Cumhuriyet gazetesi muharriri Barış Terkoğlu, 77 yaşında ömrünü kaybeden gazeteci Tufan Türenç‘in “kovulacak gazeteci listeleri” ile 2011’de yazılarının kesildiğini, 2017 yılında da yaziişlerindeki misyonuna son verildiğini belirterek, “İktidar için o denli sembolikti ki, Reisçi bir muharrir, Aydın Doğan’a “Olmuyor” diyerek şunları yazmıştı: “Hürriyet gazetesinin transfer ettiği bütün muharrirler kısa müddette Tufan Türençleşiyor. (…) Liberal diye aldı, Tufan Türenç çıktı. İslamcı diye aldı, Tufan Türenç çıktı. Başörtülü aldı, Tufan Türenç çıktı.”” diye yazdı.
Türenç’in Silivri’de cezaevinde kalan gazetecileri ziyaret ettiğini hatırlatan Terkoğlu, “FETÖ gazlı darbe komitesi, Ertuğrul Özkök’ü saatlerce sorguladığında, “Ben olsam orayı terk ederdim. (…) Tek tek o yazıyı niçin yazdın, bu manşeti niçin yaptın. Sana ne?” diyecek kadar dikbaşlıydı. Daima Sedat Simavi’nin o kelamını hatırlatırdı: “Kalemini kimsenin buyruğuna verme, mecbur kalırsan kır ancak asla satma.”
Bugün Tufan Türenç’i uğurluyoruz. Aklım “Manşeti bol oldu” diyor, yüreğimdeyse “Ona gazetecilik yaptırmayanların toprağı az olsun” var” sözlerini kullandı.
Yazının tamamı
Türenç’in Silivri’de cezaevinde kalan gazetecileri ziyaret ettiğini hatırlatan Terkoğlu, “FETÖ gazlı darbe komitesi, Ertuğrul Özkök’ü saatlerce sorguladığında, “Ben olsam orayı terk ederdim. (…) Tek tek o yazıyı niçin yazdın, bu manşeti niçin yaptın. Sana ne?” diyecek kadar dikbaşlıydı. Daima Sedat Simavi’nin o kelamını hatırlatırdı: “Kalemini kimsenin buyruğuna verme, mecbur kalırsan kır ancak asla satma.”
Bugün Tufan Türenç’i uğurluyoruz. Aklım “Manşeti bol oldu” diyor, yüreğimdeyse “Ona gazetecilik yaptırmayanların toprağı az olsun” var” sözlerini kullandı.
Yazının tamamı