Ahmet Hakan’dan “dezenformasyon yasası” yorumu: 29. unsur fazlaca problemli

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Hürriyet Genel Yayın Direktörü Ahmet Hakan, TBMM Genel Heyeti’nde kabul edilen, iktidarın ‘dezenformasyonla mücadele’ nedeni öne sürülerek hazırladığı, muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ve Kimi Kanunlarda değişiklik yapılmasına ait yasanın 29. unsurunun “fazlaca problemli olduğunu” söylemiş oldu.

29. hususta ‘Sırf halk içinde tasa, endişe yahut panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu tertibi ve genel sıhhati ile ilgili gerçeğe karşıt bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli biçimde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar mahpus cezasıyla cezalandırılır” denildiğini hatırlatan Hakan şöyleki devam etti:

“Ne kadar da yoruma açık bir unsur bu. ‘Halk içinde telaş, endişe yahut panik yaratma’ amacı, nasıl saptanacak? Meçhul. Bir bilginin ‘gerçeğe ters bilgi’ olduğuna nasıl hükmedilecek? Belirsiz.

Hangi paylaşımın ‘kamu barışını bozmaya elverişli’ olduğu nasıl belirlenecek? Belli değil. Bir hâkim ya da savcı, ‘Ben bunu bu biçimde yorumladım’ diyerek çok masumane bir paylaşıma ceza verebilir. İleride bu tıp kararlar ortaya çıktığında bu maddenin sakıncaları daha da anlaşılacaktır.

yeniden ediyorum: Sosyal medya alanı, başıboş bırakılamaz. Yasal düzenleme alışılmış ki yapılmalıdır. Hatta kamu barışı, ulusal güvenlik, kaygı ve panik yaratma üzere hususlar bile bu yasa çerçevesinde ele alınmalıdır. Ancak kabahatin somutlaştırılması, yorumlara açık bırakılmaması kuraldır.”

TIKLAYIN – AKP’li Yetenekli Ünal’dan ‘sansür yasası’ tenkitlerine cevap: Beş kriterin beşi de var ise suça girer

TIKLAYIN – ‘Sansür Maddesi’ni Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanan CHP, 29. unsurun ‘savaş periyodu düzenlemesi’ olduğunu savunacak