Bakanlıktan 21 elektrik dağıtım şirketine 2 milyar 900 milyon ‘aydınlatma’ ödemesi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
2021 yılında, yüz milyonlarca lira kâr elde eden 21 elektrik dağıtım şirketine “Genel Aydınlatma Ödemeleri” ismi altında 3 milyar 611 bin 389 TL ödendiği ortaya çıktı. Dağıtım şirketlerine yapılan ek ödemenin 2 milyar 900 milyon TL’lik kısmının Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı tarafınca karşılandığı açıklandı.

Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı dataları, elektrik dağıtım şirketlerine yönelik, ‘Fahiş kazanç’ tezlerini doğruladı. 2014-2019 yılları içinde, mülkiyeti TEDAŞ’a ilişkin trafolardan toplam 201 milyon 691 bin TL reklam ve kira geliri elde eden şirketlere 2021 yılında, “Genel Aydınlatma Ödemeleri” ismi altında 3 milyar 611 bin 389 TL ödendiği bildirildi. Isparta’da yurttaşı karanlığa mahkûm eden elektrik dağıtım şirketinin bağlı olduğu Akdeniz Güç, genel aydınlatma ödemelerinden en çok hisse alan şirketlerden oldu.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine bakılırsa, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı, sokak ve caddelerin aydınlatılması faaliyeti kapsamında elektrik şirketlerine ödenen paranın bilgilerinı paylaştı. Elektrik şirketlerine 2021 yılında yapılan 3,6 milyar TL’lik ödemenin 2,9 milyar TL’sinin Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı tarafınca, 96,9 milyon TL’sinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca, 30,9 milyon TL’sinin ise İLBANK tarafınca karşılandığı açıklandı.

en çok hisse alan şirketler

1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri içinde yapılan toplam ödemeden elektrik şirketlerinin aldığı hisse da belirtildi.

en çok ödemeyi 347 milyon 599 bin TL ile Başşehir Elektrik alırken ortalarında Cengiz ve Kolin paydaşlığı ile kurulan CK Akdeniz’in de olduğu fazla hisse alan kimi şirketler ve aldıkları para şu biçimde sıralandı:

►Toroslar:346 milyon 285 bin TL

►Uludağ: 230 milyon 579 bin TL

►Boğaziçi:213 milyon 376 bin TL

►Yeşilırmak: 206 milyon 744 bin TL

►Akdeniz:193 milyon 727 bin TL