2 fakülte, 1 yüksekokul bitiren çoban: Eğitimli beşerler çobanlık yaparken, diploması olmayanlar ülke yönetiyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yaşayan, 2 fakülte, 1 yüksekokul bitiren ve çobanlık yapan genç, “Eğitimli beşerler çobanlık yaparken, diploması olmayanlar ülke yönetiyor” dedi.

Çıldır’a bağlı Gölbelen Köyü’nde üniversite mezunu biroldukca genç, kendi alanlarında iş bulamadıkları için köydeki işlerle ilgilenmek zorunda kalıyor. Bu ergenlerden biri de 32 yaşındaki Hakan Beyaz… Gazeteci Suat İncedere‘nin mikrofon uzattığı genç şunları söylemiş oldu;

“Hakkımızı kim nerede yiyorsa haram olsun”

25 yıl boyunca eğitim aldığını fakat iş bulamadığı için çobanlık yaptığını lisana getiren Hakan Beyaz, “Ama ülkedeki adaletsizlik yüzünden çobanlık yapıyoruz. Alışılmış ki de kimseye muhtaç değiliz, yaptığımız işten de gurur duyuyoruz. Lakin çoban olabilmek için bizim bu devlette 25 yıl okumaya ya da emek etmemize gerek yoktu. Buradan şunu söylemek istiyorum, periyot o denli bir devir olmuş ki akıllı ve zeki beşerler cefa çekerken, bilgisiz beşerler sefa sürüyor. Şunu da söyleyeyim içimde kalmasın, bizim hakkımızı kim nerede yiyorsa haram olsun” dedi.

“Benim üzere bu biçimde 250 arkadaşımız var”

Açıklamasının devamında ilçedeki hastane için eleman başvurusu alındığını lakin ilçeden kimsenin işe giremediğini belirten Beyaz, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Kafkas Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu İdaresi, Veteriner Teknikerliği, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi… Benim üzere bu biçimde 250 arkadaşımız var. Kimileri danaya gidiyor, kimileri çobanlık yapıyor. Bizim hakkımızı kim yiyor. Çıldır’dan en az 200 kişi vasıflı olarak hastaneye başvurdu fakat Çıldır’da kimse kazanamadı.

“Bir aileden en az 3 kişi birebir kurumda çalışıyor”

Ankara’dan dayısı olanlar kazandı, bu iş bu biçimde yani. Bir aileden en az 3 kişi birebir kurumda çalışıyor, tıpkı soyadı taşıyor. Çıldır’da her insanın soyadı tıpkı mı? Bunları denetleyenler niçin dikkat etmiyor? Çobanlık yapıyorum lakin bunun için okumaya gerek yok. Ben 25 yıl boyunca aç bile okula gittiğim vakit içinder oldu. Çok umutsuzuz, daha ne diyeyim.”