Gundel, genellikle uzun süreler boyunca dükkânı kendi başına işletmek zorunda kaldı, tipik olarak altı gün ve haftada 60 saate kadar fazla mesai olmadan çalıştı.

Bayan Gundel’in protestosu, Dollar General mağazasının darmadağınık durumundan şikayet eden bir müşteri tarafından yayınlanan bir TikTok görüntüsü tarafından tetiklendi. Bayan Gundel bu şikayetleri kendi müşterilerinden duymuştu. Kutular neden koridorları engelliyor? Raflar neden tamamen dolu değil?

Onların hayal kırıklığını anladı. Ancak çalışanlar üzerindeki suçlama yersiz, dedi.

“Orada çalışan insanlara kızmak, tüm iş yüklerini halletmeye çalışmak yerine, neden şirketteki gerçek büyük insanlara bir şey söylemiyorsunuz?” Bayan Gundel, TikTok’ta söyledi. “Neden şirketten daha fazlasını talep etmiyorsunuz, böylece tüm bu işleri halletmek için mağazalara fon sağlamaya başlasınlar?”

Bayan Gundel kısa süre sonra, bazıları zaten işyerindeki zorluklar hakkında halka açık olan bir çalışma arkadaşları ağına girdi. Aralarında Utah’ta bir Dollar General’de çalışan ve mağazasının çöp kutusunun insanların oraya yerleştirdiği çöplerle dolup taştığını gösteren bir görüntü yapan Crystal McBride da vardı.

37 yaşındaki Bayan McBride, “Bana biraz daha kirli işler eklediğiniz için teşekkürler, çocuklar” dedi.

Bir röportajda Dollar General’in bu ayın başlarında kendisini işten çıkardığını ve müdürünün onu bazı videoları hakkında uyardığını söyledi. 2018 yılında 11 yaşındaki kızını kanserden kaybeden ve ‘sadece sırtımdaki kıyafetlerle’ tacize uğrayan bir ilişkiden çıkıp giden biri olarak, “İşimi kaybetmekten korkmadım” dedi. “Sessiz kalmayacaktım.”

Bayan Gundel de değildi. İnternetteki takipçi sayısı arttıkça, daha fazla video yayınlamaya devam etti ve bunların çoğu giderek öfkelendi.

Kendisine bıçak çeken bir müşteriden ve mağazanın otoparkında arabasına ulaşıp onu pencereden çekmeye çalışan bir adamdan bahsetti.

Şirketin ciddi sorunlardan kaçınmanın yolunun onları bürokrasiye gömmek olduğunu söyledi. “Sana ne derler biliyor musun? ‘Bilet koy’ dedi.

Bayan Gundel, diğer TikTok kullanıcılarının kendi videolarında etiketlediği #PutInATicket hashtagini kullanmaya başladı.

29 Mart gecesi, Gundel bir görüntü yayınladı ve patronunun o gün videolarını tartışmak için kendisini aradığını söyledi. Şirketin sosyal medya politikasını gözden geçirmesini söyledi. Politikayı çok iyi bildiğini söyledi.

“Özel olarak videolarımı kaldırmam söylenmedi, ancak önerildi” dedi görüntüde. “İşimi ve gelecekteki kariyerimi ve gitmek istediğim yeri kurtarmak için.”

Bir an gözlerini kapadı.

Videoları kaldırmak için “Saygılı bir şekilde reddetmek zorunda kaldım” dedi. “Bunu yapmanın ahlakıma ve dürüstlüğüme aykırı olacağını hissediyorum.”

Ms. Gundel ayrıca, kendisine gurur duyduğu “DG: %5” rozetini gönderen üst düzey yöneticilerden birinden bir telefon aldı. Bayan Gundel, kendini korumak için aramayı kaydetmekte ısrar etti. Yönetici, sadece Bayan Gundel’in endişelerini konuşmak istediğini, ancak kaydedilmek istemediğini söyledi. Görüşme kibarca ama hızlı bir şekilde sona erdi.

1 Nisan’da Bayan Gundel, sabah saat 6’da çalıştığını bildirdi “Bil bakalım ne oldu” dedi mağazanın dışından bir gönderide. “Daha yeni kovuldum.”

“Bir mağaza yöneticisinin veya herhangi birinin, mağazalarında yardım almak için dinlenebilmek için bir sosyal medya sitesinde viral hale gelmesi oldukça üzücü” diye ekledi.

Bayan Gundel düzenli olarak video yayınlamaya devam ediyor ve kısa süre önce Uber ve Lyft için araba kullanmaya başladı.

Bayan Gundel’in sendikalaşma çabası yokuş yukarı bir çaba olsa da, bazı insanlar onun şimdiden bir etkisi olduğunu söylüyor. Yakın tarihli bir TikTok görüntüde, Florida’da bir Dollar General’da alışveriş yapan bir kadın, Bayan Gundel’i, şirketi alışveriş yaptığı mağazayı çeki düzen vermeye zorladığını söyledi.

Kadın, kamerası koridorlarda gezinirken, “Buzdolaplarına bakın – her şey orada yığılmış,” dedi. “Çatıda tuvalet kağıdı var, millet.”

“Viral olup yerinizi koruduğunuz ve şirkete karşı durduğunuz ve işinizi kaybettiğiniz için teşekkür ederim, Mary, çünkü boşuna yapılmadı” dedi. “Şimdi bir Dolar Generali olmaktan gurur duyuyorum, çünkü şuna bakın. Ona bak.”