Demografik kışın silme tehlikesi olan “İtalik ırk” ve Guido Bertolaso'nun özürleri ne içindi “çocuk doktorlarının önünde yapılan bir şaka“Bu sabah Lombardiya Bölgesi'nde, 'Çocuk beslenmesi ve sosyal boyut: yapmanın politikası' konulu konferans sırasında. “İtalyanlar olarak bizi yok etme riski taşıyan demografik kış” fikriLombard Refah değerlendiricisi daha sonra Bölgesel Konsey'de muhalefetin eleştirilerine yanıt verirken, bunun anlamının “İtalyanlar yerine “İtalik ırk” terimini “kullanması” olduğunu açıkladı.
“Ülkeye hizmet eden ve sadece bir dizi sorunu ele alıp çözmeye çalışan bir yetkiliye yönelik bu şiddetli saldırı karşısında gerçekten şok oldum” diye gözlemledi, “bu sorunlar arasında”İtalya'daki doğumlardaki bu dramatik çöküş“, “urbi et orbi'de tanınan bir sorun. Şaka yapıyordum,” diye tekrarladı. “Bunu not ediyorum,” diye ekledi aldığı tepkilere atıfta bulunarak. “Üzgünüm,” diye sonlandırdı, “ifadelerimin bu çok yanlış yorumlanması için.”
“Ülkeye hizmet eden ve sadece bir dizi sorunu ele alıp çözmeye çalışan bir yetkiliye yönelik bu şiddetli saldırı karşısında gerçekten şok oldum” diye gözlemledi, “bu sorunlar arasında”İtalya'daki doğumlardaki bu dramatik çöküş“, “urbi et orbi'de tanınan bir sorun. Şaka yapıyordum,” diye tekrarladı. “Bunu not ediyorum,” diye ekledi aldığı tepkilere atıfta bulunarak. “Üzgünüm,” diye sonlandırdı, “ifadelerimin bu çok yanlış yorumlanması için.”